Kasvonsiirtopotilaista kuusi on kuollut – kaksi syöpään, yksi teki itsemurhan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kasvonsiirtopotilaista kuusi on kuollut – kaksi syöpään, yksi teki itsemurhan

Ranskalainen Isabelle Dinoire kuoli huhtikuussa sairastettuaan peräti kolme syöpää.

Isabelle Dinoire astui julkisuuten vuosi kasvosiirto-operaation jälkeen. Hän kuoli huhtikuussa, 11 vuotta leikkauksen jälkeen.

26.9.2016 7:55

Kriittisin vaihe kasvojensiirrosta toipumisessa on aivan alussa, heti leikkauksen jälkeen.

– Alku on hirvittävän rankka potilaalle, kun kasvot eivät toimi. Tilanne on huonompi kuin ennen. Mikään ei toimi, suomalaispotilaan alkuvuodesta leikannutta tiimiä johtanut plastiikkakirurgi Patrik Lassus kuvailee.

Kun kasvojen toimintakyky alkaa palautua, tilanne paranee. Leikkauksen onnistumista voidaan lopullisesti arvioida, kun operaatiosta on kulunut kaksi vuotta.

Tärkeintä kyky sitoutua hoitoon

Koska prosessi on raskas, käyvät mahdolliset siirrännäisen vastaanottajat läpi tiukan sihdin.

Kaikkein tärkein ominaisuus on potilaan sitoutumiskyky. Ihmisen pitää sitoutua hoitoon ja lääkkeiden syömiseen koko loppuelämäkseen. Kokemusten mukaan nuoret ihmiset eivät ole tästä syystä ihanteellisia vastaanottajia, sillä heillä on usein ongelmia hoitoon sitoutumisen kanssa.

Toiseksi tärkeintä on potilaan psyykkinen stabiilius. Hänellä ei saa olla masennusta tai vaikeita psyykkisiä häiriöitä. Ongelmia ei saa olla myöskään päihteiden tai lääkkeiden väärinkäytön kanssa, sillä lääkkeet pitää muistaa ottaa. Potilaalla ei saa myöskään olla vakavia perussairauksia.

Yksi Ranskassa leikatuista potilaista teki 3,5 vuotta leikkauksen jälkeen itsemurhan, vaikka leikkauksen lopputulos oli onnistunut. Lääketieteellisessä Lancet-julkaisussa julkistetussa tutkimuksessa todettiinkin, että potilaan psyykkisen tilan ja sosiaalisen tukiverkoston arvioiminen on potilasvalinnassa ensiarvoisen tärkeää.

Suomen ensimmäisen kasvosiirrännäisen vastaanottajan valinnassa käytettiin aikaa kaikkiaan noin pari vuotta. Tuona aikana yksi potentiaalisista potilaista ilmoitti itse, ettei halua kasvosiirrännäistä.

Kuusi kuollut – kaksi syöpään

Lassuksen tietojen mukaan kasvosiirtoja on tehty tähän mennessä noin 40. Heistä on Lassuksen tietojen mukaan menehtynyt kuusi, kaikki eri syistä. IS kokosi tiedot menehtyneistä kasvonsiirtopotilaista.

1. Kiinalainen potilas, järjestyksessä toinen kasvosiirrännäisen saaneista. Mies lopetti hyljinnänestolääkityksen ja menehtyi.

– Se tosin liittyi tähän prosessiin: ei voi olettaa, että potilas itse hankkii lääkkeet. He järjestivät kahdeksi vuodeksi lääkityksen ja sen jälkeen potilaan olisi pitänyt hankkia ne itse. Potilas lakkasi ottamasta lääkkeitä, Patrik Lassus kertoo.

2. Ranskalaispotilas, joka oli immunisoitunut vahvasti. Hyljintäreaktioista ja infektioista muodostui noidankehä, joka lopulta nujersi potilaan 65 päivän jälkeen leikkauksesta.

3. Espanjalainen suusyöpäpotilas sai uuden syövän ja menehtyi siihen.

4. Turkkilainen potilas kuoli monielinvaurioon.

5. Ranskalainen mies sai kasvosiirrännäisen itsemurhayrityksen tuhottua hänen kasvonsa. Leikkauksen lopputulos oli onnistunut, mutta miehen psyykkiset ja sosiaaliset ongelmat jatkuivat. Hän teki itsemurhan 3,5 vuoden kuluttua leikkauksesta.

6. Maailman ensimmäisen kasvosiirrännäisen saanut ranskalainen Isabelle Dinoire kuoli huhtikuussa 2016 sairastettuaan kolme syöpää. Dinoirella oli jo aikaisemmin kerrottu olevan ongelmia siirrännäisen kanssa, hän oli muun muassa kadottanut tunnon huulistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?