Aftonbladet: Huippumoderneja venäläisiä sotalaivoja Itämerelle – ”Hätkähdyttävä ja erittäin vahva signaali”

Julkaistu:

Itämeri
Aftonbladetin mukaan venäläiskorvettien on nähty saapuvan kohti Itämerta.
Venäjä siirtää kaksi uutta sotalaivaa tänä iltana Itämerelle, kertoo ruotsalaislehti Aftonbladet verkkosivuillaan.

Huippumodernit Bujan M -luokan korvetit Zeleni Dol ja Serpuhov on varustettu pitkän kantaman ohjuksilla, jotka voivat kuljettaa ydinaseita ja yltäisivät esimerkiksi Islantiin saakka.

Asiantuntijan mukaan kyseessä on ”Game changer” -liike, joka muuttaa tilannetta merkittävästi.

– Tämä muuttaa sotilaallista tasapainoa Itämerellä, sanoo turvallisuuden ja strategian dosentti Tomas Ries Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta.Jos yllä oleva twiitti ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.

Venäläiset uutistoimistot kertoivat aiemmin tässä kuussa korvettien sijoittamisesta pysyvästi Välimerelle Syyrian sodan takia.

Vain päiviä myöhemmin laivat kuvattiin kuitenkin matkalla länteen – ensin Maltalla ja sitten Gibraltarilla. Toissa päivänä Alankomaiden laivasto kuvasi ne Pohjanmerellä, ja illalla ne menivät jo Ison-Beltin läpi Tanskassa maan merivoimien valvovan silmän alla.

Venäjän laivasto ei ole kommentoinut asiaa virallisesti, mutta korvettien todennäköisimpänä kohteena pidetään Kaliningradia.

– Poliittisesti se on hätkähdyttävä ja erittäin vahva signaali. (Vladimir) Putin tuo esiin pitkän kantaman ohjuksen, jotka saattavat sisältää ydinkärkiä ja sijoittaa ne keskelle Pohjoismaita. Se on selvä osoitus voimasta, Ries arvioi Aftonbladetille.Jos yllä oleva twiitti ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.Jos yllä oleva twiitti ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.

Alla olevalla videolla näkyy Venäjän laivaston lentotukialus Admiral Kuznetsov, joka kuvattiin viime viikolla saattueineen Norjan rannikon edustalla. Laivasto-osasto oli matkalla kohti Välimerta ja Syyriaa.