Takaisinvaltaus alkoi: YK äärimmäisen huolissaan Mosulin siviileistä – ”Riski joutua ristituleen tai tarkka-ampujien kohteeksi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Takaisinvaltaus alkoi: YK äärimmäisen huolissaan Mosulin siviileistä – ”Riski joutua ristituleen tai tarkka-ampujien kohteeksi”

Humanitaarisen avun päällikön mukaan erityisen haavoittuvia ovat lapset, naiset, vanhukset ja vammaiset.

Stephen O’Brien puhui 4. lokakuuta Jemenissä.­

17.10.2016 5:44

YK:n humanitaarisen avun päällikkö Stephen O'Brien sanoo olevansa äärimmäisen huolissaan Mosulissa asuvien siviilien turvallisuudesta.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi ilmoitti varhain maanantaiaamuna, että kaupungin takaisinvaltausoperaatio äärijärjestö Isisiltä on alkanut.

– Perheillä on äärimmäinen riski joutua ristituleen tai tarkka-ampujien kohteeksi. Kymmenettuhannet irakilaiset tytöt, pojat, naiset ja miehet saattavat olla piiritettynä tai heitä pidetään ihmiskilpinä, O'Brien toteaa tiedotteessa.

– Tuhannet saattavat joutua poistetuksi pakolla tai jäädä loukkuun taistelulinjojen väliin. Lapset, naiset, vanhukset ja vammaiset ovat erityisen haavoittuvia. Taistelujen intensiteetistä ja laajuudesta riippuen jopa miljoona ihmistä saattaa pahimmassa tapauksessa joutua pakenemaan kodeistaan.

O'Brien vetoaa konfliktin kaikkiin osapuoliin, jotta ne suojelisivat siviilejä kansainvälisen humanitaarisen lain mukaan ja varmistaisivat näille ansaitsemansa avun.

– Mikään ei ole tärkeämpää.

Ennen takaisinvaltauksen alkamista Irakin armeija pudotti kymmeniätuhansia lentolehtisiä Mosuliin. Niissä varoitettiin muun muassa tulevasta taistelusta ja vakuutettiin, etteivät siviilit ole kohteena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?