Amal Clooney vie Isisin oikeuteen – edustaa 19-vuotiasta joukkoraiskauksen uhria - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Amal Clooney vie Isisin oikeuteen – edustaa 19-vuotiasta joukkoraiskauksen uhria

Ihmisoikeusjuristina työskentelevä Amal Clooney edustaa Isisin kaappaamaksi joutunutta Nadia Muradia. Clooney tunnetaan työnsä lisäksi tähtinäyttelijä George Clooneyn vaimona.

Amal Clooney (oik.) edustaa oikeudessa Isisin kaappaamaksi joutunutta Nadia Muradia.­

20.9.2016 9:15

Näyttelijä Geroge Clooneyn vaimo, ihmisoikeusjuristina työskentelevä Amal Clooney puhkesi kyyneliin puhuessaan tuoreimmasta oikeusjutustaan: hän aikoo viedä terrorijärjestö Isisin oikeuteen.

Hän kertoi asiasta maanantaina Today-ohjelman haastattelussa.

Clooney edustaa asiakastaan Nadia Muradia, joka oli vain 19-vuotias kun terrorijärjestö kaappasi hänet seksiorjaksi.

Asianajajan mukaan kaksi miestä raiskasi naisen useita kertoja kunnes tämä menetti tajuntansa.

Muradin mukaan Isis tappoi hänen äitinsä ja kuusi kahdeksasta veljestä hyökätessään Pohjois-Irakin jesidialueelle kaksi vuotta sitten.

Nadia Murad puhui YK:n turvallisuusneuvostolle viime vuoden joulukuussa.­

Nadia Murad, hänen kaksi siskoaan ja muutama teini-ikäinen serkku ja siskontytär vietiin Isisin valtaamaan Mosuliin yhdessä 150 muun tytön kanssa. He joutuivat säännönmukaisen seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi.

– En voi kuvitella mitään pahempaa ihmisen toiselle tekemää, Clooney sanoi.

Haastattelussa näytettiin myös osia Clooneyn viikontakaisesta puheesta YK:n yleiskokouksessa, jossa hän lanseerasi kampanjansa syyttää Isisiä ihmisoikeusrikoksista.

– Toivoin voivani sanoa olevani ylpeä täällä olemisesta, mutta en ole. Ihmisenä olen häpeissäni, koska sivuutimme heidän avunpyyntönsä.

Clooney totesi haastattelussa, että terrorijärjestön haastamiseen liittyvät riskit ovat pienemmät kuin kiireellisyys taistella ihmisten, etenkin naisten, kamalaa kohtelua vastaan.

Kuultuaan mitä Murad joutui käymään läpi kolmen kuukauden vankeuden aikana, Clooney tiesi, että hänen täytyy viedä asia oikeussaliin. Hän keskusteli asiasta myös miehensä kanssa ja tuli siihen tulokseen, että pelkkä Isisin pommittaminen ei riitä.

– Ideologiaa ei voi tappaa sillä tavalla, Clooney totesi haastattelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?