Tasan 18 vuotta WTC-iskusta – näin kaikkien aikojen pirullisin terrori-isku suunniteltiin

Khalid Sheikh Mohammed suunnitteli operaation, johon Osama bin Laden hankki rahat ja tekijät. Iskun toteuttamiseksi tarvittiin kuitenkin lahja Hampurista: Mohammed Atta kumppaneineen.

11.9.2016 6:00 | Päivitetty 11.9.2019 10:58

WTC-terroristien taustat ja viimeisten elinvuosien liikkeet selvitettiin iskujen jälkeen nopeasti yhteistyössä eri maiden tiedustelupalvelujen kesken. Tietoihin jäi kuitenkin ammottavia aukkoja. Tutkijoilla oli vain arvailuja siitä, miten iskut oli suunniteltu, valmisteltu ja toteutettu.

Sitten Yhdysvaltain käsiin tipahti kaksi merkittävää päätekijää. Hampurin solun perustajajäsen Ramzi bin al-Shibh ja iskujen pääsuunnittelija Khalid Sheikh Mohammed napattiin kiinni Pakistanissa, al-Shibh vuonna 2002, Mohammed 2003.

Ramzi bin al-Shibh.

Kumpikin oli jo rehvastellut iskuilla arabikanava Al Jazeeran toimittajalle Yosri Foudalle yksinoikeudella antamassaan haastattelussa. Yhdysvaltain vankeina heidät alistettiin siekailemattomille kuulustelumenetelmille, ja he alkoivat puhua.

Khalid Sheikh Mohammed.

Khalid Sheikh Mohammed on toistanut kertomuksensa pakottamatta julkisessa kuulemisessa Guantanamossa. Tietoja on kyetty vahvistamaan myös muista riippumattomista lähteistä. Kyllä hän oli aivot iskujen takana, vahvistaa ruotsalainen terrorismiasiantuntija Magnus Ranstorp IS:lle.

Bin al-Shibh kuului siihen harvalukuiseen joukkoon, joka tiesi etukäteen iskukohteista ja suunnitelman yksityiskohdista. Heitä oli ehkä vain viitisen henkilöä.

Ranstorp on maailman johtavia terrorismitutkijoita. Hän toimi asiantuntijatodistajana Yhdysvaltain 9/11-tutkimuskomission kuulemisessa iskujen jälkeen.

Komission liki 600-sivuisesta raportista, Mohammedin ja bin al-Shibhin julki vuotaneista kuulusteluista sekä haastatteluista piirtyy yksityiskohtainen oppikirja iskuista.

– Uskon, että meillä on lähes täydellinen kuva tapahtumista, Ranstorp sanoo IS:lle.

Puskutraktori

Miksi lyödä kirveellä, kun voi käyttää puskutraktoria.

Osama bin Ladenin väitetään lausuneen nämä sanat vuonna 1996 Afganistanin vuoristo-alueella. Khalid Sheikh Mohammed oli juuri esittänyt hänelle ajatuksensa kaapata lentokone ja lentää päin rakennusta Yhdysvalloissa.

On kyseenalaista, onko bin Laden ikinä oikeasti sanonut näin. On kuitenkin ilmeistä, että terrori-iskun toteutus mahdollisimman vavahduttavana ja rajuna oli nimenomaan hänen toivomuksensa.

Osama bin Laden

Sekä Osama bin Ladenilla että Mohammedilla oli takanaan pitkä terroritie, jota yhdisti pohjaton vastenmielisyys Yhdysvaltoja ja amerikkalaisuutta kohtaan. Miesten mielestä muslimeja nöyryyttävä ja maailmanpoliisina häärivä maa piti saada polvilleen iskemällä sen taloudelliseen, sotilaalliseen ja poliittiseen ytimeen ja aiheuttamalla mahdollisimman paljon ihmisuhreja.

Osama bin Laden, upporikkaan saudiperheen vesa ja ääri-islamilaisuuden ristiretkeläinen, siirtyi 1990-luvun puolivälissä Afganistanin vuoristoalueelle vaalimaan vihaansa. Hän rakensi al-Qaidan, jolle virtasi lahjoitusrahaa samanmielisiltä ympäri maailmaa. Järjestö toteutti verisiä iskuja amerikkalaisia vastaan Afrikassa ja Lähi-idässä.

Ramzi Ahmed Yousef.

