Ulkomaat

Näin toimii Aleppon siviilien kauhu – ”He vain odottavat nähdäkseen kuolevatko he”

Julkaistu:

Syyrian sota
– Sen osuman ääni on kuin maanjäristys, kertovat tynnyripommin kokeneet syyrialaiset.
Sen tuhovoima on valtava, kun satoja kiloja räjähdysainetta on ahdettu metallilieriöön yhdessä teräväsärmäisen romun tai bensiinin tai jopa myrkkyjen kanssa.

Se ei erottele siviilejä taistelijoista, koska sitä ei voi ohjata tarkasti kohteeseensa, kuten esimerkiksi lentokoneesta laukaistavia täsmäpommeja.

Kun se räjähtää kaupunkialueella, on syytä olla kaukana, vahvan betoniseinän takana tai kellarissa – eikä sekään aina tuo suojaa.


Kyseessä on tynnyripommi, Syyrian sisällissodan kuuluisaksi tekemä ase, joka on kylvänyt kauhua erityisesti Itä-Aleppon runnelluilla kapinallisalueilla. Syyrialaiset tietävät jo selkäytimessään mitä odottaa, kun helikopteri ilmestyy taivaalle tai roottorin lapojen säksätys alkaa kuulua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kaikki voivat nähdä sen, mutta kukaan ei tiedä, mihin se aiotaan pudottaa tai osuuko heihin tai heidän naapuriinsa, kuvaili syyrialainen aktivisti Khaled al-Homsi International Business Timesille.

– He vain odottavat nähdäkseen kuolevatko he, hän jatkoi viime vuonna julkaistussa haastattelussa.

Jutun yhteydessä olevalla videolla kapteeni Oscar Lassenius Maanpuolustuskorkeakoulusta kertoo tynnyripommien toiminnasta ja käyttötarkoituksesta.

Alla olevalla videolla kuvaa väitetystä tynnyripommi-iskusta Syyrian Homsissa viime vuonna.


Painava pommi viuhuu alas taivaalta ja muuttaa osumakohdan palavaksi tuhohelvetiksi. Al-Homsin mukaan se voi romahduttaa jopa 10-kerroksisen rakennuksen ja kylvää sirpaleita 300 metrin säteelle.

– Tynnyrin osuman ääni on kuin maanjäristys ja ihmiset ovat kauhuissaan, hän kuvaili.

Kuten sotaoloissa yleensä myös Syyrian sisällissodasta ja siinä käytetyistä aseista saadut tiedot ovat monesti hataria. Tynnyripommeista on ehditty kerätä tietoa jo vuosia, mutta silti esimerkiksi videot niiden iskuista ovat harvinaisia.

– Meillä oli tapana katsoa kauhuelokuvia. Nyt me elämme sellaista, kuvaili Britannian yleisradioyhtiön viime vuonna haastattelema syyrialaismies, joka oli lukemattomia kertoja piileskellyt tynnyripommeja kellarissaan.

Samassa yhteydessä BBC julkaisi videokuvaa, jossa näkyy väitetysti tynnyripommien pudottaminen kapinallisten hallitsemaan Darayyaan, joka on yksi pääkaupunki Damaskoksen esikaupungeista. Isku näkyy heti videon alkupuolella.Mikäli video ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä (Youtube).

– Meillä ei ole koteja enää, kertoi nuori poika videolla.

Alkukantainen ase

Tynnyripommi on monella tapaa tunnusomainen ase Syyrian sisällissodalle. Se on alkukantainen, julma tappaja, kuten koko sotakin. Sen tarkoitus on kylvää kauhua ja lannistaa kansan vastarinta, koska sillä ei kyetä iskemään tarkasti pelkästään sotilaallisiin kohteisiin.

Tynnyripommi on myös suhteellisen helppo ja halpa valmistaa. Tarvitaan vain räjähdysainetta, jollaiseksi kelpaa myös lannoitepohjainen kemikaali, sekä tehosteeksi jotain mikä surmaa lentäessään tai levitessään ympäristöön. Ainekset sullotaan lieriöön, kuten putkenpätkään tai esimerkiksi vanhaan öljytynnyriin. Räjäytys voi tapahtua tulilangalla, ajastimella tai osumasta maahan, nykyisin yleensä jälkimmäisellä.


Tynnyripommin toimittamiseen kohteeseensa tarvitaan helikopteria. Sellaisia Syyrian hallinnon armeijalla on paljon, kapinallisilla ei yhtään. Siksi syyttävä sormi tämän julman aseen käytöstä osoittaa vain yhteen suuntaan.

Syyrian hallinto on kiistänyt tynnyripommien käytön näihin päiviin saakka. Todistusaineisto on kuitenkin vankka, ja sitä saatetaan joskus vielä käyttää sotarikossyytteiden aineistona.


Tynnyripommi ei ole syyrialainen keksintö. Sellaisia tiedetään käytetyn jo Israelin vuoden 1948 sodassa, ja Yhdysvaltain armeija sytytti sellaisilla metsäpaloja Vietnamissa sissien karkottamiseksi. ’

Syynä tynnyripommin käyttöönottoon Syyriassa on arveltu olleen yksinkertaisesti se, että maan armeijalla ei ollut sisällissodan alkaessa riittävästi tehokkaita ilmasta maahan -ammuttavia ohjuksia tai pommeja. Niiden sijaan varastoissa oli paljon räjähteitä ja runsaasti kuljetushelikoptereita.


Pitkään kehitetty ase

Kansalaisjournalismisivusto Bellingcatin mukaan ensimmäiset todisteet tynnyripommien käytöstä tulivat julki huhtikuussa 2012, kun syyrialaisaktivistien videoilla näytettiin maahan osuneita, osin ehjänä säilyneitä pommeja. Pian todisteita alkoi kasaantua lisää. Netissä julkaistiin jopa helikopterissa kuvattu video, jossa suhteellisen pienikokoinen lieriö pudotetaan asuinalueelle. Tuolloin räjähde laukaistiin vielä tulilangan avulla.

Syyrian hallinto on väittänyt videoita väärennöksiksi tai muualla kuvatuiksi, mutta videoiden ilmakuvaa on voitu verrata julkisiin satelliittikuviin ja todeta, että ne on todellakin kuvattu Syyriassa.Mikäli video ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä (Youtube).

Aluksi tynnyripommit eivät olleet tynnyreitä vaan enimmäkseen erilaisia päistään suljettuja lieriöitä kuten metalliputkia. Loppuvuodesta 2013 tynnyripommit muuttuivat huomattavasti kehittyneemmiksi, kun käyttöön otettiin isoja tynnyreitä ja niihin kiinnitettiin myös kolme lentoa ohjaavaa siivekettä, joilla varmistettiin, että tynnyri osui maahan kärki eli sytytinosa edellä. Siivekkeitä oli kolme neljän sijasta, jotta tynnyriä voitiin paremmin siirtää kyljellään lattiaa myöten. Joihinkin tynnyreihin oli jopa hitsattu omat pienet pyörät, joilla se voitiin rullata ulos helikopterista.

Tynnyripommeja pudotettiin aluksi matalalta, jolloin tarkkuus oli suhteellisen hyvä ja pommin räjäyttämiseksi voitiin käyttää lyhyttä tulilankaa. Kun kapinalliset saivat haltuunsa ohjuksia, helikoptereiden oli pysyteltävä korkeammalla ja tarkkuus heikkeni. Tynnyripommien käyttö ei kuitenkaan vähentynyt. Niistä kehitettiin myös osumasta laukeavia malleja, jolloin tulilangan kanssa ei enää tarvinnut pelata eivätkä tynnyrit enää räjähtäneet ennen aikojaan ilmassa.


Tynnyripommit olivat merkittävin ase aina syksyyn 2015 asti, jolloin Venäjä liittyi mukaan Syyrian sisällissotaan. Venäjällä on käytössään kehittyneitä täsmäpommeja ja ”bunkkerinmurtajia”, jotka ovat vieneet ilmasodan uudelle tasolle. Venäjä on toimittanut Syyrian armeijalle myös tavanomaisia pommeja.

Mitä ilmeisimmin Syyrian armeija jatkaa tynnyripommien käyttöä yhä suuressa määrin, vaikka Venäjä väittää toisin. On kuitenkin selvää, että tavanomaisia pommeja on luultu vahingossa tai tarkoituksella tynnyripommeiksi. Syyrian kapinallisille on eduksi väittää, että asetta käytetään laajasti, koska näin voidaan painottaa siviilien kärsimystä.

”Tappavin ase”

Tynnyripommien aiheuttamista uhreista on esitetty järkyttäviä lukuja. Pelkästään Aleppossa uhreja on vuosittain ollut tuhansia, kokonaisuudessaan Syyriassa kymmeniä tuhansia.

Syyrian sodan uhrien kärsimyksiä dokumentoivan Syrian Network for Human Rightsin mukaan maan hallinto on pudottanut yli 13 000 tynnyripommia sen jälkeen, kun Venäjä liittyi sotaan. Järjestön mukaan syyskuussa asetta käytettiin 658 kertaa ja ne surmasivat 71 siviiliä. Lukuja on mahdoton puolueettomasti todentaa.


Aleppon pelastusorganisaation eli valkokypärien valokuvaaja Khaled Khatib on pitänyt tynnyripommia yhtenä sodan tappavimmista ilmiöistä.

– Syyrian armeija, heitä tukevat puolisotilaalliset joukot ja Isis muodostavat vaaran siviileille. Mutta eniten syyrialaisia tappava ase ... on tynnyri, hän luonnehti IBT:n haastattelussa vielä viime vuonna.

Alla oleva laskuri näyttää tuoreimman tiedon siviiliuhrien määrästä, lähde Syrian Network for Human Rights: