Kohu Pietarissa kasvaa: tehdäänkö Mannerheimista väkisin venäläisten sankari?

Mannerheimin muistolaatta Pietarissa on poliittisen pelin ”mustana hevosena”.

16.9.2016 5:54

Mannerheimin muistolaatan ympärillä jatkunut kohu kasvaa kaupunkilaisten ja vallanpitäjien ideologiseksi kiistaksi. Moskovassa marsalkka Mannerheim halutaan nähdä moitteettomana Venäjän sankarina – kaikesta huolimatta.

Yllä olevalta videolta näet, miltä Mannerheimin Pietari näyttää nykyään.

Pietarin kaupungin asukkaita sen paljastamispäivästä asti närkästyttänyt Mannerheimin laatta saa jäädä seinään ainakin toistaiseksi. 14 syyskuuta laatan poistamisvaatimusta käsitellyt oikeusistunto päättyi tuloksetta: asianomistaja Pavel Kuznetsov pyysi käsittelyn lykkäämistä kahdeksi viikoksi. Syyksi hän kertoi kaipaavansa aikalisää. Kaupunginhallituksen lisäksi hän haluaa haastaa oikeuteen myös kaupungin kulttuurikomitean, joka määrättiin poistamaan laatta jo 8 syyskuuta.

Mitään ei kuitenkaan tapahtunut.

Kuznetsovin haasteen motiivina on hänen sukunsa historia. Pavelin kaksi vaaria puolustivat sodassa kotimaataan natsi-Saksaa ja Mannerheimin johtamaa Suomea vastaan.

Kulttuurikomitea selittää toimettomuutensa sillä, että laatta ei kuulu sen taloudelliselle vastuualueelle. Kuitenkin pietarilaisen Fontanka-uutispalvelun nimettömänä haastattelema Kulttuurikomitean edustaja myönsi suoraan, että ”lautakunnalle on annettu tehtäväksi tehdä poistaminen mahdottomaksi”, sillä Mannerheimin muistaminen katsotaan poliittisesti tärkeäksi.

Tätä tukee täysin NTV-televisiokanavan 11 syyskuuta lähettämä 7-minuuttinen reportaasi, jossa Mannerheimista leivotaan Venäjän ykkössankari sekä ensimmäisen maailman sodan rintamilla että tiedustelupalvelun tehtävissä Aasiassa. Lisäksi reportaasissa korostetaan Mannerheimin erityisroolia Suomen ja Venäjän suhteissa. Hänen esitetään jopa vielä haudan takaa vaikuttavan siihen, että maiden kahdenväliset suhteet pysyivät lujina kaikista pakotteista huolimatta.

Mannerheimin uutta poliittista roolia tukee myös nakanune.ru-uutispalvelun esiin tuoma kolokoll-nimellä julkaistu blogi. Sen mukaan laatan suojelusta vastaa Zashchita (Suojelu) -turvallisuusyritys, jonka vartijat päivystävät laatan läheisyydessä ympäri vuorokauden. Bloggarin huomiota kiinnitti myös ristiriitainen yksityiskohta: vartijoiden suojapaikkana käyttämän auton takalasia koristelee isänmaallinen Kiitos voitosta! -teippaus, vaikka auton miehistö puolustaa bloggarinkin mielestä ”isänmaan vihollisen” muistomerkkiä.

Bloggarin mukaan vartijat auttoivat laatan töhrijöiden pidätyksissä ja tekevät yhteistyötä poliisin kanssa. Nakanune.ru -uutispalvelu pyysi sekä poliisilta että Zashchita -turvallisuusyritykseltä kommenttia asiaan, mutta ne kieltäytyivät vedoten siihen, että ”päällystö ei ole paikalla”.

Suojelusta huolimatta laatta on muutamassa kuukaudessa joutunut jo usean kerran ilkivallan kohteeksi. Se töhrittiin uutistoimisto Regnumin mukaan peräti kolme kertaa ja yritettiin kerran nakertaa pois seinästä kulmahiomakoneen avulla. 8. syyskuuta, jolloin Pietarissa pidettiin Leningradin piirityksen muistopäivä, Mannerheimin laatan eteen tuotiin – nähtävästi satiirisena eleenä – samankokoinen leipäannos, joka kaupunkilaisille jaettiin piirityksen aikana (125 grammaa), sekä surunauha jossa luki ”Hitlerin liittolainen Mannerheimille leningradilaisilta — syvin tuntein”.

Seuraava oikeuden istunto koskien laatan poistamisvaatimusta pidetään Pietarissa 27. syyskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?