Vaaliväittely kävi Yhdysvalloissa kuumana – nämä viisi valhetta ehdokkailta lipsahti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vaaliväittely kävi Yhdysvalloissa kuumana – nämä viisi valhetta ehdokkailta lipsahti

Julkaistu: 27.9.2016 7:15

Suurimmaksi osaksi väittelyssä pysyttiin totuudessa tai ainakin hyvin lähellä sitä. Muutama suoranainen valhe kuitenkin pääsi ehdokkailta.

Aamuyöllä Suomen aikaa käytiin Yhdysvalloissa kiivas vaaliväittely republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin ja demokraattien Hillary Clintonin välillä. Yhdysvaltalaiset faktantarkistussivustot kävivät läpi ehdokkaiden väitteitä.

Vaikka ehdokkaat näyttivät pitäytyvän pääosin totuudessa, kuultiin väittelyssä myös joitain selkeitä valheita. Alla viisi valhetta, jotka väittelyn aikana kuultiin.

1. VÄÄRÄ VÄITE: Trump ei ikinä ole kannattanut Irakin sotaa

Trump toisti useaan otteeseen väittelyssä, ettei ole ikinä kannattanut Irakin sotaa. Trump on myös kampanjansa aikana sanonut olleensa yksi ensimmäisiä, jotka kritisoivat sotaa. Sanomalehtiartikkelit sotaa edeltäneeltä ajalta kuitenkin paljastavat, ettei katetta Trumpin väitteelle ole, Politifact-sivusto kertoo. Kun Trumpilta kysyttiin haastattelussa syyskuussa 2002, kannattiko hän hyökkäystä Irakiin, hän vastasi: ”Kyllä, uskoisin niin”. Myös Factcheck.org-sivusto kommentoi heti Twitterissä Trumpin väitteiden jälkeen, etteivät ne pidä paikkansa.

2. VÄÄRÄ VÄITE: Hillary Clintonin kampanja aloitti Obaman syntymäpaikan todistusta vaatineen birthter-liikkeen

Trump on aiemminkin väittänyt, että Hillary Clinton ja hänen vuoden 2008 presidentinvaalikampanjansa aloittivat huhut, joiden mukaan myöhemmin presidentiksi valittu Barack Obama ei välttämättä olisi syntynyt Yhdysvalloissa. Politifact-sivuston mukaan Trumpin väitettä tukemaan ei kuitenkaan löydy todisteita. On totta, että Clintonin kannattajat levittivät huhua, muttei ole mitään todisteita, että Clinton tai hänen taustajoukkonsa olisivat huhua levittäneet saatika aloittaneet sen.

Trump myönsi vasta aiemmin syyskuussa, että Obama on todella syntynyt Yhdysvalloissa.

3. VÄÄRÄ VÄITE: Trump sai Naton keskittymään terrorisminvastaiseen toimintaan

Nato alkoi keskittyä enemmän terrorisminvastaiseen toimintaan Trumpin esittämän kritiikin vuoksi, presidenttiehdokas sanoi vaaliväittelyssä. Trump on sanonut väitteen aiemmin kampanjansa aikana, jolloin Politifact päätti selvittää, muuttiko Nato tosiaan käytäntöjä Trumpin kritiikin vuoksi. Kävi ilmi, ettei tälläkään väitteellä näytä olevan pohjaa todellisuudessa. Asiantuntijoiden mukaan Trump on todennäköisesti viitannut apulaispääsihteerin virkaan, joka johtaa vastaperustettua tiedustelu- ja turvallisuusyksikköä. Kyseessä ei kuitenkaan ollut suuri muutos.

Asiantuntijoiden mukaan Trumpin kritiikki ei myöskään näytä vaikuttaneen Naton käytäntöjen tai toiminnan painopisteiden muuttumiseen. Nato on suoraan kiistänyt Trumpin väitteen lausunnossa Politico-verkkojulkaisulle.

4. VÄÄRÄ VÄITE: Trump väitti, ettei ole kutsunut ilmastonmuutosta kiinalaisten tekemäksi huijaukseksi

Clinton sanoi vaaliväittelyn aikana, että Trump ”luulee, että ilmastonmuutos on kiinalaisten tekemä huijaus”. Trump kiisti heti Clintonin väitteen. CNN on kuitenkin kaivanut esiin Trumpin twiitin vuodelta 2012. Tuolloin Trump sanoi ilmastonmuutoksen olevan kiinalaisten kehittämä, tarkoituksena heikentää Yhdysvaltain teollisuuden kilpailukykyä. Vuotta myöhemmin Trump kutsui twiitissään ilmastonmuutosta kalliiksi huijaukseksi. Yhä presidenttikampanjansa aikana Trump on kertonut epäilevänsä ilmastonmuutosta.

5. VÄÄRÄ VÄITE: Clintonin suunnitelma toisi 10 miljoonaa uutta työpaikkaa

FactCheck.org twiittaa, että oikea määrä on 3,2 miljoonaa. CNN:n mukaan Clinton viittasi väitteellään luottoluokittajan Moody’sin analyytikon Mark Zandin viime kesänä tulleeseen arvioon. Zandin mukaan Yhdysvaltoihin syntyisi 10 miljoonaa työpaikkaa Clintonin suunnitelman aikana. Zandin mukaan noin tuona aikana syntyisi kuitenkin joka tapauksessa noin 7,2 miljoonaa työpaikkaa, joten Clintonin suunnitelma synnyttäisi noin kolme miljoonaa uutta työpaikkaa.

Clinton sanoi asiantuntijoiden arvioineen, että noin 3,4 miljoonaa työpaikkaa vähenisi Trumpin suunnitelman myötä. CNN:n tavoittama Zandi kuitenkin sanoo, että aikaraamit ovat arvioissa erilaiset: verrattuna 10 miljoonaan uuteen työpaikkaan, jotka syntyisivät Clintonin kauden aikana, Trumpin aikana häviäisi noin 400 000 työpaikkaa.