Obama kehotti Trumpia lopettamaan valittamisen ja vaalien häpäisyn - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Obama Trumpille: Lopeta valittaminen ja vaalien häpäisy

Barack Obama otti tiistaina kantaa Donald Trumpin puheisiin vaalien peukaloinnista.

19.10.2016 2:13

– En ole koskaan – eläissäni tai modernissa poliittisessa historiassa – nähnyt yhdenkään presidenttiehdokkaan yrittävän horjuttaa vaalien uskottavuutta ennen kuin on edes äänestetty. Sellaista ei ole aiemmin tapahtunut. Sillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Näin presidentti Barack Obama kommentoi Donald Trumpin viimeaikaisia väitteitä, joiden mukaan Yhdysvaltain presidentinvaalit on ratkaistu ennalta. Obama puhui medialle tiistaina Valkoisen talon pihamaalla. Asiasta kertoo muun muassa New York Times.

Obaman mukaan Trumpin pitäisi keskittyä äänestäjien vakuuttamiseen.

– Alatko valittaa ennen kuin peli on edes pelattu? Jos alat syyttää muita heti kun asiat menevät huonosti tai olet tappiolla, sinulla ei todellakaan ole rahkeita tähän työhön, Obama viittasi taakseen kohti Valkoista taloa.

– Yksikään vakavasti otettava henkilö ei väittäisi, että Amerikan vaaleja edes voisi peukaloida. Joten kehotan herra Trumpia lopettamaan valittamisen ja keskittymään äänien haalimiseen.

Obaman mukaan yhdysvaltalaisesta demokratiasta tekee suurta se, että vaikka poliittinen kilpailu vaalien alla onkin toisinaan kitkerää, taiston tauottua hävinnyt osapuoli onnittelee voittajaa, hyväksyy tuloksen ja täten taas vahvistaa demokratiaa.

Obama piti yhteistiedotustilaisuuden Italian pääministerin Matteo Renzin kanssa.

TRUMP twiittasi maanantaina, että media peukaloi vaaleja Clintonin hyväksi. Tämän lisäksi Trump väitti, että vaaleja peukaloidaan myös äänestyspaikoilla.

The election is absolutely being rigged by the dishonest and distorted media pushing Crooked Hillary - but also at many polling places - SAD— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 16. lokakuuta 2016

Jos twiiti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kun republikaanijohtajat ja -lakimiehet riensivät kumoamaan väitteet äänestyspaikkojen manipuloinnista, Trump syytti heitä naiiveiksi.

Of course there is large scale voter fraud happening on and before election day. Why do Republican leaders deny what is going on? So naive!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 17. lokakuuta 2016

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Republikaanien kampanjalakimiehen Chris Asbyn mukaan väitteet ovat perusteettomia ja vaarallisia.

– Kun sanot että vaaleja on peukaloitu, kerrot äänestäjille ja kannattajille, että heidän äänellään ei ole väliä. Uskoakseni jotkut Donald Trumpin kommenteista voivat aiheuttaa levottomuutta äänestyspaikoilla, Ashby kommentoi Reutersille.

Lähteet: NY Times, Reuters, CNN.

Paina tästä, jos grafiikka ei näy laitteellasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?