Ruotsin pääministeri vakuutti IS:lle: ”Ruotsi ei aio yllättää Suomea Nato-kysymyksellä”

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ei pidä mahdollisena, että Ruotsi yllättäisi Suomen omalla Nato-hakemuksellaan.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja pääministeri Juha Sipilä tapasivat tänään Maarianhaminassa.

27.9.2016 19:51

Suomen pääministeri Juha Sipilä isännöi Pohjoismaiden päämiehiä Ahvenanmaalla kirkkaassa auringonpaisteessa. Iltapäivällä Sipilä toi kollegansa meriteitse piskuiselle Klobbenin saarelle, jonne rantautui myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.

IS kysyi Löfveniltä, mitä hän haluaa sanoa niille suomalaisille, jotka epäilevät Ruotsin jonain päivänä yllättävän Suomen Nato-hakemuksella.

– Se on poissuljettua. Asemamme on erittäin selkeä. Jatkamme liittoutumattomana maana. Se edesauttaa parhaiten jännitteiden laukeamista ja rauhallisuutta lähialueillamme. Muutos linjassamme loisi aivan uuden tilanteen ja se olisi vastuutonta, Löfven vastasi.

Löfvenin punavihreä hallitus on sanonut alusta lähtien selkeästi ei Ruotsin Nato-jäsenyydelle, mutta oppositiopuolueista löytyy vankkaa tukea sille.

– Ruotsissa Natoon haluavista puolueista keskusta haluaa myös, että ratkaisu tehtäisiin yhdessä Suomen kanssa. Mutta kuten sanottua haluamme pysyä liittoutumattomana maana. Tässä kysymyksessä jatkuvuus, stabiliteetti ja ennustettavuus ovat erittäin tärkeitä ja siksi olemme liittoutumattomuuden kannalla. Lisäämme omaa puolustuskykyämme ja jatkamme yhteistyötä esimerkiksi Suomen kanssa, Löfven sanoi.

Epäilykset Suomen asemasta siinä tilanteessa, että Ruotsi päättäisi hakea Nato-jäsenyyttä joskus tulevaisuudessa heräsivät länsinaapurissa hiljattain julkaistun turvallisuusselvityksen myötä.

Ruotsalaisten puolueiden yhdessä tilaaman raportin laatija Krister Bringéus totesi, ettei Ruotsin tule kytkeä mahdollista Nato-jäsenyyttään Suomeen vaan ratkaisu tulee tehdä alueellisen kokonaiskuvan perusteella.

Ruotsin turvallisuuspolitiikkaa uudessa ajassa pohtinut selvitys katsoo myös, että Itämeren aluetta tulisi länsinaapurissa katsoa turvallisuuspoliittisena kokonaisuutena.

Suomessa ollaan taipuvaisia ajattelemaan, että Ruotsin ja Suomen pitäisi tehdä mahdollinen Nato-ratkaisu yhdessä.

Löfven muistutti, ettei Ruotsissa tehty turvallisuusselvitys ole Nato-raportti, vaan kartoittaa Ruotsin erilaisia kansainvälisiä yhteistyönäkemyksiä.

– Suomen ja Ruotsin yhteistyö on Ruotsin kannalta erittäin keskeistä. Haluamme jatkaa yhteistyötä, jossa on jo päästy pitkälle.

Erityisesti Löfven mainitsi pohjoismaisen puolustusalan yhteistyön (Nordefco).

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon tultua julki kesän alussa Suomessa ehdittiin myös visioida, ettei Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventämiselle olisi mitään rajaa.

Hetkeä myöhemmin Löfven kuitenkin antoi Naantalissa kylmän suihkun ja torppasi ilmoilla olleet ajatukset yhteisestä puolustusliitosta Suomen kanssa.

Löfvenin sanoi tuolloin, että Ruotsi pysyttelee liittoutumattomana ja tämä koskee myös liittoa Suomen kanssa.

Ahvenanmaalla kävi selväksi, että vaikka Suomi on Ruotsille tärkeä, nojaa sen kahdenvälinen yhteistyö vahvasti myös Yhdysvaltoihin ja Britanniaan päin.

– Jatkamme myös kahdenvälisen yhteistyön kehittämistä muiden maiden kuten Britannian ja Yhdysvaltojen kanssa. Meillä on myös Nordefco-, Nato ja EU-yhteistyö, Löfven sanoi.

Yhdysvaltain-suhteiden merkitys korostui, kun Löfven otti esiin Yhdysvaltain varapresidentin Joe Bidenin taannoisen Ruotsin-vierailun. Asia nousi esiin, kun Löfveniltä kysyttiin Naton varapääsihteeri Anders Vershbow’n sunnuntaina Lännen medialle antamista lausunnoista. Vershbow antoi haastattelussa ymmärtää, että Suomi ja Ruotsi saisivat sotilasliitolta pahan paikan tullen apua.

– Naton pitää itse selventää, mitä se tarkoittaa. Siihen en voi ottaa kantaa. Kun Yhdysvaltain varapääministeri Joe Biden oli Ruotsissa sanoi hän, että tämä on loukkaamatonta aluetta. Me teemme Naton kanssa hyvää yhteistyötä ja jatkamme sitä, Löfven sanoi.

Biden varoitti samassa lausunnossaan myös Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

– Kenenkään ei pidä ymmärtää väärin, ei herra Putinin, eikä kenenkään muunkaan, tämä on loukkaamatonta aluetta. Piste. Piste. Piste, Biden sanoi elokuun lopussa Tukholmassa.

Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) on sanonut Vershbow’n viitanneen Naton 4. artiklaa, jonka mukaan kumppanimaa voi pyytää sotilasliitolta konsultaatio. Vain jäsenille varattu 5. artikla toisi turvatakuut. Niiden piirissä Suomi ja Ruotsi eivät laajennetun kumppanuuden myötäkään ole.

– Nato saattaisi päättää vastata kriisiin sekä suojelemalla liittolaisia että auttamalla läheistä kumppania. Mutta olemme kehittäneet niin läheisen suhteen, että liittolaiset olisivat valmiita auttamaan Suomea jollain tavalla, Verhsbow sanoi Lännen Median haastattelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?