Helsinkiläinen ”lelusalakuljettaja” Rami nousi otsikoihin maailmalla – ylistetään sodan runteleman Aleppon sankarina - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Helsinkiläinen ”lelusalakuljettaja” Rami nousi otsikoihin maailmalla – ylistetään sodan runteleman Aleppon sankarina

Syyrian sota-alueille apua vievä Rami Adham nousi kuuluisuuteen maailmalla miljoonia katsojia saaneen videon myötä.

28.9.2016 20:26

SUOMENSYYRIALAINEN Rami Adham palasi kolme päivää sitten Syyriasta, jonne hän on matkustanut vuonna 2011 alkaneen sisällissodan aikana jo 28 kertaa viemään taistelujen jalkoihin jääneille siviileille ruokaa ja muita hengissä selviämiseen tarvittavia tarvikkeita.

Parhaiten Helsingissä asuva Adham tunnetaan Syyrian lapsille viemistä leluistaan, josta hän on saanut lisänimen ”lelusalakuljettaja”.

Jutun alussa oleva video on koostettu Ram Adhamin kuvaamista osista marras- ja kesäkuulta.

Tällä kertaa reissu oli erityisen raskas ja turhauttava, sillä Adhamin entinen kotikaupunki Aleppo oli saarroksissa eikä kaupunkiin ollut asiaa. Tarkoituksena oli viedä ruokaa piiritetyn kaupungin asukkaille, joita uhkaa jo todellinen humanitaarinen katastrofi.

– Olin muutaman kilometrin päässä, mutta sisään ei päässyt millään lailla. Oli sekä reissun kannalta että henkisesti paha asia, että en päässyt omaan kaupunkiini, tuli tunne että tämä matka ei ole kunnolla suoritettu, Adham sanoo Ilta-Sanomille.

Suomensyyrialainen Rami Adham on kuljettanut apua Syyriaan jo 28 kertaa.

Kaiken lisäksi Adhamin kanssa avustustyötä tehnyt tuttava kuoli pommin osuttua toimipisteeseen neljä päivää sitten.

Aleppossa pommit tappavat ja haavoittavat jatkuvasti lapsia ja avustustyötä tekeviä. Adham tietää vaarat, sillä hän haavoittui itse tammikuussa Venäjän Aleppossa tekemässä ilmaiskussa.

– Joka päivä kuolevat siviilit, he ovat mennyttä. Mutta pahinta ovat haavoittuneet, jotka kuolevat hitaasti ilman sairaaloita tai reittiä muualle hoidettavaksi, Adham sanoo.

Koska Aleppoon ei päässyt, Adham päätyi toimittamaan ruoka-apua muun muassa Idlibin alueelle Aleppon eteläpuolelle. Meneillään on myös jo neljännen koulun rakennusprojekti Atmen pakolaisleiriin lähelle Turkin rajaa.

Facebook-video rikkoi ennätykset

Suomessa jo vuosien ajan tunnetun ”lelusalakuljettajan” työ oli alkanut kiinnostaa myös ulkomaisia tiedotusvälineitä, ja matkan aikana Adham antoi haastatteluja lähes päivittäin. Juttuja tekivät muun muassa Ranskan, Belgian, Italian, Ukrainan ja Slovenian tv-kanavat.

Rami Adham valmistautumassa viemään leluja Syyrian lapsille.

Todellinen pyöritys alkoi sen jälkeen, kun Al Jazeera -kanavan englanninkielinen AJ+ -verkkopalvelu julkaisi Facebook-sivullaan videojutun Adhamista maanantaina.

– Olin Syyriassa kun he soittivat ja kertoivat haluavansa tehdä pienen videojutun toiminnastani. Järjestin sitten Aleppon lähellä vahvan internet-yhteyden Skype-haastattelua varten, hän kuvailee.

Video keräsi muutamassa tunnissa kolme miljoonaa katsojaa. Keskiviikkopäivään mennessä videota oli katsottu jo hurjat 20 miljoonaa kertaa.

