IS-analyysi: Itämeren alueesta tuli uuden kylmän sodan näyttämö - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS-analyysi: Itämeren alueesta tuli uuden kylmän sodan näyttämö

Ilmatilaloukkaukset käynnistivät USA:n ja Venäjän välisen sanasodan.

8.10.2016 13:05

Moskovan ja Washingtonin johtajien sapelit ovat kalisseet vuosikymmenten aikana usein. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen tilanne oli pitkään rauhallisempi. Kuluva viikko on kuitenkin jälleen osoittanut, että suurvaltojen välit ovat viileät – ja tällä kertaa uuden kylmän sodan näyttämönä on ollut Itämeri ja muun muassa Venäjän ballistinen Iskander-M-ohjus.

Jutun pääkuvana olevalla videolla esitellään Iskander-M-ohjusjärjestelmää.

Suomi joutui mukaan uusimpaan sanasotaan, kun Puolustusvoimat kertoi varhain perjantaiaamuna epäilevänsä Venäjää kahdesta ilmatilaloukkauksesta. Hieman ennen viittä torstaina iltapäivällä venäläinen SU–27 hävittäjä lensi Suomen ilmatilaan Suomenlahdella. Myöhemmin illalla sattunut toinen epäilty ilmatilaloukkaus tehtiin samalla konetyypillä.

 Nämä ovat huonoja liikkeitä, jotka ovat vaarallisia ja epäammattimaisia.

Kun Nato-maa Viro kertoi perjantai-iltapäivänä epäilevänsä samaa, keitos oli valmis.

BREAKING #Russian SU-27 violates #Estonia's airspace. Ambassador summoned to #MFA . #Russian air activity in region increased over past 48h pic.twitter.com/yVGou4ORbC— estNATO (@estNATO) 7. lokakuuta 2016

Venäjän puolustusministeriö kiisti syytökset jyrkästi lehdistötiedotteessaan:

– Kaikki Venäjän ilmavoimien koneet noudattivat tarkasti kansainvälisiä ilmailusääntöjä ilmatilan käytöstä. Lennot on lennetty kansainvälisten vesien yllä, eikä maiden rajoja ole rikottu, ministeriö sanoi perjantaina.

Kaksi ilmatilaloukkausta saman päivän aikana on harvinaista. Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoi perjantaina, että ulkoministeriö on asiasta yhteydessä Venäjän suurlähetystöön.

Yhdysvallat pääsi tuoreeltaan paheksumaan epäiltyjä ilmatilaloukkauksia, koska Yhdysvaltojen varapuolustusministeri Robert Work oli juuri perjantaina vierailulla Suomessa allekirjoittamassa Suomen ja Yhdysvaltain välistä aiejulistusta puolustusyhteistyöstä.

– Nämä ovat huonoja liikkeitä, jotka ovat vaarallisia ja epäammattimaisia, Work sivalsi Helsingissä.

Yhdysvaltain varapuolustusministeri Robert Work arvioi Helsingissä, että ilmatilaloukkaukset voivat johtaa tragediaan siviilimatkustajakoneiden kanssa.­

Bensaa liekkeihin lisäsi Viro, joka kertoi huomanneensa Venäjän kuljettavan Iskander-ohjuksia Kaliningradiin. Kaliningradista ohjusten kantama kattaisi koko Puolan. Niillä olisi mahdollista iskeä myös itäiseen Saksaan saakka.

Nimettömät yhdysvaltalaiset tiedustelulähteet vahvistivat virolaistiedon lauantaina Suomen aikaa.

– Tämä saattaa olla poliittinen voimannäyttö – tyytymättömyyden osoitus Natolle, nimetön lähde kertoi Reutersille.

Venäjän duuman jäsen Franz Klintsevitsh sanoi, ettei ohjusten siirtäminen Kaliningradiin ole järkevää.

– Minusta, edes pahenevassa kansainvälisessä tilanteessa, ohjusten sijoittaminen ”Venäjän läntisiin osiin” ei ole tarpeellista, Klintsevitsh sanoi Fab News -lehdelle lauantaina.

Venäjä on vienyt Iskander-ohjuksia ennenkin Kaliningradiin, mutta vain väliaikaisesti – sotaharjoituksia varten. Kreml on uhannut jättää Iskander-ohjukset Kaliningradiin pysyvästi, vastauksena Aegis -ohjuspuolustusjärjestelmälle, jota on rakennettu Puolaan.

Myöhemmin perjantaina – sopivasti presidentti Vladimir Putinin syntymäpäivänä – Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry syytti Venäjää sotarikoksista Syyriassa. Kerryn mukaan Venäjän ja Syyrian Syyriassa mahdollisesti tekemistä sotarikoksista tulisi aloittaa tutkinta.

John Kerry ei ottanut yksityiskohtaisesti kantaa siihen, miten hänen vaatimansa tutkinta tulisi suorittaa.­

Venäjää ja Syyriaa tulisi Kerryn mukaan tutkia mahdollisista sotarikoksista Aleppossa sairaaloihin ja siviileihin toistuvasti kohdistuneiden iskujen takia. Kerryn mukaan tällaiset iskut eivät voi olla sattumaa vaan tietoinen yritys terrorisoida siviilejä.

– Venäjä ja (Syyrian) hallinto ovat maailmalle enemmän kuin selityksen velkaa siitä, miksi ne jatkuvasti iskevät sairaaloihin ja terveydenhoitolaitoksiin sekä naisia ja lapsia vastaan, Kerry sanoi.

Venäjän puolustusministeriö iski perjantaina takaisin. Venäjän varapuolustusministeri Nikolai Pankov kertoi Venäjän harkitsevan vaihtoehtoja, joissa Neuvostoliiton aikaisia sotilastukikohtia palautettaisiin toimintaan muun muassa Kuubassa ja Vietnamissa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kieltäytyi kommentoimasta tarkemmin puolustusministeriön suunnitelmia.

Lähteet: Reuters, Tass, Wall Street Journal, The Globe and Mail

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?