Tällaista on elämä ilmaiskujen runtelemassa Aleppossa – ”Sanat eivät riitä kuvailemaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tällaista on elämä ilmaiskujen runtelemassa Aleppossa – ”Sanat eivät riitä kuvailemaan”

Länsimaat syyttävät Syyrian hallitusta ilmaiskuissa tukevaa Venäjää sotarikoksista.

27.9.2016 23:46

SYYRIAN Aleppossa ilmaiskut kapinallisten hallussa oleville alueille ovat jatkuneet raskaina. Paikalla olevien toimittajien mukaan iskut ovat muun muassa sytyttäneet suuria tulipaloja.

Aleppon kapinallisalueita moukaroitiin maanantaina jo neljättä päivää. Sotaa seuraavan järjestön mukaan ainakin 132 ihmistä, joista lähes kaikki siviilejä, on kuollut venäläisten ja syyrialaisten koneiden pommituksissa.

Kaupungin asukkaat kärsivät lisäksi ruoan ja lääkkeiden puutteesta, ja tilanne käy päivä päivältä pahemmaksi. Saksalaislehti Der Spiegelin mukaan jaetun kaupungin itäosissa on jumissa jopa 100 000 lasta, ja ilmaiskut ovat vaatineet useita lapsiuhreja.

Mies kantoi ilmaiskuissa loukkaantunutta lasta Aleppossa viime viikolla. Unicefin arvion mukaan kaupungin itäisissä osissa on jumissa 100000 lasta.

Rami Abdel Rahman Syyrian ihmisoikeuksia seuraava Syrian Observatory for Human Rightsista kertoi uutistoimisto AFP:lle, että kuolleiden joukossa on 20 lasta. Lisäksi ainakin 36 siviiliä on kuollut maaseudulle tehdyissä iskuissa Aleppon maakunnassa. Myös heidän joukossaan oli 11 lasta.

– Julmuudet ovat verrattavissa toisen maailmansodan aikaisiin tapahtumiin, kommentoi Saksan Unicefin tiedottaja Rudi Tarneden Spiegelille.

SILMINNÄKIJÄT ovat kuvailleet yhdysvaltalaisille tiedotusvälineille sunnuntain iskujen olleen rajumpia kuin koskaan aiemmin viisivuotisen sisällissodan aikana, ja moni tahtoo pois, vaikka on tähän asti pysytellyt Aleppossa.

– Tämä on aavekaupunki. Täällä on ainoastaan ambulansseja ja paloautoja, kaksikuukautisen lapsen isä Monther Etaky kuvailee CNN:lle.

– Yleensä olen pommituksista huolimatta saanut nukuttua, mutta nyt en pysty. Uudet ohjukset pitävät kauhistuttavan kovaa ääntä.

 Olemme kestäneet pommituksia Aleppossa vuosia, mutta nyt täällä ei ole leipää, vettä tai toreilla mitään muutakaan. Tilanne on päivä päivältä pahempi

Aleppon sairaalat ovat täyttyneet potilaista, kun Reutersin mukaan pelkästään sunnuntain iskuissa loukkaantui 400 henkilöä. Uutistoimiston lähteen mukaan kaupungin itäosissa työskentelee kuitenkin ainoastaan 30 lääkäriä.

– Maa tärisi kuin maanjäristyksessä. Räjähdykset olivat niin kovaäänisiä, ettei sellaisia ole koettu ennen viisivuotisen sodan aikana, Aleppossa sairaanhoitajana työskentelevä Abu Rajab kuvaili ABC-kanavalle.

– Sanat eivät riitä kuvailemaan tätä.

LOUKKAANTUNEITA on satoja. Rajabin mukaan osa sairaalaan tulleita potilaista jouduttiin käännyttämään toisiin sairaaloihin, koska heitä ei ehditty hoitamaan. Hän arvioi, että 40 prosenttia loukkaantuneista oli lapsia ja 20 prosenttia naisia.

