Donald Trumpia syyttää jo 12 naista – mukana erittäin vakava väite - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhteensä 12 naista syyttää Trumpia ahdistelusta – mukana erittäin vakava väite

Republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trumpin ahdisteluskandaali jatkaa paisumistaan.

14.10.2016 2:37 | Päivitetty 3.11.2016 10:16

Donald Trump, 70, joutui todellisiin vaikeuksiin viikko sitten, kun The Washington Post julkaisi videon vuodelta 2005. Videolla Trump keskustelee halventavaan sävyyn naisista Access Hollywood -ohjelman tuolloisen juontajan Billy Bushin kanssa. Trump muun muassa kehuskeli, kuinka hän suutelee naisia kyselemättä ja voi kouria heitä sukupuolielimistä.

Toisessa Hillary Clintonia vastaan käydyssä vaaliväittelyssä maanantaina Trump totesi, ettei ole asiasta ylpeä. Hän pyysi puheitaan anteeksi, mutta kuitenkin vähätteli sanomisiaan nimittäen niitä ”pukuhuonepuheiksi” ja kiisti jyrkästi, että olisi toiminut puheidensa mukaisesti.

– Minulla on valtava kunnioitus naisia kohtaan ja naiset kunnioittavat minua. Ja minä sanon teille: Ei, en ole koskaan (toiminut niin), Trump vastasi haastattelijalle kääntäen keskustelun äärijärjestö Isisiin ja turvallisuuteen.

Trump puhui torstaina Ohiossa.

Aukesiko Pandoran lipas?

Kaksi naista ilmoitti pian väittelyn jälkeen julkisesti, että Trumpin vähättely satutti heitä. Jessica Leedsin ja Rachel Crooksin mukaan Trump on ahdistellut heitä juuri kuvailemillaan tavoilla.

New Yorkissa asuva Leeds, 74, kertoo The New York Timesille istuneensa yli 30 vuotta sitten Trumpin vieressä lentokoneen ykkösluokassa. Kaksikko ei tuntenut toisiaan entuudestaan. Leedsin mukaan Trump olisi nostanut käsinojan heidän välistään ja lääppinyt naisen rintoja yrittäen ujuttaa kättänsä myös hameen alle.

– Hän oli kuin mustekala. Hänen kätensä olivat kaikkialla, Leeds kertoo lehdelle kuvaillen tilannetta päällekarkaukseksi.

Leedsin mukaan hän järkyttyi tilanteesta niin pahasti, että palasi istumaan turistiluokkaan, mistä hänet oli alkujaan siirretty istumaan ykkösluokkaan.

Katso jutun pääkuvavideolta, miten Leeds kuvailee tapahtumia New York Timesille.

Ohiolainen Crooks raivostui myös Trumpin väittelykommentista. Hän kertoo New York Timesille työskennelleensä vastaanottovirkailijana Trump-tornissa toimineessa Bayrock Group -kiinteistöyrityksessä 22-vuotiaana vuonna 2005.

Crooks kävi esittäytymässä kädestä pitäen Trumpille, sillä heidän firmansa tekivät yhteistyötä. Trump ei Crooksin mukaan päästänytkään kädestä irti, vaan suuteli naista molemmille poskille ja sen jälkeen tarkoituksellisesti suoraan suulle.

– Se oli täysin sopimatonta. Hermostuin todella, kun hän kuvitteli, että olen niin merkityksetön, että hän voi tehdä niin, hän sanoo lehdelle.

Naiset ole aiemmin puhuneet asiasta julkisesti. Trumpin väite siitä, ettei hän ole koskaan yrittänyt suudella tai kouria naisia vastoin heidän tahtoaan, sai heidät puhumaan.

Toimittaja syyttää ahdistelusta

People-lehden toimittaja Natasha Stoynoff taas kirjoittaa, että Trump olisi yrittänyt suudella häntä väkisin vuonna 2005.

Stoynoffin mukaan hän olisi ollut tekemässä yhteishaastattelua Trumpista ja tämän vaimosta Melaniasta parin Floridan-kiinteistöllä. Rouva Trump ei Stoynoffin mukana ollut paikalla tilanteessa, jossa Trump yritti suudella toimittajaa.

