Trump myönsi viimein: ”Obama on syntynyt USA:ssa, piste”

Julkaistu:

Yhdysvallat
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump vihjaili pitkään, että presidentti Barack Obama olisi syntynyt Yhdysvaltain rajojen ulkopuolella.
Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump myönsi perjantaina, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on todella syntynyt Yhdysvalloissa. Asiasta uutisoi muun muassa The New York Times.

– Presidentti Barack Obama syntyi Yhdysvalloissa, piste, Trump totesi perjantaina uudessa Trump International Hotellissaan.

Yhdysvaltain laki edellyttää, että liittovaltion presidentti on paljasjalkainen amerikkalainen, eli syntynyt maan rajojen sisäpuolella.

Barack Obama itse kuittasi Trumpin myönnytyksen lyhyesti. Obama totesi toimittajille olevansa ”melko varma” siitä, missä hän on syntynyt.

– Luulen, että useimmat ihmiset ovat. Toivon, että presidentin vaalit keskittyisivät vakavampiin aiheisiin.

New York Times arvelee, että Trumpin yllättävän tunnustamisen taustalla on se, että Trump ei ole amerikkalaisten mustien äänestäjien erityisessä suosiossa.

Trump syyttää väitteestä Clintonia

Trump ei pelkästään tunnustanut Obamaa amerikkalaiseksi, vaan hänen kampanjansa on kääntänyt asian suorastaan niin, että oikeastaan Trump teki Obamalle palveluksen päättämällä spekulaatiot Obaman syntyperästä.

Kampanjalle tyypillisesti Trumpi syytti koko syntyperän kyseenalaistamisesta vastaehdokastaan Hillary Clintonia. Trumpin mukaan Clinton nosti kysymyksen esille vuonna 2008, kun hän kisasi Obamaa vastaan demokraattien presidenttiehdokkuudesta.

– Hillary Clinton ja hänen vuoden 2008 kampanjansa aloittivat syntyperän kyseenalaistaminen. Minä lopetin sen, Trump totesi.

Trump on vaatinut niin sanotun birther-liikkeen edustajana Obamaa esittämään syntymätodistuksensa. Sen Obama myös teki ensin vuonna 2008 ja laajemmin vuonna 2011. Kampanja on kääntänyt asian niin, että juuri Trumpin vaatimukset ovat katkaisseet huhuilta siivet.

– Herra Trump teki valtavan palveluksen presidentille ja maalle tuomalla päätöksen aiheeseen, jonka Hillary Clinton tiiminsä kanssa nosti esiin, Trumpin tiedottaja Jason Miller totesi lausunnossaan jo torstaina.

New York Times kertoo, että Clintonin kampanjan aikana todella pohdittiin Obaman taustaa, mutta yksikään kampanjan edustaja ei kyseenalaistanut Obaman havaijilaista syntyperää.

Clintonilta jopa kymmenen twiittiä

Demokraattien Hillary Clinton ei ole sulattanut Trumpin väitteitä. Clinton reagoi twiittaamalla aiheesta kymmenisen twiittiä tunnissa.

Yhdessä twiitissä hän kuvailee Trumpin toimia häpeälliseksi, toisessa hän kehottaa Trumpia pyytämään kerrankin virheitään anteeksi pyytämällä anteeksi Obamalta ja Yhdysvaltain kansalta.

– Birther-valhe on se, mikä muutti Trumpin tavallisesta tosi-tv-tähdestä poliittiseksi hahmoksi. Tarinan alkuperää ei voi kirjoittaa uudelleen, Clinton arvostelee twiitissään.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

– Trump on jo vuosia levitellyt rasistista salaliittoa kaivaakseen maata ensimmäisen afroamerikkalaisen presidentin jalkojen alta. Hän ei vain voi perua sitä, Clinton kirjoittaa jälleen yhdessä twiitissään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt