Asiantuntija: Kuninkaan kuolema lisää Thaimaassa levottomuusriskiä – ”Pinnan alla kuplii”

rac

Julkaistu:

Thaimaa
Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki uskoo, että ainakin seuraavat kuukaudet ovat Thaimaassa vielä rauhallisia.
Thaimaa kuuli eilen pelätyn mutta odotettavissa olleen suru-uutisen. Maan kuningas Bhumibol Adulyadej kuoli 88-vuotiaana. Kuningas oli Thaimaassa kovin rakastettu. Hän ehti hallita maata peräti seitsemän vuosikymmenen ajan.

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki sanoo, että kahtia jakautuneessa Thaimaassa kuningas oli tasapainottava tekijä poliittisessa elämässä.

– Vaikka hänellä ei ole ollut muodollista valtaa, moraalinen valta, joka hänellä oli on ollut todella merkityksellinen. Se on tasapainottanut turbulenssia vuosien varrella todella paljon.

Thaimaassa on ollut Bhumibolin aikana useita kahnauksia, mellakoita ja sotilaallisia vallankaappauksia. Maassa pelätäänkin uusia levottomuuksia.

– Kyllä se jotain kertoo, että pääministeri sanoi eilen, että kansalaisten täytyy kiinnittää huomiota kaikkeen epäilyttävään toimintaan, ja siitä on raportoitava poliisille ja sotilaille. Se oli jännä viesti yhteiskunnalle, Ruohomäki sanoo.


Tulevat kuukaudet ovat rauhallisia

Ruohomäki kuvailee Thaimaan kahtiajakoa todella syväksi. Se on vain syventynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Vanhoilliset voimat eli konservatiivit hyötyivät siitä, että kuningas oli vallassa. He eivät halua, että tilanne muuttuu yhtään miksikään. He saattavat pelätä, että vastavoimat käyttävät tilannetta hyväksi.

Thaimaalla on pieni pulma, sillä kruununprinssi Maha Vajiralongkornilla ei ole ollenkaan samanlaista asemaa ja yhteiskunnallista moraalista arvovaltaa kuin edesmenneellä isällään.

Ruohomäki kuitenkin uskoo, että kuninkaan kuoleman jälkeen Thaimaassa eletään murrosvaihetta ja herkkää aikaa. Joko maassa tulee yhteenottoja tai sitten elämä on todella hiljaista seuraavien kuukausien aikana. Maahan on julistettu vuoden suruaika.

– Vaikka pinnan alla kuplii, en usko, että tilanne kuohahtaa seuraavien kuukausien aikana, mutta sitä ei voi myöskään sulkea pois.


”Turistialueilla elämä on aika normaalia”

Ruohomäki sanoo, että kuninkaalla oli niin vahva moraalinen arvomääräysvalta ja ihmisillä on niin syvä kunnioitus häntä ja hänen poismenoaan kohtaan.

– Sillä voisi olla huonot seuraukset kansalaisten silmissä, jos joku käyttäisi tilannetta juuri nyt hyväkseen. Kansan syvissä riveissä kuningas oli lähes puolijumala.

Ruohomäki uskoo, että turistien ei tarvitse pelätä yllättäviä levottomuuksia Thaimaassa.

– Itse asiassa turistialueillahan eletään aika normaalia elämää, vaikka pääministeri antoi viestin, että maassa on suruaika. Yleinen ilakointi ja isot tapahtumat eivät ole oikein suotavia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt