Suomessa ja maailmalla Hillary Clinton voittaisi murskaluvuin – vain yksi maa äänestäisi Trumpin presidentiksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomessa ja maailmalla Hillary Clinton voittaisi murskaluvuin – vain yksi maa äänestäisi Trumpin presidentiksi

Hillary Clinton on suomalaisten ylivoimainen suosikki Yhdysvaltain presidentiksi. Donald Trump ei sytytä suomalaisia.

19.10.2016 8:26 | Päivitetty 19.10.2016 10:26

Jos suomalaiset saisivat valita Yhdysvaltain seuraavan presidentin, asiasta ei olisi epäselvyyttä. Vaalit voittaisi ylivoimaisella äänivyöryllä demokraattisen puolueen presidenttiehdokas Hillary Clinton.

Clinton saa 86 prosenttia suomalaisten äänistä. Vastaehdokas, republikaanisen puolueen ehdokas Donald Trump kerää 7 prosentin kannatuksen.

Suomalaisten kannatus käy ilmi kansainvälisen tutkimuslaitoksen WIN/Gallup Internationalin raportista. Tutkimuslaitos selvitti presidenttiehdokkaiden kannatusta 45 maassa.

Hillary Clinton oli äänikuningatar kaikissa maissa yhtä lukuun ottamatta.

Donald Trump voittaisi vaalit, jos venäläiset saisivat päättää Yhdysvaltain presidentistä. Donald Trump sai 33 prosenttia venäläisten äänistä. Hillary Clinton saalisti 10 prosenttia äänistä. Suurin osa eli 57 prosenttia venäläisistä ei tosin vielä sano kantaansa.

Venäjän lisäksi Trump on suosittu Kiinassa. Kiinalaisista 44 prosenttia äänestäisi Trumpia.

Trumpin suuresta suosiosta huolimatta Kiinassakin Clinton voittaisi vaalit. Hän sai kiinalaisten äänistä 53 prosenttia.

Hillary Clinton on erityisen suosittu Länsi-Euroopassa, latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa. Trumpin kannatusaluetta ovat lähinnä Venäjä ja Kiina.

Suomen lisäksi Hillary Clinton on huippusuosittu Portugalissa, Etelä-Koreassa ja Ruotsissa. Clinton sai yli 80 prosenttia äänistä.

Suomessa kyselystä vastasi Taloustutkimus. Taloustutkimus tiedusteli suomalaisten kantoja elokuussa. Nettikyselyyn osallistui yli 500 suomalaista.

Jutun yhteydessä olevalla videolla käsitellään sitä, kuinka Clintonin ja Trumpin maailmankuvat eroavat muun muassa maahanmuuton ja Isisin vastaisen taistelun suhteen. Lausunnot ovat ajalta ennen ehdokkaiden kahdenkeskisiä vaaliväittelyitä.

Juttua muokattu klo 10.25: Korjattu Trumpin edustama puolue demokraateista republikaaneiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?