Suomalaiskapteeni: ”Venäjän laivaston nyrkki haastaa symbolisesti USA:n 6:nnen laivaston”

rac

Julkaistu:

Venäjän laivaston nyrkin saapuminen Välimerelle lisää suurvaltajännitteitä, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja kapteeni Juha Kukkola. Hänen mukaansa alukselta pystytään suorittamaan pommituslentoja Aleppoon.
– Symbolisesti se haastaa Yhdysvaltain kuudennen laivaston, josta osa on Välimerellä, kapteeni Juha Kukkola sanoo.

– Admiral Kuznetsovin strateginen tehtävä on projisoida voimaa. Viedä Venäjän suurvallan voimaa jollekin alueelle nimen omaan tässä tilanteessa.
  • Yllä olevalla videolla Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Juha Kukkola kommentoi ISTV:n Aleppo-studiossa lentotukialus Admiral Kuznetsovin sotilaallista merkitystä ja aluksen taktisia ominaisuuksia.
Venäjän laivaston nyrkki koostuu sen ainoasta lentotukialuksesta Admiral Kuznetsovista, sen tehokkaimmasta suuren luokan ohjusristeilijästä Pjotr Velikistä sekä useasta muusta aluksesta, joukossa myös sukellusveneitä.

Laivue on parhaillaan pitkällä merimatkalla Kuolan niemimaan tukikohdasta Syyrian rannikolle.


Lentotukialus liittyy itäisellä Välimerellä jo olevan Venäjän Mustanmeren laivaston osiin. Ne muodostavat Kukkolan mukaan hyvin vahvan laivasto-osaston.

”Pommituslentoja Aleppoon”

Admiral Kuznetsov alkaa toteuttaa sille määrättyä tehtävää hyvin konkreettisella tavalla. Se asettuu Syyrian rannikon tuntumaan ja iskee Aleppon kaupunkiin ja syvemmälle Syyriaan.

– Alukselta pystytään suorittamaan pommituslentoja Aleppoon, Kukkola vahvistaa.

– Lentotukialuksen tukeutuvat hävittäjät (SU-33 ja MiG-29K) kykenevät suorittamaan ilmasta-maahan -iskuja ja hyvin todennäköisesti Venäjä tulee myös näitä iskuja tekemään.

Admiral Kuznetsovin lentokannen erikoinen hyppyrinokka rajoittaa kuitenkin pommituslentojen tehoa, sillä raskaassa pommilastissa olevat koneet eivät pysy siltä nousemaan.


Aluksella on ilmatorjuntajärjestelmiä, joilla se kykenee – Syyriassa jo olevien Venäjän ilmatorjuntajärjestelmien lisäksi – estämään mahdollisen lentokieltoalueen luomista Syyriaan.

– Tämä nostaa myös kynnystä käyttää voimaa al-Assadia vastaan, kapteeni Kukkola sanoo.

Maksimissaan kolmen kuukauden retki

Admiral Kuznetsovin Välimeren retki voi kestää 2-3 kuukautta. Alusta ei pystytä huoltamaan Syyrian satamissa, joten sen on lähdettävä takaisin kohti Kuolan niemimaata vuoden vaihteen tienoilla.

Lentotukialus otettu käyttöön jo 1980-luvulla. Se on todennäköisesti menossa pian laajoihin korjauksiin.

– Jos rahat korjauksiin löytyvät. Sen jälkeen aluksen elinkaari mahdollisesti pitenee 25 vuodella, kapteeni Kukkola arvioi.