Onko tässä maailman urhein eläin? Pelasti 194 sotilasta – sokeutui tehtävässä, sai reiän rintaan, menetti toisen jalkansa ja palkittiin sotaristillä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Onko tässä maailman urhein eläin? Pelasti 194 sotilasta – sokeutui tehtävässä, sai reiän rintaan, menetti toisen jalkansa ja palkittiin sotaristillä

Kirjekyyhky Cher Ami kirjoitti uusiksi kappaleen ensimmäisen maailmansodan historiaa.

Muun muassa jalkansa 1. maailmansodassa menettänyt sotasankari Cher Ami on nykyään näytillä Smithsonian-instituutissa. Kuvassa oikealla saksalainen viestikyyhky vakoiluvermeissä.­

14.10.2016 7:51

Lokakuussa 1918 majuri Charles White Whittlesey ja yli viiden sadan miehen ”kadonnut pataljoona” olivat motissa ja polviaan myöten ravassa Argonnessa, Koillis-Ranskassa.

Käynnissä oli Meusen-Argonnen taistelu, Yhdysvaltain joukkojen suurin hyökkäysoperaatio ensimmäisessä maailmansodassa. Taisteluun osallistui yhteensä 1,2 miljoonaa amerikkalaissotilasta, joista yli 26 000 menehtyi verisessä taistelussa.

Whittlesey miehineen oli jumissa vihollislinjan takana ilman ruokaa ja ammuksia. Pataljoonan niskaan satoi ammuksia niin vihollisten kuin omienkin suunnalta, sillä heidän sijaintiaan ei tiedetty. Parin ensimmäisen päivän aikana enää vain 190 miestä oli hengissä.

Majuri Whittlesey tajusi, että vaihtoehdot ovat vähissä. Hän lähetti matkaan kirjekyyhkyn, joka ammuttiin alas, kuten myös sitä seuraava.

Sitten tapahtui historiallinen ihme.

Vain yksi kirjekyyhky oli enää hengissä. Sen nimi oli Cher Ami eli ranskaksi rakas ystävä. Whittlesey sitoi sen jalkaan pienen rasian, jonka sisällä oli viesti pataljoonan sijainnista ja tilasta.

Kun lintu lähti lentoon, saksalaissotilaat alkoivat välittömästi ampua sitä. Cher Ami lensi pelottomasti luotisateen läpi, mutta sai lopulta osuman. Kirjekyyhky lähti kuitenkin uudestaan lentoon yltä päältä veressä, ja löysi lopulta tiensä takaisin divisioonan tukikohtaan.

Viesti pelasti 194 miestä, mutta maksoi eläimelle paljon: se sokaistui toisesta silmästä, sai reiän rintaansa ja menetti toisen jalkansa.

Divisioona julisti Cher Amin välittömästi sankariksi, ja sen lääkintämiehet ryhtyivät heti töihin pelastaakseen linnun.

Cher Ami sai leikkausoperaation jälkeen puujalan, ja kun lintu oli tervehtynyt kunnolla, laitettiin se laivaan kohti Yhdysvaltoja kenraali John J. Pershingin hyvästelyjen saattelemana.

Urotyöstään Cher Ami sai sotaristin. Kuoleman korjatessa sotasankarin se täytettiin ja laitettiin näytille Smithsonian-instituuttiin, jonka ”Price of Freedom” (Vapauden hinta) -näyttelyssä sen voi edelleen nähdä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?