Thaimaahan vuoden suruaika kuninkaan kuoleman takia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Thaimaahan vuoden suruaika kuninkaan kuoleman takia

Thaimaahan on luvassa vuoden suruaika kuolleen kuninkaan takia. Pääministeri kehotti myös hillitsemään kaikkea viihdettä 30 päivää.

13.10.2016 16:08 | Päivitetty 13.10.2016 16:44

Asiasta kertoi Thaimaan pääministeri Prayut Chan-O-Cha lausunnossa, joka näytettiin kaikilla maan televisiokanavilla.

Suruaika koskee valtion virkamiehiä, mutta pääministeri kutsui muutkin thaimaalaiset tekemään samoin. Pääministeri sanoi myös, että kaikkea viihdettä ja huvia pitää hillitä seuraavan 30 päivän aikana.

Koulujen ja liiketoiminnan odotetaan sulkeutuvan seuraavien päivien ajaksi.

Monet thaimaalaiset palvovat kuningasta lähes uskonnollisella tasolla, ja ihmiset ovat puhjenneet itkuun julkisilla paikoilla.

Ei jatkosuunnitelmaa

Kuolleen kuninkaan Bhumibol Adulyadejin tilalle nousee tämän poika, kruununprinssi Maha Vajiralongkorn, Thaimaata hallitseva sotilasjuntta kertoo.

62-vuotias Maha Vajiralongkorn ei ole thaimaalaisille läheskään yhtä tunnettu kuin isänsä. Hän viettää suurimman osan ajastaan ulkomailla, erityisesti Saksassa.

Thaimaan haaste on nyt se, ettei minkäänlaista julkista suunnitelmaa kuninkaan jälkeiselle ajalle ole tehty.

Hallitsi seitsemällä vuosikymmenellä

Bhumibol kuoli kuningashuoneen mukaan sairaalassa tänään hieman ennen puoltapäivää Suomen aikaa 88-vuotiaana. Kuningas oli ollut pitkään sairaana, mutta kuningashuone kertoi viikonvaihteessa poikkeuksellisesti hänen tilansa huonontumisesta.

Kuningas ehti hallita seitsemällä vuosikymmenellä: Bhumibol kruunattiin vuonna 1950.

Kuningasta arvostettiin suuresti Thaimaassa. Hän oli yhdistävä henkilö maassa, jossa jakolinjat ovat muutoin syvät.

Bhumibol'in kuolema on koetus juntalle, joka kaappasi vallan vuonna 2014 vannoen vakauttavansa maan, joka kärsi poliittisesta kaaoksesta.

Armeijalla on tiiviit suhteet palatsiin, ja moni näki vallankaappauksen yrityksenä varmistaa vakaa vallanvaihdos kuninkaan pois mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?