CNN:n lähteiden mukaan haavoittuneita kuolee sairaaloiden käytäville, koska hoitokapasiteettia ei ole riittävästi. Lähteiden mukaan joitain loukkaantuneista pidetään hengissä tekemällä amputointeja, koska kunnollisia hoitotarvikkeita ei ole riittävästi.

Ruoan ja lääkkeiden lisäksi myös juomavedestä on pulaa, kun putket ja pumput ovat vaurioituneet ilmaiskuissa.

Iskut ovat AFP:n mukaan pakottaneet sulkemaan myös hyväntekeväisyyskeittiöitä Itä-Aleppossa, ja myös juomaveden saaminen on vaikeutunut, kun pumppuasemia on tuhoutunut.

Myös leivän hinta on noussut rajusti. Lääkkeiden lisäksi elintarvikkeet alkavat olla lopussa, kun avustuskuljetukset eivät päässeet perille Itä-Aleppoon ilmaiskuja edeltäneen vajaan viikon mittaisen tulitauon aikana.

– Olemme kestäneet pommituksia Aleppossa vuosia, mutta nyt täällä ei ole leipää, vettä tai toreilla mitään muutakaan. Tilanne on päivä päivältä pahempi, 40-vuotias kahden lapsen isä Hassan Yassin kuvailee.

YK:N turvallisuusneuvoston sunnuntaisessa kokouksessa myös Britannia, Ranska ja Yhdysvallat ottivat tiukan kannan Aleppon tapahtumiin ja vaativat Venäjää ja Bashar al-Assadin johtamia Syyrian hallituksen joukkoja hillitsemään iskuja.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Samantha Power syytti puheenvuorollaan Venäjää barbarismista.

Kremlissä ei riemastuttu Matthew Rycroftin ja Samantha Powerin puheista. YK-lähettiläät syyttivät Venäjää sotarikoksista.

– Sen sijaan että he ajaisivat rauhaa, sotivat Venäjä ja Assad ja kohdistavat hyökkäyksensä siviiliperheisiin.

– Aleppossa tehdään sotarikoksia, jyrähti Ranskan lähettiläs Francois Delattre, kun taas Britannian lähettiläs Matthew Rycroft kuvaili Aleppon tilanteen olevan jo helvetillinen.

– Viiden vuoden konfliktin jälkeen luulisi, että hallituksen sairas verenhimo omaa kansaansa kohtaan olisi tullut jo tiensä päähän. Viikonloppuna Syyrian hallitus ja Venäjä sen sijaan päästivät uuden helvetin valloilleen Aleppossa, Rycroft totesi ja viittasi puheenvuorollaan niin ikään Venäjän toimien viittaavan sorarikoksiin.

SYYRIALAINEN sotilaslähde on kertonut AFP:lle, ettei hallituksella ole aikomustakaan hellittää otet­taan kapinallisten hallussa olevilla alueilla. Lähteen mukaan hallituksen tavoitteena on vallata kaikki alueet Syyriassa, jotka eivät vielä ole hallituksen joukkojen hallussa.

Ihmiset elävät raunioiden keskellä kuin aavekaupungissa.

Myös Moskovasta vastattiin länsimaiden ja YK:n sotarikossyytöksiin maanantaina. Kremlin viestintävastaava Dimitri Peskov totesi, ettei Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen edustajien käyttämää retoriikkaa ole hyväksyttävää, ja että se voi tehdä hallaa maiden Venäjä-suhteille.

Venäjän YK-edustaja Vitali Tshurkin puolestaan syytti BBC:n mukaan Yhdysvaltoja tulitauon päättymisestä. Peskov myönsi, ettei sopimus tulitauosta ollut kovin tehokas, mutta sanoi Moskovan olevan yhä toiveikas. Hän varoitteli myös, että terroristit ovat hyödyntäneet aselevon täydentämällä asevarastojaan ja valmistautumalla hyökkäykseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?