Ratkaisun hetket lähestyvät USA:n presidentinvaaleissa – ”Clintonilla on edessä taakka” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ratkaisun hetket lähestyvät USA:n presidentinvaaleissa – ”Clintonilla on edessä taakka”

Julkaistu: 19.9.2016 6:00

USA odottaa kieli pitkällä tv:n vaaliväittelyitä. Turha kuitenkaan haikailla poliittisen asiakeskustelun perään, sillä Donald Trump on mullistanut koko presidentinvaalien formaatin.

– Trump näki, että koko vaaliformaatti on vanha. Hän päätti uudistaa sen, ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo.

– Aikaisemmin pyrittiin pysymään asiassa ja kömmähdyksiä pyrittiin välttämään. Nyt itse asiassa kömmähdysten kautta saadaan julkisuutta ja kommentit ovat yhden twiitin pituisia.

– Eri mediat on synkronoitu käyttöön uudella tavalla. On uusia tuulia, uudenlaisia hahmoja ja vilskettä näkyy eri lailla kuin ennen.

  • Yllä olevalla videolla Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi presidentinvaalien 50 viimeisen päivän loppusuoraa ja ensi viikolla alkavia tv-väittelyitä. Hän kuvailee myös tähän asti nähtyä vaalishow’ta, terveystietojen julkistamista, ikäkysymystä sekä vaa’ankieliosavaltioiden tilannetta.

USA:n presidentinvaalien kolmen tv-väittelyn sarja alkaa ensi viikolla (26.9.). Demokraattien ehdokas Hillary Clinton ja republikaanien Donald Trump ottavat yhteen kolmena peräkkäisenä viikkona.

– Totta kai vaalikeskusteluissa on draamaa. Toisiinsa törmäävät politiikan osaava Clinton, joka etenee rationaalisesti argumentoiden, pikkuisen tylsästi, sekä hyvin värikäs ja epäloogisia asioita suustaan päästävä Trump.

Asiallinen poliittinen keskustelu ei tule vieläkään nousemaan pääosaan.

– Trump ei pysty sitä tekemään. Hän pelaa omilla valttikorteillaan. Kansa tykkää ”trumpismeista”.

– Clintonilla on edessä taakka, hän ei ole tottunut väittelemään sellaista hahmoa vastaan kuin Trump, Aaltola tuumaa.

Ilta-Sanomat seuraa USA:n presidentinvaalien huippujännittäviä ratkaisuviikkoja herkeämättä verkossa ja printtilehdessä. Lisää aiheesta voit lukea täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?