Ulkomaat

Venäläislehti: Putin aikoo herättää henkiin KGB:n

Julkaistu:

Kansainvälinen media on uutisoinut laajasti venäläislehti Kommersantin väitteestä, jonka mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa herättää henkiin Neuvostoliiton turvallisuuspoliisin KGB:n.
Venäläislehti Kommersant on esittänyt väitteen, jonka mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoisi herättää henkiin Neuvostoliiton turvallisuuspoliisin KGB:n, eli valtion turvallisuuskomitean.

Lehti siteeraa jutussaan nimettömänä kommentoineita viranomaisia. Uusi salainen palvelu olisi nimeltään MGB, valtion turvallisuusministeriö. Kommersantin mukaan sillä olisi pitkälti samat tehtävät ja valtuudet kuin KGB:llä.

Kommersantin mukaan MGB olisi tarkoitus saada toimintaan ennen vuoden 2018 presidentinvaaleja, joissa Putinin odotetaan pyrkivän jatkokaudelle.

Kommersantin uutinen on noteerattu laajalti kansainvälisessä mediassa. Siitä ovat uutisoineet muun muassa brittiläiset Telegraph ja Independent sekä amerikkalainen ABC News.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nimellä yhteys Stalinin aikaan

Neuvostoliiton luhistuttua myös KGB tuli tiensä päähän vuonna 1991. Se hajautettiin Venäjällä useampaan pienempään osaan, esimerkiksi monessa Keski-Aasian neuvostotasavallassa se jatkoi samalla KGB-nimellä.

Nyt tarkoitus on Kommersantin mukaan luoda MGB Venäjän Federaation turvallisuuspalvelusta FSB:stä, Venäjän ulkomaantiedustelupalvelusta SVR:stä sekä Federaation suojelupalvelusta FSO:sta.

Uuden turvallisuuspalvelun tehtäviin ei kuuluisi Kommersantin mukaan pelkästään tutkinnan toteuttaminen, vaan myös muiden viranomaisten tutkimusten valvominen. MGB saisi myös oikeuksia valvoa poliittisia oikeudenkäyntejä.

– Jos me ennen vain tuimme tutkimuksia, nyt meidän tehtävänämme olisi hallita prosessia syytteiden nostamisesta niiden oikeuteen saattamiseen saakka, eräs nimettömänä esiintyvä FSB:n viranomainen kommentoi lehdelle ABC Newsin mukaan.

Brittilehdet huomauttavat, että suunniteltu nimi MGB on sama, jolla KGB toimi Neuvostoliiton johtajan Josif Stalinin hirmuhallinnon aikaan. Nimi muutettiin KGB:ksi Stalinin kuoleman jälkeen.

Asiantuntija: ”Ei suurta muutosta”

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen ei näe uutisessa suurta muutosta nykytilanteeseen. Hän sanoo, että uutinen on dramaattinen korkeintaan nimen takia. Turvallisuuspalvelun elimet ovat olleet koko ajan olemassa.

– Ne ovat lähinnä vaihtaneet nimeään. Ne ovat toimineet samoissa taloissa ja suurin piirtein samalla henkilökunnalla. Kommersantin uutinen on ikään kuin sellainen, ettei KGB-elementtiä olisi ollut enää olemassa, mutta koko ajanhan se on ollut.

Kivinen lisää, että Venäjä on vuoroin hajauttanut ja vuoroin keskittänyt valtaa instituutioissaan, eikä siksikään anna Kommersantin jutulle suurta painoarvoa.

– Kyllä se on minusta enemmän pseudouutinen. Voin olla väärässäkin, sitä on vaikea tietää.

Vladimir Putin toimi KGB:n upseerina Itä-Saksassa 15 vuoden ajan kylmän sodan aikana. Hän on toiminut myös FSB:n johtajana vuosina 1998–1999. Putinin puolue Yhtenäinen Venäjä otti murskavoiton viikonlopun parlamenttivaaleissa. Vaalien rehellisyydestä on esitetty paljon kyseenalaistavia lausuntoja.