Trump sepittää tietään presidentiksi – 14 tunnetuinta valhetta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump sepittää tietään presidentiksi – 14 tunnetuinta valhetta

Julkaistu: 26.9.2016 12:16

Jatkuvasti valehtelevalle Donald Trumpille satelee pitkänenäisiä Pinokkio-merkkejä faktantarkistajilta. Asiantuntijoiden mukaan kyseessä on tarkkaan mietitty taktiikka.

Mistä tietää milloin Donald Trump valehtelee?

Vastaus: Hänen suunsa liikkuu.

Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokas on mullistanut maan vaalikampanjointia monella eri tavalla. Hän hallitsee julkisuutta jakelemalla kuohuttavia lausuntoja ja hankkii kuin varkain itselleen ilmaista näkyvyyttä. Hän ei luota tiedotteisiin vaan käyttää Twitteriä, Facebookia tai Instagramia ytimekkäisiin julistuksiinsa, joita perinteinen media sitten vielä toistaa. Hän puhuu epätavallisen suorasanaisesti, mikä viehättää poliittiseen jargoniin kyllästyneitä amerikkalaisia.

Yllä olevalla videolla esitellään Donald Trumpin uraa ja elämää. Liike-elämästä politiikkaan siirtynyt Trump on hankkinut julkisuutta rajulla kielenkäytöllä ja mediakohuilla.

Republikaanien Donald Trump kampanjoi Virginian Roanokessa 24.9.2016.

Lisäksi Trump on kehittänyt erittäin sumeilemattoman taktiikan: hän valehtelee jatkuvasti.

Trump käyttää valheita saadakseen läpi sanomaansa ja mollatakseen vastustajaansa, hän luikertelee pinteensä valehtelemalla ja hän saattaa seuraavassa hetkessä jo kirkkain silmin kiistää valehdelleensa tai ikinä sanoneensa kuten väitetään. Lisäksi hän on tartuttanut valehtelun kampanjaansa, näkyviin tukijoihinsa ja uskollisimpiin kannattajiinsa.

Vaikea saada tilille

Faktaa ja totuutta puolustavat media ja asiantuntijat ovat olleet Trumpin kanssa ihmeissään, sillä häntä on erittäin vaikea saada reaaliaikaisesti tilille valheista. Jos toimittaja yrittää osoittaa Trumpin valehdelleen, hän sivaltaa takaisin väittäen toimittajan tai jonkun muun vääristelleen sanomisiaan tai alkaa yksinkertaisesti vain toistaa, että syytös ei pidä paikkaansa. Suorassa tv-lähetyksessä vaatisi toimittajalta valtavasti pokkaa jatkaa jankkaamista kameroiden edessä kalliiden sekuntien ja minuuttien kuluessa. Usein asia jää siihen, kun on pakko siirtyä seuraavaan teemaan.

Trumpin paljastamista hankaloittaa sekin, että kun tv-lähetyksessä lauottu väite on myöhemmin aukottomasti todistettu valheeksi, vahinko on jo tapahtunut ja Trump poistunut paikalta jatkokysymykset välttäen. Tv-lähetystä katsoneet eivät välttämättä lue valheen paljastaneita lehtiä ja nettisivuja tai katso tv-uutisia, joten valhe jää elämään.

Oma lukunsa ovat Trumpin intomielisimmät kannattajat, jotka eivät usko todisteisiin valehtelusta. Tai vaikka uskoisivatkin, eivät välitä. Heille on tärkeämpää, että heidän ehdokkaansa on taas kerran laittanut jauhot suuhun vastustajille, vaikkakin valehtelemalla.

Tarkkaan mietitty taktiikka

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että valehtelu on Trumpille tarkkaan mietitty taktiikka, joka toimii, koska niin monet amerikkalaiset haluavat uskoa valheisiin. Ihmiset sulkevat korvansa vastaväitteiltä tukeakseen kuvaansa sijoiltaan nyrjähtäneestä amerikkalaisesta yhteiskunnasta, jonka vain Trump voi korjata.

– Hän on loistava valehtelija. Hyvä valehtelija vaistoaa, mitä haluat kuulla ja hän roikottaa valhetta edessäsi juuri kun tarvitset sitä, kuvaili valehtelutekniikoita tutkinut Pamela Meyer New York Timesin haastattelussa.

