Britannia on tehnyt selväksi, että se haluaa solmia omat, kansainväliset kauppasopimukset muun muassa Australian ja Intian kanssa, nyt kun Britannia on äänestänyt EU-erosta.
Britannian pääministeri Theresa May on jopa sanonut, että Britanniasta voisi tulla vapaakaupan johtomaa.
Asiantuntijoiden mielestä haaveisiin liittyy ongelma: Britannialla ei ole kokemusta neuvotteluista yli 40 vuoteen.
– Minulle se on enemmän kokemusongelma, koska Britannia ei ole oikeastaan neuvotellut sellaisista asioista sitten vuoden 1973, kun maa liittyi Euroopan unioniin, kauppapolitiikkaan keskittyneen European Centre for International Political Economy -ajatushautomon johtaja Hosuk Lee-Makiyama sanoo.
Britannian liityttyä EU:hun neuvottelut on hoitanut EU.
– Jotkut maat tietävät, että Britannia on hyvin kiinnostunut tekemään sopimuksia, ja myös haavoittuvainen, koska sillä on hyvin vähän kokemusta sopimusten neuvottelemisesta, sanoo puolestaan Tim Oliver London School of Economics -yliopistosta.
Johnson havittelee jo sopimusta
Britannian ulkoministeri Boris Johnson sanoi perjantaina, että Australia ja Britannia voisivat ”ainakin luonnostella tuloksekkaan sopimuksen” samaan aikaan kun Britannia neuvottelee eroaan EU:sta.
Australian kauppaministeri on kuitenkin sanonut aiemmin, että neuvotteluiden pitää odottaa siihen asti, että EU-ero on hoidettu.
Britannian ulkoministeri Boris Johnson oli Brexit-kampanjan näkyvin hahmo.
Myös EU on toistuvasti muistuttanut Britanniaa siitä, että niin kauan kuin Britannia on vielä virallisesti EU:n jäsen, kauppaneuvottelut ovat EU:n yksinoikeus.
Britannia äänesti EU-erosta kansanäänestyksessä kesäkuussa, mutta ennen virallista eroa on käytävä EU:n kanssa pitkät eroneuvottelut, jotka eivät ole vielä alkaneet.
Lee-Makiyama muistuttaa samasta ongelmasta.
– Tällä hetkellä Britannia on osa EU:ta, eikä siten voi solmia vapaakauppasopimuksia, Hosuk Lee-Makiyama sanoo.