Ulkomaat

Lavrov avasi haastattelussa Venäjän ja Yhdysvaltain välisiä ristiriitoja – syytti länsimaita sopimusrikkeistä Syyriassa

Julkaistu:

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tiivistää maan ulkopoliittisen hengen valtion päätelevisiokanavalle sunnuntaina antamassaan pitkässä haastattelussa.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov perustelee yksityiskohtaisesti, miksi Venäjän ja Yhdysvaltain vastakkainasettelu on kasvanut. Haastattelija kysyy ensimmäisenä, miten amerikkalaisten kanssa voi ylipäätään neuvotella. Lavrovin mukaan neuvotteleminen on haastavaa, ellei mahdotonta, sillä Venäjä jää aina ehdotustensa ja ponnistustensa kanssa yksin.

Yhdysvallat ja muut länsimaiset kumppanit eivät käyttäydy Lavrovin mukaan sovitusti. Pommit päätyvät vääriin kohteisiin, eli Syyrian armeijan asemiin, maltillinen oppositio sekoittuu erottamattomasti pahamaineiseen al-Nusra -rintamaan. Lavrovin mukaan Syyrian opposition kanssa hyssytellään liikaa. Aleppon siviilien kauheaan tilanteeseen Lavrov viittaa ohimennen.

– Olisi jättimäinen virhe sivuuttaa tämä (Venäjän yrittämä neuvotteluprosessi) ja siirtyä teksteihin, jotka täyttyvät tunteista ja vetoavat myötätuntoon Aleppon asukkaita kohtaan vaatimalla aselepoa ilman minkäänlaista taustatyötä. Al-Nusran rintama käyttää sitä heti hyväkseen.

Katso video Aleppon saartorenkaasta:


Retoriikkaa aikuisuudesta ja lapsuudesta

Vastakkainasettelun korostamiseksi Lavrov turvautuu aikuisuus-käsitteeseen. Lavrov tulkitsee aikuisuuden ja lapsuuden kautta monia viime aikojen ulkopoliittisia haasteita. Hänen mielestään Yhdysvallat esimerkiksi ”pahoittaa mieltään Ukrainan takia”.


Lavrov pitää lapsellisena sitä, kuinka amerikkalaiset suhtautuvat tietovuotaja Edward Snowdenin pakoon Venäjälle. Samoin hän pitää lapsellisena Magnitskin lakia, joka kieltää Yhdysvaltain viisumin myöntämisen Venäjän viranomaisille, jotka ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Lavrovin mukaan Venäjä joutui vastaamaan asiaan kieltämällä amerikkalaisilta kansainväliset adoptiot. Laki nimettiin Yhdysvalloissa traagisesti kuolleen Dima Jakovlevin mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Haastattelun adoptiokysymys liittyy ulkovenäläisten puolustamiseen, mikä on ollut yksi presidentti Vladimir Putinin politiikan kulmakivistä. Lavrovin mukaan ”epäonnistuneet adoptiot” päättyvät siihen, että lapset sijoitetaan ”ranchoihin”, eli yksityisiin lastenkoteihin, joihin ei päästetä Venäjän edustajia. Venäjän media kirjoitti vuonna 2012 tapauksesta, jolloin Venäjän silloista lapsiasiainvaltuutettua Pavel Astahovia ei päästetty lastenkoteihin.


Lavrov ei ota kantaa siihen, että kansainväliseen adoptioon päätyvät Venäjältä lähinnä vaikeasti traumatisoituneet lapset. Ranchot ovat käytännössä kuntoutuskeskuksia.

”Kylmän sodan aikana oli selkeämpää”

Haastattelun lopussa Lavrov muistelee kylmän sodan aikoja. Hänen mielestään tilanne oli silloin selkeämpi. Neuvostoliitto ja Yhdysvallat taistelivat välikäsien kautta monilla taistelutantereilla, mutta eivät ottaneet suoraan yhteen. Nykytilanteessa tasapaino on horjumassa.

Lavrovin mukaan Yhdysvaltain jokainen yritys vahvistaa demokraattisia periaatteita maailmalla on johtanut siihen, että maailmaan syntyi uusi suuri terroristijärjestö. Lavrov viittaa äärijärjestö Isisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ratkaisu on diplomatia, jonka tukena on muutama liittolainen; ilmavoimat, armeija sekä merivoimat, Lavrov mukailee tsaari Aleksanteri III:n lausahdusta. Hän ei mainitse lauseen alkuperää.