– Juttu julkaistiin maanantaina viiden maissa aamulla. Kahdeksalta AJ+ soitti ja sanoi, että yhdelläkään videolla ei ole koskaan ollut tällaista menestystä. Seuraavana aamuna he sanoivat videon olleen heidän kaikkien aikojen suosituimpansa, Adham ihmettelee.

Jos video ei näy alla, voit katsoa sen täältä.

– Sen jälkeen olen tehnyt 5-6 haastattelua joka päivä. Eilen tein neljä haastattelua pelkästään BBC:n kanssa eri ohjelmiin, Adham kuvailee pyöritystä.

Hän kertoo saaneensa päivittäin satoja viestejä, joissa tarjotaan apua – tavallisesti leluja Syyrian lapsille vietäväksi. Adhamin mukaan tähän saakka lelutarjouksia on sadellut lähinnä Suomesta.

– Nyt on menossa samanlainen vaihe koko maailman kanssa. Joudun vastaamaan Kolumbiaan tai Kiinaan, että ei kiitos, minulla on jo tuhansia leluja!

Rami Adhamin johtama Suomi-Syyria-yhteisö on perustamassa jo neljättä kouluaan Syyrian ja Turkin rajaseudulla sijaitsevalle Atmen pakolaisleirille.

Vaikka tarjoukset lämmittävät mieltä, on tällä hetkellä Aleppossa tarve lelujen sijaan ensisijaisesti ruoalle. Sitä varten Adham on kerännyt lahjoituksia joukkorahoitussivuston kautta.

– Ennen AJ+:n haastattelua kerättynä oli noin 1 600 euroa, nyt kahden vuorokauden aikana summa oli jo lähes 40 000 euroa, hän iloitsee.

”Venäjä haluaa osoittaa, kuka määrää”

Syyrian ja erityisesti Aleppon siviilien kannalta tilanne on muuttunut koko ajan pahemmaksi sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen ja Venäjän neuvotteleman tulitauon jatkaminen epäonnistui viime viikolla.

Aleppon moukarointi jatkui entistä rajumpina, ja tiistaina hallituksen joukot aloittivat suuren maahyökkäyksen kapinallisten kukistamiseksi.

Alla olevalla videolla Syyriasta tammikuussa 2016 palannut Adham kertoo ISTV:n haastattelussa matkastaan.

Viime viikolla 12 ihmistä kuoli Aleppoon matkalla olleeseen avustussaattueeseen tehdyssä ilmaiskussa. Adham syyttää avustusrekkojen pommituksesta presidentti Bashar al-Assadia sodassa tukevaa Venäjää.

– He haluavat osoittaa kansainväliselle yhteisölle, että me määräämme täällä, ja te ette tee mitään ilman että sovitte siitä meidän kanssa. Tämä on yksi keino Venäjälle kiristää länsimaita, Adham sanoo.

– Valitettavasti Syyrian kansa maksaa sen laskun kokonaan, lyhentämättä ja joka päivä.

Adham kertoo tukevansa itse suurinta oppositioryhmää Vapaata Syyrian armeijaa ja liikkuvansa maassa ollessaan heidän alueillaan. Adhamin mukaan Venäjä ja Syyrian hallitus ovat ääriliikkeiden sijaan ottaneet tähtäimeensä nimenomaan maltilliset kapinalliset, joista osaa länsimaat tukevat.

– Aleppossa ei ole Isistä, al-Nusran rintamaa tai al-Qaidaa. Mutta venäläiset haluavatkin kukistaa nimenomaan maltillisen opposition kokonaan pois kartalta ja vahvistaa Assadin asemaa, Adham sanoo.

– Syyrian hallituksen alueille on yli 700 kilometriä rajaa Isisin kanssa, mutta yhdessäkään kohtaa ei pommiteta tai taistella. Lupaus Isisin lyömisestä on täysi valhe.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?