Tappava parasiitti ui natsisotilaiden elimistöön – venäläiset löysivät salaisen sääaseman Pohjoisnavalta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tappava parasiitti ui natsisotilaiden elimistöön – venäläiset löysivät salaisen sääaseman Pohjoisnavalta

Vuonna 1943 natsien asema toimi koodinimellä Schatzgräber. Se sijaitsi kaukaisella saarella Barentsinmerellä.

20.10.2016 6:19 | Päivitetty 20.10.2016 9:07

Natsien sääaseman uskotaan olleen käytössä syyskuusta 1943 heinäkuuhun 1944. Venäläisten julkaisema video löydöstä on peräisin viime kesältä, jolloin Venäjän arktisen kansallispuiston työntekijät tekivät matkan alueelle.

Tukikohdassa on ollut natsivallan aikaan 10 sotilasta. He jättivät jälkeensä yli 500 historiallista esinettä, jotka ovat säilyneet hyvin pohjoisen armottomissa sääolosuhteissa. Esineistöön kuuluu mm. vaatteita, meteorologista välineistöä ja henkilökohtaisia tavaroita. Metalliset esineet kuten aseet ja ammukset ovat ruostuneet pahoin.

Sääaseman raunioilta löytyi runsaasti hyvin säilynyttä esineistöä.­

Reutersin mukaan Schatzgräber toimitti yli 700 meteorologista raporttia Norjan Tromssassa sijainneeseen toimistoon.

Natsien salainen sääasema Arktiksella sijaitsi saarella noin 500 metrin päässä rannasta ja 30 metriä merenpinnan yläpuolella. Tukikohdassa oli kaivauksia ja vallituksia, ja sitä oli vaikea havaita mereltä.

Syy sääaseman nopeaan luhistumiseen tulikin luonnosta: sotilaat kaatoi parasiitti, joka siirtyi miesten elimistöön heidän syötyään raakaa jääkarhun lihaa. Eloonjääneet evakuoitiin ja sääasema tuhottiin.

Alexandra Landista löytyneet esineet on toimitettu Venäjän Arkangeliin jatkotutkimuksia varten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?