Kuwaitilaissyntyisen Khalid Sheikh Mohammedin suvussa Amerikka-viha oli kytenyt pitkään. Mohammedin siskonpoika Ramzi Yusef yritti räjäyttää WTC-tornit nurin vuonna 1993 ja istui amerikkalaisvankilassa. Kouluja käynyt ja älykäs Mohammed oli autopommi-iskujen, salamurhien ja lentokonekaappausten erikoismies. Vuonna 1996 hän pakeni jahtaajiaan Afganistaniin, jossa bin Laden otti hänet vastaan kunnianosoituksena Yusefin iskulle.

Miesten liittoutumisen tuloksena oli idea iskusta, joka toteutettaisiin täyteen polttoainetta ladatuilla matkustajakoneohjuksilla. He hautoivat sensaatiomaista suunnitelmaa jopa kymmenen lentokoneen kaappaamisesta Yhdysvaltain itä- ja länsirannikoilla. Iskuja täydennettäisiin vastaavilla kaappauksilla Kaakkois-Aasiassa. Vuoden 2000 alussa bin Laden kuitenkin perääntyi todeten, että jopa al-Qaidan voimavaroilla niin ison iskun koordinointi olisi liian vaikeaa.

Lopullinen päätös neljän koneen iskusta sinetöitiin.

Terrorikokelaat

Alunperin Osama bin Laden valitsi salaiseen tehtävään kaksi omaa miestään, jotka olivat kunnostautuneet al-Qaidan taistelijoina Bosniassa ja Tshetsheniassa, ja joilla oli palava halu kuolla marttyyreina.

Nawaz al-Hazmi ja Khalid al-Mihdhar olivat saudiarabialaisia, ja heidän oli helppo saada viisumi Yhdysvaltoihin. Miehet kouluttautuisivat lentäjiksi, hankkisivat lupakirjan ja pyrkisivät simulaattoriopetukseen harjoittelemaan lentämistä isoilla matkustajakoneilla.

Khalid Sheikh Mohammed vastasi alusta asti kokelaiden koulutuksesta. Hän hankki länsimaisia ilmailulehtiä, lentokoulujen esitteitä, lentoyhtiöiden aikatauluja sekä videopelejä, joissa lennettiin. Hän näytti jopa elokuvia, joissa kuvattiin lentokonekaappauksia. Hän opetti kokelaille, miten lentoja varattiin ja miten lentokouluihin otettaisiin yhteyksiä.

  Ainoa ongelmamme siihen aikaan oli löytää sopivia henkilöitä, jotka tulisivat toimeen länsimaissa.

– Ainoa ongelmamme siihen aikaan oli löytää sopivia henkilöitä, jotka tulisivat toimeen länsimaissa, Mohammed kertoi myöhemmin Yosri Foudalle Pakistanissa antamassaan haastattelussa.

1. takaisku

Mohammed yritti opettaa kokelaille vieraaseen kulttuuriin sopeutumista. Hän käytti englannin oppikirjoja ja kävi läpi yksinkertaisia taitoja, kuten miten varataan hotellihuone ja vuokrataan asunto tai auto. Opetus sujui nihkeästi.

Kun al-Hazmi ja al-Mihdhar matkustivat ensimmäistä kertaa Yhdysvaltoihin vuoden 2000 alussa, he hakeutuivat San Diegossa kielikouluun, koska heidän englannin taitonsa oli olematon. Mutta edes useiden kuukausien tankkaus ei auttanut: miehet olivat kielellisesti täysin lahjattomia. Kun he hataralla englannillaan yrittivät ilmoittautua lentokouluihin, heitä kehotettiin ensin ystävällisesti ja lopulta tylysti unohtamaan haaveensa, jos he eivät oppisi opetuskieltä.

Al-Qaidan sensaatiomainen suunnitelma olisi voinut viivästyä vuosilla, elleivät bin Laden ja Mohammed olisi saaneet odottamattomia, mutta sitäkin tervetulleempia vieraita Saksasta.

Hampurin solu

Operaatio Pyhä tiistai, kuten al-Qaida iskuja myöhemmin kutsui, sikisi Khalid Sheikh Mohammedin aivoissa ja jalostui Osama bin Ladenin maineen ja kykyjen avulla, mutta lopullisen silauksen suunnitelmalle antoi ns. Hampurin nelikko: Mohammed Atta, Marwan al-Shehhi, Ziad Jarrah ja Ramzi bin al-Shibh.