Trump on jatkuvilla möläytyksillään ja kärjistyksillään onnistunut pudottamaan rimaa omalla kohdallaan niin, että häneltä ei enää oikeastaan edes odoteta totuuksia. Kenellekään muulle poliitikolle sellaista ei sallittaisi, mutta Trump tuleekin politiikan ulkopuolelta, New Yorkin kovaotteisesta liike-elämästä, jossa on aina eletty harmaalla vyöhykkeellä.

Hämmentävin todiste Trumpin taktiikan tehosta on se, että äänestäjiltä kysyttäessä Hillary Clintonia pidetään lähes yhtä epäluotettavana kuin Trumpia.

70 prosenttia väitteistä valhetta?

Trumpin valehtelu ei kuitenkaan ole saanut mediaa nostamaan käsiään pystyyn antautumisen merkiksi, vaan erilaiset faktantarkistajat ovat nousseet uuteen arvoon. Tunnetuimpia valheen paljastajia ovat palkittu PolitiFact-nettisivusto sekä Washington Post -lehden Fact Check.

PolitiFactin tilasto Trumpista on murheellinen: 70 prosenttia sivuston tarkistamista Trumpin väitteistä on osoittautunut enimmäkseen tai täysin valheellisiksi. Hillary Clintonilla prosenttiluku on 27.

Washington Postin faktantarkistajat jakavat valheista pitkänenäisiä Pinokkio-merkkejä, ja Trump on tähän mennessä ansainnut pahimman luokan eli neljän Pinokkion luokituksia 65 prosentista tutkituista lausunnoistaan. Lehden mukaan poliitikoille tyypillinen luku on 10–20 prosenttia, joten Trump kiitää omissä sfääreissään.

Valehtelu ei tietenkään ole uutta politiikassa, sitä on käytetty hiljattain myös esimerkiksi Britanniassa, jossa maan EU-eron kannattajat keksivät väitteitä ja antoivat lupauksia, jotka myönnettiin vääriksi heti Brexit-päätöksen jälkeen. Trumpin kohdalla puhutaan kuitenkin eri tason toiminnasta, sillä se on jatkunut vuosikausia, sen määrä on valtava ja se vain jatkuu ja jatkuu samoja valheita toistaen ja uusia suoltaen.

Alla lista Trumpin tunnetuimmista valheista.

1. Tuhannet juhlivat muslimit?

Trumpin kuuluisimpiin kuuluva väite viime marraskuulta on, että New Jerseyssä tuhannet muslimit juhlivat samaan aikaan, kun World Trade Centerin tornit sortuivat syyskuun 2001 terrori-iskuissa. Väite on Trumpin muslimivastaisen politiikan ytimessä ja hän on toistanut useita kertoja ”nähneensä sen itse”.

Väite ei ole alun perin Trumpin keksintö, sillä huhut kyseisestä tapauksesta kumottiin jo pian iskujen jälkeen. Trump ei ole koskaan esittänyt ensimmäistäkään todistetta väitteen puolesta eikä niitä ole löytänyt kukaan muukaan. Videonpätkät, joita toisinaan näytetään, esittävät juhlivia muslimeja Lähi-idässä.

2. Obama ei syntynyt Yhdysvalloissa?

Trumpin pitkäaikaisimpiin kuuluva päähänpinttymä, jonka avulla hän nousi politiikan parrasvaloihin vuonna 2011. Trumpin mukaan presidentti Barack Obama ei ole syntynyt Havaijilla vaan Keniassa, eikä tämä siis ole laillisesti oikeutettu toimimaan presidenttinä. Trumpin inttäminen sai Obaman julkaisemaan syntymätodistuksensa pitkän version, mutta Trump jatkoi senkin kyseenalaistamista vuosikausia.

Viime viikon perjantaina Trump keikautti asian päälaelleen ja ilmoitti mahtipontisesti uskovansa presidentin syntyneen Havaijilla. Hän syytti Hillary Clintonia birtherisminä tunnetun väitteen alkuunpanijaksi, mikä oli jälleen uusi valhe. Trump kehtasi jopa julistaa itsensä birtheristien valheen paljastajaksi, ilmeisesti koska hän oli saanut Obaman julkistamaan syntymätodistuksensa.

