Saksalta synkkä viesti: ”USA:n ja Venäjän suhteet ovat vaarallisempia kuin kylmän sodan aikana”

Julkaistu:

Saksan ulkoministerin Frank-Walker Steinmeierin mukaan kylmän sodan aikana suurvalloilla oli edes jonkinlaiset yhteiset pelisäännöt, joita noudatettiin.
Kun Krimin niemimaalle ilmestyi pieniä vihreitä miehiä ja Itä-Ukrainassa syttyi sota keväällä 2014, Yhdysvaltain ja Venäjän väliset suhteet ovat menneet jatkuvasti kehnompaan suuntaan.

Maailmanpoliittinen tilanne on tuonut monille mieleen ikäviä kaikuja kylmän sodan ajoilta. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier luonnehti Bildille viikonloppuna, että tilanne on nyt erilainen ja suorastaan vielä vaarallisempi.

– Aiemmin maailma oli jakautunut, mutta Washington ja Moskova tiesivät rajat, joita ei saanut ylittää, ja niitä kunnioitettiin, Steinmeier kirjoittaa Bildissä.

Ukrainan lisäksi soppaa on sekoittanut Syyriassa riehuva verinen sisällissota, missä sekä Yhdysvallat että Venäjä ovat mukana. Kapinallisia tukeva Yhdysvallat syytti Venäjää perjantaina sotarikoksista, sillä Venäjä ja Syyrian presidentti Bashar al-Assadin joukot ovat pommittaneet jatkuvasti Aleppon kaupunkia.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Oscar Lassenius kertoi ISTV:lle Aleppon piirityksestä ja Venäjän roolista siinä:


Venäjää on syytetty siitä, että se on tarkoituksella pommittanut Aleppossa avustuskuljetuksia ja sairaaloita. Steinmeier kirjoittaa, että al-Assadin tukijana Venäjällä on suurin vastuu Syyrian tilanteen parantamisessa.

– Huolimatta kaikesta turhautumisesta, pettymyksistä ja syvästä epäluulosta molemmilla puolilla, on tärkeää jatkaa keinojen etsimistä Syyriassa tapahtuvan hulluuden päättämiseksi.

Muun muassa The Independent kertoo, että Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto yritti Ranskan aloitteesta lauantaina äänestää pommitusten lopettamisesta. Aloite kaatui Venäjän vastustukseen. Myös Venäjän vasta-aloite tulitauosta kaatui, sillä siinä ei mainittu pommituksia suoraan.

Syyskuussa Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan YK-suurlähettiläät kävelivät ulos YK:n turvallisuusneuvoston kokouksesta, kun Syyrian edustaja alkoi puolustaa ilmaiskuja.