Mohammed Atta.

Saksassa opiskelleet miehet olivat tutustuneet toisiinsa eri yhteyksissä joko Hampurin-Harburgin teknillisessä yliopistossa tai äärimuslimien suosimassa Hampurin al-Kudsin moskeijassa. Vuonna 1998 Atta, bin al-Shibh ja al-Shehhi asuivat jo yhdessä Hampurin Marienstrasse 54:ssa – asunnossa, joka myöhemmin tunnettiin ns. Hampurin solun pesäpaikkana. Jarrah asui toisaalla, mutta piti tiivistä yhteyttä ystäviinsä.

Mohammed Atta oli hänet tunteneiden saksalaisten mukaan älykäs ja miellyttävä, mutta myös hyvin uskonnollinen, ajoittain suvaitsematon ja taipuvainen synkkämielisyyteen. Hän sätti avoimesti Yhdysvaltoja ja piti New Yorkia pahan päämajana, josta johdettiin maailman juutalaisten salaliittoa. Myös muut miehet fanatisoituivat Saksan vuosinaan 1997–1999, kasvattivat parran, alkoivat pukeutua yksinkertaisiin viittoihin, hylkäsivät lopulta opiskelunsa ja ”elivät kuin profeetta”. Kun joku kysyi al-Shehhiltä, miksi hän ja Atta eivät koskaan nauraneet, vastaus kuului: Kuinka voisimme nauraa, kun ihmisiä kuolee Palestiinassa.

Onnenpotku

Marienstrassen asunnossa, ”seuraajien talossa”, kuten Atta kirjoitti vuokrakuitteihinsa, syntyi ajatus liittymisestä pyhään sotaan. Bin al-Shibhin mukaan miesnelikko halusi Tshetsheniaan taistelemaan venäläisiä vastaan. Saksassa tapaamiensa äärimuslimien suosituksesta he matkasivat aluksi Afganistaniin vuoden 1999 lopulla.

Tutkijat eivät koskaan kyenneet aukottomasti selvittämään, oliko miehillä ollut aiempia yhteyksiä al-Qaidaan. Joka tapauksessa he päätyivät Kandahariin koulutusleirille, jota Osama bin Laden piti tukikohtanaan. Heidän kykynsä pantiin nopeasti merkille, ja miehet saivat yksitellen audienssin terroristijohtajan luo. Yhtä tapaamista kuvaillaan Wikileaksin julki vuotamassa Ramzi bin al-Shibhin kuulustelupöytäkirjassa:

”(Bin Laden) kutsui vangin (bin al Shibh) henkilökohtaiseen tapaamiseen, ja sen aikana vanki vannoi uskollisuudenvalan ja ilmoitti olevansa valmis kuolemaan yhteisen asian puolesta. Bin Laden käski vankia palaamaan Saksaan. --- Myöhemmin hänelle, Attalle ja Jarrahille kerrottiin, että he saavat erittäin salaisen tehtävän ja heidän piti mahdollisimman pian aloittaa lentokoulutus.”

Bin Laden valitsi henkilökohtaisesti Attan operaation johtajaksi. Atta ja Jarrah nauhoittivat vielä ennen lähtöään videonauhan, joka päätyi vuonna 2006 brittilehti Sunday Timesin käsiin. Videolla miehet esiintyvät pitkäpartaisina, naureskelevat ja lukevat paperista jotakin. Attalla on automaattikivääri vierellään, aivan kuin lukemattomilla muilla videoilla, joilla itsemurhaterroristit tallentavat viimeistä viestiään.

Al-Qaidalle Hampurin nelikko oli mojova onnenpotku. Sujuvasti kieliä puhuvat, länsimaissa asuneet, nokkelat ja oma-aloitteiset miehet olivat kuin tehtyjä operaatioon, johon yhdistyi miesten pitkään vaalima ajatus marttyyrikuolemasta. Khalid Sheikh Mohammed antoi miehille keräämänsä "oppimateriaalin", he kävivät läpi peruskoulutuksen aseista ja räjähteistä, ja sitten miehet saateltiin matkaan.

Bin Laden alkoi olla kärsimätön,

Maastoutuminen

Alkuvuodesta 2000 Hampurin Marienstrasselle palanneet asukkaat olivat muuttuneet. Parrat olivat poissa, viitat vaihtuneet farkkuihin, moskeijakäynnit harvenivat.

Ziad Jarrahin tyttöystävä, turkkilaistaustainen Aysel Senguen kertoi myöhemmin, että mies oli yhtäkkiä aivan kuin heidän tapaamisensa alkuaikoina. Marwan al-Shehhi meni naimisiin siloposkisena ja hymyilevänä. Kyseessä oli terävästi laskelmoitu temppu, jonka avulla miehet pyrkivät muuttumaan länsimaisiksi ja vähemmän epäilyttäviksi.

  Haastattelin iskujen jälkeen naista, joka kertoi tavanneensa kaksi kaappareista Las Vegasissa. Miehet olivat olleet humalassa ja yrittäneet jopa iskeä naista

– Haastattelin iskujen jälkeen naista, joka kertoi tavanneensa kaksi kaappareista Las Vegasissa. Miehet olivat olleet humalassa ja yrittäneet jopa iskeä naista, kuvaili terrorismitutkija Magnus Ranstorp IS:lle.

Hampurin nelikko tiedusteli lento-opetusta Euroopasta, mutta jo maaliskuussa 2000 Atta lähetti ensimmäiset sähköpostit amerikkalaisiin lentokouluihin. Niissä opetus oli paljon halvempaa kuin Euroopassa ja koulutusjakso huomattavasti lyhyempi. Atta etsi lentokouluja laajalla haarukalla Oklahomasta Floridaan ja tiedusteli, voisiko pieni ryhmä arabimaista kotoisin olevia miehiä osallistua opetukseen. Lopulta kesä-heinäkuussa 2000 oli tullut aika toteuttaa yksi operaation symbolisesti tärkeimmistä hetkistä.

Terroristit laskeutuivat Yhdysvaltoihin.

2. takaisku

Operaation haasteita kuvaa toinen kriittinen takaisku, jonka terroristit kokivat. Ramzi bin al-Shibh ei saanut viisumia Yhdysvaltoihin. Jemeniläisenä häntä epäiltiin automaattisesti yrityksestä päästä maahan laittomaksi siirtolaiseksi. Bin al-Shibh yritti jopa hankkia itselleen vaimoa Lontoon muslimiväestön keskuudesta saadakseen tämän avulla viisumin. Vaimoa ei löytynyt, ja viisumihakemuskin hylättiin toistuvasti. Lopulta bin al-Shibh luovutti. Hänestä ei tulisi marttyyria tässä operaatiossa.

Jälleen al-Qaida oli tutun ongelman edessä: Mistä tarpeeksi kyvykäs lentäjä?

Taas tipahti ratkaisu kuin tyhjästä. Afganistanin terroristileirille oli saapunut saudiarabialainen Hani Hanjour, joka oli opetellut lentämään Yhdysvalloissa ja saanut jopa ilmailulaitos FAA:n luvan toimia kaupallisena lentäjänä.

Bin al-Shibhin epäonnesta koitui lopulta terroristeille myös hyötyä. Hänestä tuli koordinaattori, joka keskittyi yhteydenpitoon vanhoihin tovereihin sekä ympäri maailmaa tehtäviin rahansiirtoihin. Tehtävä oli merkittävä, sillä rahaa tarvittiin lentokoulujen maksuihin, vuokriin ja elämiseen. Rahat piti saada ilman epäilyksiä Yhdysvaltoihin. Apuna käytettiin sekä pankkisiirtoja väärillä nimillä että käteisen rahan kuljetuksia kuriirien avulla. Yhdysvaltain 9/11-komissio totesi raportissaan, että iskut toteutettiin loppujen lopuksi suhteellisen halvalla. 19 miehen kuluihin meni arviolta 300 000–400 000 euroa.

Lentoon

Yksi kipeimmistä kysymyksistä amerikkalaisille iskujen jälkipyykissä oli se, miksi kukaan ei epäillyt arabimiehiä, jotka halusivat vain opetella vaakalentoa matkustajakoneella. Vastaus on todennäköisesti hyvin yksinkertainen. Terroristien kouluttautuminen tapahtui monien siirtojen kautta, jolloin kukaan ei kyennyt tarkkailemaan heidän puuhiaan pitempään. Ja vaikka olisikin, miesten tarkoitusperiä olisi ollut vaikea arvata.

