Kommentti: Aleppossa irti kuvottava helvetti – Syyrian lähettiläs vain nauroi

Aleppon tuho näyttää väistämättömältä, kirjoittaa Ilta-Sanomien tuottaja Jouko Juonala.

29.9.2016 13:37

Olen vihainen, järkyttynyt ja surullinen.

Aikamme suurin piiritystaistelu riehuu Aleppossa, ja sieltä päivittäin saapuvat uutiset saavat voimaan pahoin. Yli neljännesmiljoona siviiliä on saarroksissa kaupungin itäosassa, vailla avustuskuljetuksia, jatkuvien pommitusten kohteena. Pahin kuva-aineisto on niin kammottavaa, ettei sitä pysty katselemaan.

Syyrian YK-suurlähettiläs nauroi torstaina.

Toimittaja kysyi Bashar Jaafarilta New Yorkissa, ovatko Syyrian hallituksen asevoimat pommittaneet Aleppon kahta pääsairaalaa. Kumpikin sairaala joutui keskeyttämään toimintansa, kun ilmaiskut ja tykistötuli iskivät niihin muutaman minuutin välein. Se ei voinut olla sattumaa.

Jaafari nauroi ja käveli pois. Hän ei sanonut mitään.

Kuka muu olisi ampunut Aleppon sairaalat palasiksi kuin Syyrian hallitus? Venäjä. Tai Venäjän ja Syyrian asevoimat yhdessä. Siviilikohteiden summittainen pommittaminen ja sairaaloiden tarkoituksellinen tuhoaminen on sotarikos. Avustussaattueen pommittaminen aiemmin syyskuussa oli sotarikos.

Kapinallislähteiden mukaan saarretussa Aleppossa on enää muutama kymmenen lääkäriä. Olen nähnyt kuvan, jossa yksi heistä tekee aivoleikkausta betonilattialla.

Kuka lopettaisi nämä hirveydet?

YK on täysin voimaton puuttumaan Syyrian murhenäytelmään. Venäjä on turvaneuvoston pysyvä jäsen. Venäjä ja Syyrian hallitus vakuuttavat maailmalle, että ne taistelevat terroristeja vastaan. Molemmat ilmeisesti uskovat, että Aleppon valtaus olisi sisällissodan ratkaiseva voitto. Molemmat uskovat sotilaalliseen ratkaisuun Syyriassa.

Mitä tekee Yhdysvallat? Ulkoministeri John Kerry uhkaa katkaista Syyria-neuvottelut Venäjän kanssa, elleivät pommitukset lopu. Oh-hoh. Ja mitä sekin sitten auttaisi? Neuvottelut ovat ainoa tapa pyrkiä kohti rauhaa. Washingtonissa kuulemma harkitaan jo järeämpiäkin toimia. En kuitenkaan usko, että Yhdysvallat lähtisi liittolaisineen asevoimin torjumaan Syyrian ja Venäjän hyökkäystä. Yhdysvallat sotii itsekin Lähi-idässä. Se tarvitsee apua aikamme pahimman terroristijärjestön Isisin tuhoamiseksi.

Eikä rauhaa tule sittenkään, vaikka Syyrian joukot ja venäläiset murskaisivat Aleppon betonisilpuksi. Hallituksella ei ole voimaa pitää koko maata hallinnassaan, ja kapinallisia tukee Yhdysvaltain lisäksi joukko rikkaita öljymaita. Sisällissota jatkuisi. Viha ei katkeaisi.

Lähi-itä ja Vähä-Aasia ovat sivistyksen vanha kehto, mutta samalla ihmiskunnan ikuinen avoin haava. Siellä on sodittu vuosituhansia, jo pronssiajalta. Kuinka monta kaupunkia on piiritetty, tuhottu maan tasalle, poltettu ja raiskattu? Kuka tietää. Faarao Thutmosis III tuhosi Megiddon 1457 ennen ajanlaskun alkua. Ristiretkeläiset piirittivät Jerusalemin vuonna 1099 ja lahtasivat tuhansittain muslimeja. Sulttaani Mehmed valloitti Bysantin pääkaupungin Konstantinopolin vuonna 1453. Tuhannet kristityt kuolivat taisteluissa, ja kymmenettuhannet vietiin orjuuteen. Ottomaanien valtakunta lakkasi olemasta pian sen jälkeen kun britit ja arabit valtasivat Damaskoksen 1918. Uusi, sekulaari Turkki tuhosi kreikkalaisen Smyrnan vuonna 1922 – kaupunki paloi, kymmeniä tuhansia kuoli.

On aivan liian optimistista uskoa, että sota ja kärsimykset loppuisivat. Aleppon kapinallisalueiden tuhoa ei todennäköisesti pysäytä enää mikään. Megiddo, Jerusalem, Konstantinopoli… Aleppo. Olen surullinen. Vihainen. Ja täysin voimaton.

Jutun pääkuvana oleva lennokkivideo näyttää Aleppon kaupungin täydellisen hävityksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?