– Kävelimme huoneeseen kahdestaan ja Trump sulki oven perässämme. Käännyin ympäri ja muutamassa sekunnissa hän työnsi minut seinää vasten, tyrkyttäen kieltään kurkkuuni, Stoynoff kirjoittaa.

Stoynoffin mukaan Trump myös totesi itsevarmasti, että heillä tulee olemaan suhde.

The Palm Beach Post taas kertoo, että Trump olisi yrittänyt kouria eteläfloridalaista kuvausavustajaa Mindy McGillivraytä takapuolesta 13 vuotta sitten. McGillivray on nyt 36-vuotias.

Myi missikisat viime vuonna

Miss USA ja Miss Universum -kauneuskilpailut viime vuoteen asti omistanut Trump on saanut osakseen syytteitä sovinistisesta käytöksestä myös kauneuskilpailuihin osallistuneiden nuorten naisten taholta.

Entinen Miss Arizona Tasha Dixon kertoi keskiviikkona Washington Postille, että vuoden 2001 Miss USA -kiertueella missit joutuivat kohtaamaan Trumpin, olivat he pukeissa tai eivät.

Katso videolta Dixonin kertomus tapahtuneesta.

– Meidät esiteltiin hänelle ensimmäistä kertaa, kun olimme kenraaliharjoituksissa puolialastomina vaihtamassa bikineitä yllemme, Dixon väittää.

Miss Teen Vermont Mariah Billado ja kolme nimeämätöntä naista kertoivat Trumpin toimineen samoin vuoden 1997 Miss Teen USA -kiertueella. Trump oli Daily Mailin mukaan pölähtänyt pukuhuoneeseen naisten ollessa vaihtamassa vaatteitaan. Trumpin väitetään kehottaneen naisia olemaan huolehtimatta, sillä ”hän oli nähnyt kaiken aiemminkin”. Nuorimmat osallistujat olivat Daily Mailin mukaan 15-vuotiaita.

Vakavin kaikista väitteistä on nimettömänä pysyttelevän naisen New Yorkissa nostama raiskaussyyte. Raiskauksen väitetään tapahtuneen vuonna 1994, vastaajan ollessa 13-vuotias.

Trumpin kampanja on kiistänyt kaikki syytökset. Trumpin mukaan väitteet ovat tuulesta temmattuja, ja valheiden tarkoituksena on vain pilata hänen kampanjansa.

Trump kouri myös Miss Suomea

Pitivät naisten puheet paikkansa tai eivät, mielipidemittausten mukaan ahdistelukohu on merkittävästi laskenut Trumpin kannatusta. Myös monet hänen tukijansa ovat ilmoittaneet, etteivät voi enää kannattaa Trumpia presidentiksi.

Juttu paisui entisestään vielä lokakuun viimeisellä viikolla, kun vuoden 2006 Miss Suomi Ninni Laaksonen kertoi Ilta-Sanomille Trumpin kourineen myös häntä New Yorkissa heinäkuussa 2006, juuri ennen Late Show with David Letterman -ohjelman kuvauksia, joihin Laaksonen osallistui kolmen muun Miss Universum -kilpailijan ja Trumpin kanssa.

– Ennen ohjelmaan menoa meistä (Trumpista ja misseistä) otettiin kuvia rakennuksen ulkopuolella. Trump seisoi aivan minussa kiinni ja puristi minua yhtäkkiä pepusta. Hän otti kädellään ihan reilusti takapuolestani kiinni. En usko, että kukaan muu näki sitä, mutta ilmeeni kyllä värähti ja ajattelin, että: ”Mitä täällä oikein tapahtuu”, Laaksonen kertoi IS:lle.

Lähteet: The Washington Post, The New York Times, Reuters, CNN, ABC News, Daily Mail, Huffington Post

Juttua päivitetty 2.11. klo 23.40. Juttuun on lisätty, että myös Ninni Laaksonen on kertonut Trumpin ahdistelleen häntä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?