Ulkomaat

Ammuttiinko Mannerheimin muistolaattaa Pietarissa – otsaan ilmestyi reikiä

Julkaistu:

Kesäkuussa paljastettu muistolaatta on jälleen joutunut ilkivallan kohteeksi.
Venäjällä Pietarin keskustassa sijaitseva marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin muistolaatta on kokenut ilkivaltaa pitkin kesää. Heti julkistamistilaisuutensa jälkeisenä aamuna laatta oli töhritty punaisella maalilla.

Nyt julkaistuissa tuoreissa kuvissa laatassa olevaan Mannerheimin päähän on ilmestynyt pyöreitä luodinreikää muistuttavia reikiä.

Useaan otteeseen puhdistettu laatta joutui saman töhrinnän kohteeksi pitkin kesää. Laatta sijaitsee sotilasakatemialle kuuluvan rakennuksen seinässä. Laatan alareunassa on teksti, jossa lukee: ”Venäjän armeijan kenraaliluutnantti Gustaf Carlovitsh Mannerheim palveli vuosina 1887-1918”.


Laatta on herättänyt laajalti arvostelua venäläisten keskuudessa liittyen Mannerheimin rooliin Hitlerin apurina ja osuuteen Leningradin piirityksessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleisesti Mannerheimin henkilöhistoriasta on väritetty Venäjällä varsin negatiivista kuvaa. Toisaalta häntä vaalitaan tsaarin chevalier-kaartin upseerina, toisaalta vastustajat pitävät häntä Neuvostoliiton vihollisena ja Hitlerin kumppanina.


Muistolaatan vastustajat ovat ilmoittaneet jatkavansa protestejaan niin kauan, kunnes laatta poistetaan. Varsinkin kommunistinen puolue on vastustanut laattaa ja vaatinut selvittämään sen asentamiseen liittyviä syitä.

Pietarin hallinnon mukaan Mannerheimin laatta asennettiin mahdollisesti ilman asianomaista lupaa.