Atta ja Marwan al-Shehhi kirjoittautuivat Huffman Aviation -lentokouluun Floridan Venicessä, ja he lensivät pienkoneella ensimmäiset yksinlentonsa jo heinäkuun lopussa 2000. Miehet esiintyivät sukulaisina, ja syyskuussa he vaihtoivat toiseen lentokouluun Sarasotassa. Lennonopettajat muistivat heidät vaatimattomina miehinä, tosin välillä pintaan kuohahti tyly röyhkeys, kun miehet halusivat olla koko ajan koneen ohjaimissa.

  Atta oli suurimman osan ajasta yllättävän tavallinen kaveri, joka ei koskaan kertonut yksityiselämästään

– Atta oli suurimman osan ajasta yllättävän tavallinen kaveri, joka ei koskaan kertonut yksityiselämästään, kertoi IS:n lokakuussa 2001 haastattelema Huffman Aviationin lennonopettaja, joka ei halunnut nimeään julki.

Hän ei pitänyt siitä, kun kyselin toistuvasti hänen tulevaisuudensuunnitelmistaan. Hän ei nauttinut lentämisestä eikä ollut mitenkään erityisen hyvä pilotti.

Ziad Jarrah kävi toista veniceläistä lentokoulua. Miehet vaihtoivat asuinpaikkaa muutaman kuukauden välein, jolloin naapureille jäi vain epämääräinen kuva joistakin arabimiehistä. Joulukuussa 2000 koko Floridan kolmikko oli saanut lentolupansa, ja samaan aikaan Yhdysvaltoihin saapui myös täydennysmies Hani Hanjour. Miehet hakeutuivat lupakirjoineen isojen matkustajakoneiden lentosimulaattorikoulutukseen Floridassa, ja Hanjour hankki samoja taitoja Arizonassa. Kun kouluttajat ihmettelivät heidän innokkuuttaan ja kiirettään, miehet kuittasivat kysymykset toteamalla, että heitä odotti hyvä työpaikka kotimaassa.

Muskelikaapparit

Lentäjäkaappareiden tueksi tarkoitettujen itsemurhakandidaattien koulutus oli käynnistynyt Afganistanissa kesän ja syksyn 2000 aikana. Khalid Sheikh Mohammedin mukaan heille ei kerrottu iskuista aluksi mitään operaation suojelemiseksi.

Miehet olivat hyvin tavallisista lähtökohdista, 20-28-vuotiaita, naimattomia, vailla korkeampaa koulutusta ja työttömiä. Heitä yhdisti myös halu liittyä Afganistanin uskonsoturien riveihin. Heiltä ei vaadittu kielitaitoa eikä organisointikykyä, mutta sitäkin enemmän hermoja, häikäilemättömyyttä ja voimaa kukistaa lentokoneiden matkustamohenkilökunnan vastarinta nopeasti. Yhdysvaltain 9/11-komission raportissa he saivat kuvaavan nimen ”muskelikaapparit”.

Miehet nähtiinkin myöhemmin myös Floridan kuntosaleilla.

– He olivat kiinnostuneita vain painonnostosta ja yläkehon lihasten treenaamisesta, kertoi Delray Beachin kuntoklubin johtaja Corey Moore IS:lle iskujen jälkeen.

Muskeleiden joukossa olivat myös Nawaz al-Hazmi ja Khalid al-Mihdhar, joita oli aiemmin kaavailtu lentäjiksi. Viidestätoista muskelikaapparista peräti 14 tuli Saudi-Arabiasta. Tämä tulkittiin myöhemmin bin Ladenin yritykseksi lyödä kiilaa Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian liittolaissuhteeseen. 9/11-komissio tuli kuitenkin johtopäätökseen, että kaappareiksi valikoitui saudeja, koska heitä oli eniten al-Qaidan taistelijoissa kun pois luettiin jemeniläiset, joiden oli lähes mahdoton saada viisumia Yhdysvaltoihin.

Khalid Sheikh Mohammed kertoi kuulusteluissa kouluttaneensa muskelikaappareita mm. laittamalla heidät viiltämään pienellä veitsellä auki lampaan ja kamelin kaulan. Huhtikuussa 2001 miehet alkoivat siirtyä kiertoreittejä ja peukaloituja passeja käyttäen pareittain Floridaan. Lentokentillä heitä olivat vastassa lentäjäkaapparit, jotka olivat hankkineet jo etukäteen majoituksen tulijoille. Vasta nyt muskeleille paljastettiin operaation yksityiskohdat. Atta jakoi miehet neljään ryhmään kielitaidon ja sukulaissuhteiden perusteella. Bin Laden oli laskeskellut, että kun veljekset sijoitetaan samaan ryhmään, he eivät petä toisiaan tiukassa paikassa.

Koodisanat

Kesän 2001 aikana lentäjäkaapparit suorittivat useita koelentoja Yhdysvalloissa. He ostivat paikat bisnesluokasta koneen etuosasta päästäkseen tarkkailemaan ohjaamon ovea ja henkilökunnan liikkeitä lennon aikana. Kaapparit siirtyivät Floridasta lähemmäs kohteita, ja Jarrah ja Hanjour ottivat lentotunteja Philadelphiassa sijaitsevasta Hortman Aviation -lentokoulusta. Siellä he saattoivat pyytää opettajaa lennättämään heitä ns. Hudsonin käytävässä, joka on New Yorkin tunnettuja nähtävyyksiä sivuava lentoreitti.

Atta ei lentotunteja enää ottanut, sillä hänellä oli edessään merkittävä hetki: Viimeinen käskynjako.

Atta lensi Madridiin 8. heinäkuuta 2001. Hän vuokrasi auton, ajoi Barcelonan lähelle Reusiin, jonne Ramzi bin al-Shibh lensi Saksasta. Cambrilsin kaupungin ympäristössä vanhat Marienstrasse 54:n toverukset viipyivät liki viikon yhdessä.

Tapaamisesta on vain bin al-Shibhin versio, jonka uskotaan kuitenkin olevan varsin tarkka. Hän oli tavannut Khalid Sheikh Mohammedin Pakistanissa kuukautta aiemmin ja saanut viimeiset ohjeet.

Miehet kävivät keskusteluja iskukohteista. Jo vuodesta 1998 lähtien listalla olivat olleet WTC-tornien lisäksi Pentagon, Valkoinen talo, kongressirakennus Capitol ja jopa jokin ydinvoimala. Valkoisen talon ja ydinvoimalan uskotaan pudonneen listalta, koska mataliin, hyvin suojattuihin rakennuksiin olisi ollut vaikea osua.

Sovimme kutsuvamme World Trade Centeriä ”kaupunkisuunnittelun tiedekunnaksi”, Pentagonia ”kuvataidetiedekunnaksi” ja Capitolia ”oikeustieteelliseksi”, bin al-Shibh kertoi myöhemmin Yosri Foudalle.

Mahdollinen kuulija voisi siis luulla, että kaksi arabiopiskelijaa siinä vain pohti opiskelumahdollisuuksia Yhdysvalloissa.

Bin al-Shibh välitti Attalle myös bin Ladenin toiveen, että isku tehtäisiin mahdollisimman pian. Bin Laden alkoi olla huolissaan, että joku 19 kaapparista jäisi kiinni Yhdysvalloissa. Atta lupasi toimittaa päivämäärän koodattuna heti, kun olisi saanut koordinoitua iskuryhmät yhtäaikaisille lennoille.

3. takaisku

Atta palasi Yhdysvaltoihin ja edessä oli kiireinen elokuu. Hän etsi lentoja, jotka suuntautuisivat itärannikolta länsirannikolle, jolloin koneet olisivat täynnä polttoainetta. Kaapparit hankkivat pienet tasku- tai mattoveitset, joiden viemistä lentokoneeseen oli testattu turvatarkastuksissa. Lopulta elokuun puolivälissä Atta soitti keskellä yötä bin al-Shibhille.

– Minulla on sinulle arvoitus, jota en osaa ratkaista, ja haluan että autat minua. Arvoitus kuuluu: kaksi tikkua, viiva ja kakku, jossa on tikku alaspäin, bin al-Shibh kuvaili Yosri Foudalle Attan sanoja.

Arvoitus muodosti viestin ”11/9”. Mikäli tiedusteluelimet olisivat napanneet ja osanneet tulkita viestin, se olisi voinut johtaa harhaan, sillä amerikkalaisittain kirjoitettuna viesti tarkoitti marraskuun 9. päivää.

Vielä sattui jotain, joka olisi voinut paljastaa kaikkien aikojen salajuonen.

Marokkolais-ranskalainen Zacarias Moussaoui oli ottanut lentotunteja Airmanin lentokoulussa Oklahomassa helmikuusta 2001 lähtien. Kesällä hän ilmoittautui Boeing 757 -matkustajakoneen simulaattorikoulutukseen. Lennonopettajan epäilykset heräsivät, koska mies osasi tuskin perusasioitakaan. Viranomaiset pidättivät Moussaouin maahanmuuttosäännösten perusteella 16. elokuuta.

Zacarias Moussaoui.

Oliko Moussaoui ns. 20. terroristi? Khalid Sheikh Mohammedin mukaan ei, vaan hänelle kaavailtiin roolia jonkinlaisessa toisessa iskuaallossa myöhemmin. Moussaoui olisi toki saattanut toimia myös täydennysmiehenä kaappareille. Joka tapauksessa Moussaouin toiminnan tarkempi penkominen olisi voinut johtaa samoissa puuhissa olleiden toisten arabimiesten jäljille. Mutta kukaan ei tutkinut.

Viimeiset hetket

Kukin terroristiryhmä hankki lentolippunsa elokuun 26. ja syyskuun 5. päivän välisenä aikana. Muutamia päiviä ennen iskua he siirtyivät lähtökohteisiinsa pareittain eri reittejä, pysyttelivät pienissä motelleissa, kävivät kuntosalilla.

Varhain aamulla 11. syyskuuta kaapparit saapuivat lentokentille. Atta itse lähti matkaan Portlandista, josta hänen lentonsa Bostoniin oli myöhässä. Hän kiiruhti tovereineen jatkolennolle Los Angelesiin, mutta hänen matkalaukkunsa jäi Bostoniin, josta tutkijat sen myöhemmin löysivät.

Washingtonin Dullesin kentällä Hani Hanjourin ryhmään kuuluvat muskelikaapparit astuivat turvatarkastukseen ja metal-linilmaisin hälytti. Valvontakamerakuvien perusteella miehet tutkittiin kädessä pidettävällä metallinpaljastimella - mutta mitään epäilyttävää ei havaittu, ja heidät ohjattiin eteenpäin.

Lähes heti nousun jälkeen, kun koneen henkilökunta oli uppoutunut työhönsä, kaapparit päästivät irti hurjan, vuosia haudotun murhanhimon ja rynnivät ohjaamoon. Lentäjät ja stuertit surmattiin tai lyötiin maahan – ja kaapparit tarttuivat ohjaimiin...

Yhdysvaltojen oikeusministeriö julkaisi 27.9.2001 kuvan lentokoneiden kaappauksista epäillyistä terroristeista.Ylärivissä World Trade Centeriin törmänneen American Airlinesin lennon 11 epäillyt kaappaajat: Satam Al Suqami (vas.), Waleed M. Alshehri, Wail Alshehri, Abdulaziz Alomari ja Mohamed Atta.Toiseksi ylimmässä rivissä Pentagoniin törmänneen American Airlinesin lennon 77 epäillyt kaappaajat: Majed Moqed (vas.), Khalid Al-Midhar, Nawaf Alhamzi, Salem Alhamzi ja Hani Hanjour.Toiseksi alimmassa rivissä Pennsylvaniaan pudonneen United Airlinesin lennon 93 epäillyt kaappaajat: Saeed Alghamdi (vas.), Ahmed Alhaznawi, Ahmed Alnami ja Ziad Samir Jarrah.Alimmassa rivissä World Trade Centeriin törmänneen United Airlinesin lennon 175 epäillyt kaappaajat: Marwan Al Shehi (vas.), Ahmed Alghamdi, Fayez Rashid Ahmed Hassan Al Qadi Banihammad, Hamza Alghamdi ja Mohald Alshehri.

Lähteet: Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkimusjohtaja Magnus Ranstorpin haastattelu 2011. Yhdysvaltain kansallisen 9/11-komission raportti, New York Timesin julkaisu 2004. Khalid Sheikh Muhammedin ja Ramzi bin al-Shibhin kuulusteluraportit, Wikileaksin julkaisemat puolustusministeriön asiakirjat 2011. Yosri Fouda ja Nick Fielding: Masterminds of Terror, Al Jazeera 2003. Sunday Times. Der Spiegel. IS-arkisto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?