Miljardööri Elon Musk kertoi huikeasta visiostaan: Näin Mars asutetaan – ensimmäinen lento jo vuonna 2024? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Miljardöörin suunnitelma: Näin Mars asutetaan – ensimmäinen lento jo vuonna 2024?

Julkaistu: 28.9.2016 7:11

SpaceX suunnittelee massiivista rakettia ja kapselia, jolla voitaisiin viedä suuri joukko ihmisiä Marsiin. Miljardööri Elon Muskin mukaan lopullisena tavoitteena on asuttaa planeetta.

Musk kertoi visiostaan tiistaina järjestetyssä kansainvälisessä kongressissa Guadalajarassa Meksikossa. SpaceX kaavailee Mars-rakettia, jolla kyettäisiin lähettämään kohti punaista planeettaa peräti 100 ihmistä tavaroineen.

Suunnitelma kuulostaa kovin mahtipontiselta, kun ottaa huomioon, että aivan hiljattain SpaceX:n raketti räjähti Floridassa laukaisualustalleen. Mukana meni 200 miljoonaa maksanut Israelin satelliitti, joka raketin oli määrä kuljettaa kiertoradalle.

International Astronautical Congress on kansainvälinen avaruusalan kongressi. Tänä vuonna se järjestettiin Meksikossa.

International Astronautical Congress on kansainvälinen avaruusalan kongressi. Tänä vuonna se järjestettiin Meksikossa.

Muskin visiot siintävät kuitenkin kiertorataa kauempana. Ensimmäinen kyyti Marsiin lähtee miljardöörin mukaan niinkin pian kuin vuonna 2024. Lentoja olisi tarkoitus järjestää noin 26 kuukauden välein.

– Kuolemanriski tulee olemaan korkea. Sitä ei voi kiistää. Periaatteessa valmistaudut kuolemaan, ja jos se on ok, olet yksi kanditaatti lähtijäksi, Musk muotoili.

Matkalipun hinta ei kuitenkaan tule olemaan korkea. Koska tavoitteena on perustaa pysyvä siirtokunta, lipun hinta täytyy saada alas. Muskin mukaan lipusta ei voi myytää 10 miljardia dollaria, mutta 200 000 dollaria olisi hänen mukaansa kohtuullinen hinta. Sen verran maksaa keskimäärin talo Yhdysvalloissa. Lippu sisältäisi myös paluumatkan.

Elon Musk kertoi SpaceX:n uskomattomalta kuulostavasta Mars-hankkeesta.

Elon Musk kertoi SpaceX:n uskomattomalta kuulostavasta Mars-hankkeesta.

Mars sijaitsee 225 miljoonan kilometrin päässä Maasta. Matka kestäisi SpaceX:n näkemyksen mukaan noin kolme kuukautta.

SpaceX on tehnyt yhteistyötä Nasan kanssa. Ensimmäisen yhteisen Mars-operaation on tarkoitus alkaa vuonna 2018. Tuolloin matkaan lähetetään miehittämätön Red Dragon nimeä kantava kapseli, joka laskeutuu Marsin pinnalle. Jos et näe upotettua Twitter-viestiä alla, voit katsoa sen täältä.

We'll start a cadence of sending Dragons to Mars in two years. Will be like a train leaving the station pic.twitter.com/Jpjwn3hWax— SpaceX (@SpaceX) 27. syyskuuta 2016

USA Todayn mukaan Musk esitteli kongressissa ajatusta Marsin lämmittämisestä. Idea on kuin fiktiivisistä tieteiskirjoista: planeetan jään sulaessa vedestä vapautuu kaasuja, jotka tekevät Marsiin jonkinlaisen ilmakehän.