Tutkimusyhtiö: Trumpin valinta voi tulla kalliiksi – ”Yhdysvaltojen BKT voi laskea biljoonalla dollarilla”

rac

Julkaistu:

Asiantuntijat näkevät Trumpin talouspoliittiset suunnitelmat uhkana Yhdysvaltain bruttokansantuotteen kehitykselle.
Oxford Economics -tutkimusyhtiö arvioi uutistoimisto Reutersille, että republikaanien Donald Trumpin valinta presidentiksi marraskuussa voi tulla kalliiksi Yhdysvalloille. Tutkimusyhtiön asiantuntijat arvioivat tiistaina, että Yhdysvaltain talous voi romahtaa biljoonalla dollarilla vuoteen 2021 mennessä, jos Trump valitaan presidentiksi.

– Jos herra Trumpin politiikka hyväksytään, voivat seuraukset olla kauaskantoisia: Yhdysvaltain bruttokansantuote voi kutistua viidellä prosentilla lähtötilanteeseen verrattuna ja globaalin kasvun odotettu elpyminen voi heikentyä, yhtiö ounastelee Reutersille.

Artikkeliin liitetyllä videolla koomikko Jimmy Fallon pörröttää Donald Trumpin tukkaa ohjelmassaan.

Oxford Economic odottaa Yhdysvaltojen BKT:n kasvavan kahden prosentin vuosivauhtia ensi vuodesta lähtien, jolloin se olisi vuonna 2021 18,5 biljoonaa. Trumpin valinta ja hänen poliittisten tavoitteidensa toteutuminen tietää asiantuntijoiden mukaan sen sijaan merkittävää hidastusta kasvulle, jolloin BKT jäisi 17,5 biljoonaan dollariin.

Ruotsalaislehti Aftonbladet uutisoi puolestaan perjantaina pohjoismaisia rahoituspalveluita tarjoavalta SEB:n valuuttastrategiaa käsittelevästä raportista, jossa on arvioitu muun muassa Trumpin valinnan vaikutuksia Yhdysvaltain dollarin kurssiin. Asiantuntijoiden mukaan Trumpin valinta nostanee dollarin kurssia.

SEB:n asiantuntijoiden mukaan Trumpin suunnittelemat kevennykset verotukseen voivat vaikuttaa valuuttakurssiin. Hän on sanonut keventävänsä tuloverotusta enintään 33 prosentilla ja yritysveron hän puolestaan lupasi pudottaa nykyisestä 35 prosentista 15 prosenttiin.

Asiantuntijat huomauttavat, että Trump lupaa valtavia veronkevennyksiä sekä palkansaajille että yrityksille, muttei kerro, miten ne rahoitetaan. Näin ollen veronalennukset kasvattavat todennäköisesti budjettivajetta.

– Veronalennukset johtavat suurella todennäköisyydellä siihen, että Yhdysvaltain keskuspankki kiristää todennäköisesti rahapolitiikkaansa odotettua nopeammin, mikä olisi myönteistä dollarin kannalta, SEB:n asiantuntijat arvioivat.

Kuten Oxford Economic, myös SEB kuitenkin muistuttaa, että vaikka Trump valittaisiin, eivät hänen talouspoliittiset linjauksensa välttämättä mene läpi kongressissa, vaikka republikaaneilla olisi enemmistö niin senaatissa kuin edustajainhuoneessa.