3. Suku Ruotsista?

Valehtelu vaikuttaa olevan Trumpilla verissä. Hänen Saksasta kotoisin oleva sukunsa keksi toisen maailmansodan jälkeen väittää olevansa lähtöisin Ruotsista, koska Saksa ei ollut kovin suosittu Yhdysvalloissa. Valhe päätyi Trumpin kirjoittamaan kirjaankin. Hän oikaisi sen vasta vuonna 1990.

4. Suurin viinintuottaja?

Trump pröystäilee mielellään omaisuudellaan, joka toki on huomattava. Hän inttää Trump Wineryn olevan itärannikon suurin viinintuottaja, mutta PolitiFactin mukaan totuus ei ole lähelläkään sitä.

Trump korostaa liikemiehen kykyjään sanomalla koko omaisuutensa arvoksi on noin 10 miljardia dollaria, mutta talouslehti Forbesin asiantuntijat eivät ole päässeet laskelmissaan lähellekään vaan arvioivat Trumpin korkeintaan 4,5 miljardin mieheksi. Trumpin arvellaan pimittävän verotietojaan sen vuoksi, että niistä paljastuisi totuus.

Trumpin pilvenpiirtäjissä ilmoitetaan usein olevan enemmän kerroksia kuin kuka tahansa voi laskea.

5. Jättilahjoitus veteraaneille?

Trump esiintyy suurena hyväntekijänä. Amerikkalaismedia on useaan otteeseen yrittänyt korjata hänen väitteitään, että hän on tehnyt suuria rahalahjoituksia eri tahoille. Pääasiassa lahjoitukset ovat tulleet Trumpin hyväntekeväisyyssäätiön muilta keräämistä varoista, ei hänen omistaan.

Viime tammikuussa Trump kehuskeli keränneensä 6 miljoonaa dollaria amerikkalaisveteraaneille ja lahjoittaneensa miljoonan omasta taskustaan. Neljä kuukautta myöhemmin Washington Post keksi kysyä, kuka rahoja oli saanut. Samana päivänä kun lehti julkaisi juttunsa, että ei juuri kukaan, Trumpin nimissä alkoi ilmestyä lahjoituksia eri järjestöjen tileille. Trump itse syytti mediaa ajojahdista.

6. Työttömyysprosentti 42 tai 23?

Vale, emävale, tilasto. Neljänneksi kohdaksi tunnettuun hokemaan voisi lisätä Trumpin tilastot.

Hän on esimerkiksi sanonut Yhdysvaltain todellisen työttömyysprosentin olevan tähtitieteelliset 42. Vaikka viralliseen työttömyysprosenttiin, joka on noin 5, ynnättäisiin minkälaisia arvioita piilotyöttömyydestä, luku nousee faktantarkistajien mukaan korkeintaan 10:een. Trumpin työttömyysprosentti on elänyt viimeisen vuoden aikana, kun hän on toisessa yhteydessä sanonut sen olevan 23.

Trumpin mukaan nuorten mustien työttömyysprosentti on 58. Todellinen luku on 19.

7. A-luokan Trump-yliopisto?

Yhdestä valheesta Trumpin bisnesimperiumi saattaa vielä jäädä pahan kerran kiinni.

Bisneskouluksi mainostetun Trump-yliopiston, joka ei ole yliopisto, entiset opiskelijat ovat nostaneet joukkokanteen katteettomista lupauksista, joita kymmenientuhansien dollarien kurssimaksujen vastineeksi annettiin.

Trump kiistää ja on sanonut julkisesti opinahjonsa saaneen A-luokituksen. Tosiasiassa luokitus oli D ennen kuin opinahjo suljettiin kokonaan.

8. Clinton osallinen murhaan?

Presidentti Bill Clintonin avustaja ja pitkäaikainen ystävä Vince Foster teki itsemurhan Washingtonissa 1993. Viisi riippumatonta, yhteensä vuosia kestänyttä tutkintaa on todennut, että tapauksessa ei ole mitään hämärää, toisin kuin Donald Trump sanoo. Foster oli Clintonien uskottu mies, joten salaliittoteorioiden mukaan hänet piti vaientaa.

9. Vastusti Irakin sotaa alusta asti?

Irakin sota 2003 on jälkikäteen tuomittu myös Yhdysvalloissa pahaksi virheeksi. Siksi Donald Trumpkin ilmoittaa vastustaneensa sitä alusta alkaen. Tosiasiassa hän tuki sotaan lähtöä ja ilmaisi selkeällä lausunnolla tukensa sodalle vielä 2004.

Trump Matt Lauerin tentattavana.

Vaalien pahimpiin mediakömmähdyksiin kuuluu se, että Trump pääsi toistamaan valheensa suorassa tv-lähetyksessä toissa viikolla, eikä häntä haastatellut NBC:n toimittaja Matt Lauer kyseenalaistanut sitä.

10. Obama ottaa 200 000 syyrialaista?

Vaikka viranomaiset ja faktantarkistajat kuinka todistaisivat toisin, Donald Trump väittää presidentti Obaman hallinnon ottavan vastaan 200 000 Syyrian pakolaista ja altistavan maan näin terrorismille. Obaman hallinto on ilmoittanut pysyvänsä suunnitelmassa vastaanottaa tänä vuonna 10 000 pakolaista Syyriasta. Kokonaisuudessaan Yhdysvaltoihin tulee tänä ja ensi vuonna 180 000 pakolaista useista eri maista.

11. Siirtolaiset elävät sosiaalituilla?

Trumpin siirtolaisvastaisen politiikan ytimessä on väite, että Meksikosta tulevien laittomien maahanmuuttajien enemmistö on raiskaajia ja murhaajia. Mikään tilasto ei tue väitettä, että siirtolaiset syyllistyisivät Yhdysvalloissa kantaväestöä enemmän rikoksiin. Ne jotka syyllistyvät, istuvat tuomiota keskimäärin lievemmistä rikoksista. Trumpin mukaan laittomat siirtolaiset kahmivat myös sosiaalitukia. Sellainen on mahdotonta, koska ihmisen pitää tukia saadakseen rekisteröityä viranomaisille, mitä laittomasti maahan tulleet nimenomaan välttelevät. He eivät näin olleen voi myöskään viedä veteraanien rahoja, kuten Trump syyttää.

12. Tavannut Putinin?

Trump käy julkista kuhertelua Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, kun kumpikin kehuu verhotusti toisiaan. Trumpin väite, että Putin on kutsunut häntä neroksi, on kuitenkin väärä. Trump väitti alun perin myös tavanneensa Putinin, mutta myönsi myöhemmin, ettei ole edes puhunut tämän kanssa. Myös Kreml on vahvistanut, että miehet eivät ole olleet tekemisissä keskenään.

Liettualaistaiteilija Mindaugas Bonanun näkemys Putinin ja Trumpin suhteista. Tosiasiassa miehet eivät ole koskaan tavanneet.

Trump on kiistänyt bisneksillään olevan yhteyksiä Venäjälle. Tätä väitettä ei ole toistaiseksi onnistuttu todistamaan vääräksi. Mutta sekä Trump itse että hänen poikansa ovat lukuisia kertoja sanoneet Trumpin imperiumin pyrkivän levittäytymään Venäjälle.

13. Riippumaton vaalirahoittajista?

Donald Trumpin väite, että hän rahoittaa itse vaalikampanjansa, piti paikkansa vain esivaalien aikaan. Nyt hänen kampanjansa on kerännyt jo satoja miljoonia lahjoittajilta, mutta Trump sanoo silti edelleen olevansa riippumaton ja syyttää Clintonia ostetuksi ehdokkaaksi.

14. Muuri maksuun ja velka sileäksi?

Liikemieheksi Donald Trump ei ole kovin vahva numeroissa. Hän sanoo rakentavansa muurin Meksikon rajalle patoamaan laitonta maahanmuuttoa ja Meksikon maksavan muurin kustannukset, noin 8 miljardia dollaria. Ensinnäkään Meksiko ei aio maksaa mitään, ja toisekseen muurirakennelman kustannukset olisivat Washington Postin mukaan arviolta 25 miljardia.

Donald Trump on luvannut hankkiutua eroon Yhdysvaltain liittovaltion 19 biljoonan dollarin valtionvelasta kahdeksan vuoden kuluessa neuvottelemalla maan kauppasopimukset uusiksi. Vaikka hän sulkisi kaikki ministeriöt ja valtion virastot, jäljelle jäisi vielä 16 biljoonaa velkaa.