Clintonin ja Trumpin kaksintaistelu maanantaina – nämä 5 seikkaa voivat ratkaista väittelyn voittajan

Julkaistu:

Donald Trumpin ja Hillary Clintonin ensimmäisen vaaliväittelyn odotetaan vetävän tv-yleisöä lähes yhtä paljon kuin Super Bowl.
Yhdysvaltain presidentinvaalikamppailun yksi odotetuimmista hetkistä koittaa maanantaina, kun pääpuolueiden ehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtaavat ensimmäisessä kahdenkeskisessä vaaliväittelyssä.

Kohtaaminen televisioidaan maan kaikilla pääkanavilla, jonka lisäksi sitä voi seurata laajasti sosiaalisessa mediassa ja verkkopalveluissa. Väittelyn uskotaan lyövän aiemmat yleisöennätykset helposti ja yltävän jopa 100 miljoonaan katsojaan, joka olisi jo lähellä amerikkalaisen jalkapallon Super Bowlin lukuja. Edellisissä vaaleissa Barack Obaman ja Mitt Romneyn kohtaamista seurasi ensimmäisessä väittelyssä reilut 67 miljoonaa amerikkalaista.

Iltayhdeksältä paikallista aikaa Hofstra-yliopistolla New Yorkissa alkava väittely kestää kaikkiaan 90 minuuttia.

ISTV esittää väittelyn suorana lähetyksenä alkaen tiistaiaamuna kello 04 Suomen aikaa!

Ilta-Sanomat kokosi viisi asiaa, jotka voivat ratkaista ensimmäisen väittelyn jommallekummalle ehdokkaalle.

1. Valmistautuminen

Amerikkalaismedian mukaan Trump ja Clinton ovat valinneet varsin erilaiset tavat väittelyyn valmistautumiseen. Clinton on harjoitellut useita päiviä, Trump käytännössä vain viikonlopun.


Clintonin kerrotaan uppoutuvan taustamateriaaleihin perusteellisesti kotinsa rauhassa ja testaavan tietojaan ja strategiaansa harjoitusvastustajaa vastaan. Kampanja on kuitenkin kieltäytynyt kertomasta, kuka esittää Trumpia preppausvastustajana.

Trumpin arvaamattomuudesta johtuen Clinton on varautunut sekä asiakysymyksillä hyökkäävään että alatyylisiä loukkauksia suoltavaan vastustajaan.

Trumpin taas kerrotaan keskittyvän ulkoa opeteltujen faktojen sijaan isoihin teemoihin, kuten terrorismiin ja turvallisuuteen. NBC Newsin mukaan Trump ei halua harjoitella näyttelijää vastaan, mutta treenaa silti joitain vastauksia sekuntikellon kanssa. Hän varautuu erityisesti siihen, että Clinton pyrkii leimaamaan hänet valehtelijaksi.

2. Aiheiden valinta

Ennen vaaleja järjestetään kaikkiaan kolme väittelyä, joiden aiheista päättää riippumaton väittelykomissio.Ensimmäinen kohtaaminen on jaettu kolmeen pääteemaan: ”Yhdysvaltojen suunta”, ”hyvinvoinnin saavuttaminen” ja ”Yhdysvaltojen turvaaminen”. Komission mukaan aiheet saattavat kuitenkin vielä muuttua kotimaassa tai maailmalla tapahtuvien merkittävien tapahtumien seurauksena.

Maahanmuuttovastaisuudella kampanjoinut Trump on pyrkinyt tähän saakka hyötymään Yhdysvalloissa ja maailmalla tapahtuneista terrori-iskuista kampanjassaan. Uusi turvallisuusuhka etenkin Yhdysvaltojen sisällä voisi kääntää keskustelun terrorismiin ja sataa Trumpin laariin.

Clinton taas on vahvoilla, jos ehdokkailta tivataan tarkempia käytännön suunnitelmia esimerkiksi talouteen tai turvallisuuteen liittyvissä asioissa.

3. Juontajan tasapuolisuus

Trump on läpi koko kampanjansa pitänyt yllä käsitystä, jonka mukaan valtamedia toimii häntä vastaan. Myös maanantain väittelyn juontavaa NBC-kanavan uutisankkuria Lester Holtia Trump on kutsunut ”demokraatiksi”, vaikka Time-lehden mukaan tämä on rekisteröitynyt republikaanien äänestäjäksi vuodesta 2003 lähtien. Syytöksiään Trump tulee varmasti jatkamaan.

Clintonin leiri taas pelkää ehdokkaansa joutuvan vastaamaan Trumpia kovempiin kysymyksiin sen jälkeen, kun tätä grillattiin rajusti sähköpostiskandaalista syyskuun alussa järjestetyssä turvallisuusaiheisessa haastattelussa. Trumpin katsottiin tuolloin päässeen huomattavasti helpommalla kuin Clintonin. Myös naiskorttia on heiluteltu.

4. Trumpin loukkaukset

Trump osoitti jo esivaalikisan aikana pidetyissä väittelyissä olevansa ennalta-arvaamaton ja vaikea vastustaja. Republikaanivastustajistaan hän pudotti yhden toisena jälkeen henkilöön ja fyysisin ominaisuuksiin menevillä loukkauksillaan, jotka veivät huomion asiakysymyksistä. Jeb Bushia Trump nimitti ”väsyneeksi”, Marco Rubiota ”Pikku-Marcoksi” ja Ted Cruzia ”Valehtelija-Tediksi”. Clintonia Trump on kutsunut jo kuukausia ”Kieroksi Hillaryksi”.New York Timesin mukaan Clinton on valmistautunut vastaamaan Trumpin hyökkäyksiin rauhallisesti, pitäytymällä asia-aiheissa ja yrittämällä saada vastustajansa kiinni valehtelusta. Clintonin kerrotaan kuitenkin harjoitelleen Trumpin keskeyttämistä ja yrityksiä saada vastustaja hermostumaan esimerkiksi kutsumalla tätä vähättelevään sävyyn ”Donaldiksi” ja kyseenalaistamalla miljardöörinä esiintyvän Trumpin omaisuuden arvon.

5. Henkilökohtaiset vahvuudet ja heikkoudet

Molemmilla ehdokkailla on etukäteen tiedossa olevia ominaisuuksia, joiden avulla he yrittävät päästä vastustajansa ihon alle ja saada nämä näyttämään huonoilta. Väittelyissä selvästi Trumpia kokeneemman Clintonin heikkouksiin kuuluu joskus jäykkä ja ärtyneen oloinen esiintyminen paineen alla ja selittely hänen rehellisyytensä kyseenalaistamisen kaltaisissa tilanteissa. Vahvuuksiin taas kuuluu valmistautuminen asiakysymyksissä.


Trumpin esiintyminen on ollut ennalta-arvaamatonta, joka voi olla sekä vahvuus että heikkous. Trump on ottanut selvää vastustajansa tavoista esiintyä ja tietää mihin iskeä, myös vyön alle. Suurin heikkous Trumpilla on taipumus valehteluun, johon Clinton on varmasti valmistautunut iskemään tuoreeltaan. Trumpin viljelemien loukkausten toimivuus Clintonia vastaan on vielä arvoitus.

Väittelyiden merkitys vaalien kannalta voi olla merkittävä, jos jompikumpi sortuu pahaan virheeseen. Toisaalta kummankin ehdokkaan kannattajat ovat jo lyöneet lukkoon kantansa ja niin sanottujen liikkuvien äänestäjien määrä on suhteellisen pieni. Maanlaajuinen kannatustilanne on kuitenkin niin tiukka, että pienelläkin liikahduksella on merkitystä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt