Ulkomaat

Independent: Britannia valmistautuu aloittamaan EU-eronsa tammi–helmikuussa

Julkaistu:

brexit
Juncker vaatii vapaan liikkuvuuden säilyttämistä.
Britannia voisi aloittaa EU-eroprosessinsa virallisesti varhain ensi vuonna, uutisoi sanomalehti Independent. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi lehdelle Bratislavan huippukokouksessa, että Britannian pääministerin Theresa Mayn mukaan prosessi voisi alkaa tammi-helmikuussa.

– Hän (May) ilmoitti, että on lähes mahdotonta aloittaa prosessia tänä vuonna, mutta on todennäköistä, että siihen ollaan valmiita tammikuussa tai helmikuussa, Tusk sanoo lehdelle.

Kesäkuisen brexit-äänestyksen jälkeen Britannian EU-erolle ei ole tähän mennessä annettu tarkkoja aikatauluja.

EU:sta eroamisen juridiset raamit on kirjattu Lissabonin sopimuksen 50. artiklaan. Sitä ei ole vielä koskaan sovellettu käytäntöön.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juncker: Vapaan liikkuvuuden säilyttävä

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pohjusti tulevia brexit-keskusteluja ja pysyi kannassa, jonka mukaan Britannian on hyväksyttävä ihmisten vapaa liikkuvuus, mikäli se haluaa osaksi EU:n sisämarkkinoita. Junckerin mukaan Britannialla ei ole mahdollisuuksia yhteismarkkinoille ilman sitä. Juncker katsoo, ettei asiassa voida joustaa.

– Haluamme hyvät ja läheiset välit Britannian kanssa. Emme voi kuitenkaan antaa neuvottelujen vahingoittaa omia intressejämme, Juncker sanoo.

Myös EU-maiden johtajat ovat vaatineet vapaan liikkuvuuden hyväksymistä. Aiemmin myös Britannian kauppakumppani Japani on vaatinut Britanniaa säilyttämään työvoiman vapaan liikkuvuuden EU-maiden välillä ja pysymään EU:n yhteismarkkina-alueella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt