Asiantuntija: Venäjä entistä aktiivisempi Ahvenanmaalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asiantuntija: Venäjä entistä aktiivisempi Ahvenanmaalla

Ahvenanmaan asema demilitarisoituna alueena nousi keskustelunaiheeksi, kun puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) luonnehti aluetta sotilaalliseksi tyhjiöksi Ylen haastattelussa 15. lokakuuta. Kuvassa venäläisiä tykkejä Ahvenanmaan Bomarsundin linnoituksessa.

Julkaistu: 24.10.2016 19:34

Ahvenanmaa on edelleen Venäjälle sotilaspoliittisesti tärkeä alue, arvioi turvallisuuden ja strategian dosentti Tomas Ries Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta.

Tomas Riesin mukaan Venäjän Maarianhaminan-konsulaatin vahvuus pieneni kylmän sodan jälkeen, mutta hänen käsityksensä on, että sittemmin henkilöstöä on taas lisätty.

– Nykytilanteessa olen ymmärtänyt, että Venäjä on vahvistanut henkilöstöään Ahvenanmaalla ja että he ovat alkaneet olla aktiivisia siellä. Joten merkkejä on, että Ahvenanmaa on Venäjälle tärkeä, sanoo Ries STT:lle.

Suomen puolustusministeriöstä, ulkoministeriöstä tai Puolustusvoimien pääesikunnasta ei kommentoitu maanantaina asiaa STT:lle.

Suomalaistaustaisen Riesin mukaan Maarianhaminan-konsulaatti oli kylmän sodan aikaan yksi silloisen Neuvostoliiton suurimpia maailmassa.

– Konsulaatti oli valtavan suuri, vaikka siihen ei ollut juuri mitään konsulitoimintaan kuuluvia syitä. Se oli merkki siitä, että Ahvenanmaa oli sotilaallisesti todella tärkeä venäläisille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?