Nixon hikoili, Bush katsoi kelloa – nämä legendaariset väittelymokat muistetaan Yhdysvaltain vaaleista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nixon hikoili, Bush katsoi kelloa – nämä legendaariset väittelymokat muistetaan Yhdysvaltain vaaleista

Yhdysvalloissa muistetaan presidentinvaalien väittelyiden historiasta erityisesti kolme tapausta, joilla on arveltu olleen vaikutusta jopa vaalin lopputulokseen.

Bill Clinton, George Bush ja John F. Kennedy­

26.9.2016 6:30

”HIKOILEVA” NIXON

Yhdysvaltain vuoden 1960 presidentinvaaleissa järjestettiin kautta aikain ensimmäinen tv-väittely. Republikaanien Richard Nixon oli ollut sairaalassa ja kieltäytyi kasvomeikistä. Nuori ja energinen John F. Kennedy näytti olevan aivan eri maailmasta kuin jäykkä ja kiiltävänaamainen Nixon. Kennedy voitti vaalit.

Ohessa Youtube-video, jossa koko väittely:

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen tästä.

FORDIN OUTO JULISTUS

Vuoden 1976 väittelyssä presidentti Gerald Ford julisti, että ”Neuvostoliitto ei hallitse Itä-Eurooppaa eikä tee niin koskaan Fordin hallinnon aikana”. Juontaja takertui lauseeseen ja pyysi Fordilta tarkennusta, mutta tämä epäonnistui selityksessään. Lausahdus näytti käsittämättömältä tietämättömyydeltä, vaikka Ford viittasi siihen, että miehitys ei ollut nujertanut itäeurooppalaisia henkisesti. Jimmy Carter voitti vaalit.

Ohessa Youtube-video Fordin kömmähdyksestä:

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen tästä.

BUSH KATSOI KELLOA

Vuoden 1992 väittelyissä Bill Clinton varasti estradin ja esiintyi ihmisläheisesti, kun ehdokkaat väittelivät yleisön edessä. Presidentti George H. W. Bushilla oli vaikeuksia ottaa kontaktia yleisöön, ja legendaarinen moka tuli, kun Bush vilkaisi kiireisen ja välinpitämättömän oloisena rannekelloaan juuri kun katsoja esitti kysymystään.

Videon Bushin mokasta voi katsoa tästä (Youtube).

Bill Clinton jyräsi etäisen George Bushin.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?