Ulkomaat

Aleppon kauheudet järkyttävät: Loukkaantuneet välttelevät sairaaloita pommien pelossa – ”Kysymys on sotarikoksista”

Julkaistu:

Yhdysvaltojen ja Venäjän tulitaukoneuvottelujen kariutuminen tietää siviilien kärsimysten jatkuvan Aleppon kapinallisalueilla.
Pommitukset valvottavat, pulaa on kaikesta ja vanhemmat surevat ilmaiskuissa raunioihin kuolleita lapsiaan raunioituneessa aavekaupungissa. Syyriassa Itä-Aleppossa loukussa olevien siviilien ahdingolle ei ole näkyvissä loppua.

Yhdysvallat on keskeyttänyt Venäjän kanssa neuvottelut, jotka tähtäsivät tulitauon palauttamiseen Syyriassa. Ulkoministeriön tiedottaja John Kirby syytti Venäjää ja Syyrian hallintoa iskuista sairaaloita vastaan sekä siitä, että ne estävät humanitaarisen avun toimittamisen siviileille.

– Tätä päätöstä ei tehty kevein perustein, Kirby sanoi uutistoimistojen mukaan.

Yllä oleva video Alepposta paljastaa Syyrian hallituksen ja Venäjän tekemien ilmaiskujen kauheudet kaupungissa. Alla olevalla videolla näkyy muun muassa tuhoutunut al-Kindin sairaala sekä sosiaalisessa mediassa julkaistua videomateriaalia, jolla pieni poika pelastetaan raunioista.


Venäjä puolestaan on syyttänyt Yhdysvaltoja siitä, ettei se ole saanut maltillisia kapinallisia tekemään selvää pesäeroa islamistiseen Jabhat al-Nusra -jihadistijärjestöön.


Moskovasta kiistettiin maanantaina, että Aleppon sairaaloita olisi pommitettu. Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjä pitääkin ilmaiskujaan tehokkaana keinona, jolla saadaan pysäytettyä jihadistit Syyriassa.

 

Kysymys on sotarikoksista, sillä ihmisiltä viedään oikeus terveydenhuoltoon. Lääkäreillä ja hoitajilla tulisi olla oikeus hoitaa potilaita myös konfliktien aikaan.


Toisinaan liikuttavat tarinat raunioista pelastetuista lapsista ilahduttavat, mutta suurvaltojen erimielisyydet ja pommitukset saavat Aleppon tilanteen näyttämään toivottomalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sairaaloita pommitetaan edelleen

Lääkärit ilman rajoja -verkosto ilmaisi järkytyksensä toteamalla, että Syyrian sairaaloiden pommitus on shokeerannut ja saanut koko maailman lääketieteellisen yhteisön sanattomaksi.

Lausunto annettiin sen jälkeen, kun ilmaiskut tuhosivat Aleppon kapinallisalueen suurimman M10-sairaalan.


– Se on tuhoutunut täysin. Henkilökunnan ja lääkärien raporttien mukaan sairaalassa ei voi enää työskennellä, sanoi sairaalan toimintaa tukevan Syrian American Medical Society -järjestön (SAMS) edustaja Adham Sahloul AFP:lle.

Sahloulin mukaan kolme huoltotyöntekijää on saanut surmansa sairaalan pommituksissa. Viimeisimpien tietojen mukaan lääkäreitä on Itä-Aleppossa enää alle 30.

M10-sairaalassa hoidettiin vakavasti pommituksissa loukkaantuneita. SAMSin lääkäri Zaher Sahloul kertoi viikonloppuna uutiskanava CNN:lle työskennellessään sairaalassa viimeksi kaksi kuukautta sitten ja hoitaneensa sairaalassa ainoastaan tynnyripommien uhreja.


Hänen mukaansa sairaalaa on pommitettu tulitauon jälkeen jo kahdeksan kertaa sekä sitä ennen useita kertoja sisällissodan aikana. Myös lääkäreitä ja hoitajia on kuollut.

– Kysymys on sotarikoksista, sillä ihmisiltä viedään oikeus terveydenhuoltoon. Lääkäreillä ja hoitajilla tulisi olla oikeus hoitaa potilaita myös konfliktien aikaan, Sahloul jyrähti.


Loukussa kapinallisten hallussa olevissa kaupunginosissa on 200  000–300  000 ihmistä, joista joidenkin arvioiden mukaan jopa liki 100 000 on lapsia.

Venäjän ja Yhdysvaltojen ulkoministerien tulitaukosopimus astui voimaan 12. syyskuuta, mutta rikkoutui viikossa. Unicef kertoi viime viikolla, että tämän jälkeen Aleppossa oli kuollut jo lähes sata lasta.

Lasten kokemat kauheudet järkyttävät

Juuri lasten kokemat kauheudet ovat järkyttäneet ympäri maailmaa. Lasten äänenä maailmalle saarretulta kapinallisalueelta on toiminut 7-vuotias syyrialaistyttö Bana Alamed, joka kertoo Twitterissä sodan kauheuksissa ja sanoo esittelytekstissään haluavansa kertoa äitinsä kanssa kotikaupunkinsa Aleppon pommituksista.

Kaksikko kertoi maanantaina, että sairaaloita on pommitettu jälleen ja yksi pommi oli osunut aivan lähelle heidän kotiaan. Heidän mukaansa monet vakavasti loukkaantuneet välttelevät sairaaloita pommitusten pelossa.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Viime yö oli ihme, olemme turvassa, Bana kertoi videolla.

– Lopettakaa pommitukset, tahdon nukkua, tyttö twiittasi puolilta öin Suomen aikaa.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Tuntia myöhemmin hänen äitinsä Fatemah oli lisännyt videon, jolta kuulee yhä pommitusten äänet.

– Twiittaan huomenna, jos olemme elossa, hän kirjoittaa videon yhteydessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt