WTC-iskuista sunnuntaina 15 vuotta: Trumpin lausunnot ovat muuttuneet hämmentävällä tavalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WTC-iskuista sunnuntaina 15 vuotta: Trumpin lausunnot ovat muuttuneet hämmentävällä tavalla

Syyskuun 11. päivän terrori-iskuista tulee sunnuntaina kuluneeksi 15 vuotta. Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on käyttänyt iskuja poliittisena aseenaan.

10.9.2016 9:01 | Päivitetty 10.9.2016 9:36

Yhdysvaltain presidentiksi mielivä Donald Trump on jäänyt kampanjansa aikana jo useamman kerran kiinni siitä, että miehen mielipiteet aiheesta jos toisestakin ovat muuttuneet radikaalisti nopeallakin aikataululla.

Republikaaniehdokas on käyttänyt syyskuun 11. päivän terrori-iskuja yhtenä poliittisena aseenaan, mutta julkiset lausunnot iskujenkin suhteen ovat muuttuneet melkoisesti vuosien saatossa, eikä niihin liittyviltä kohuiltakaan ole vältytty 15 vuoden aikana.

NBC News listasi perjantaina joitakin suorasanaisuudestaan tunnetun newyorkilaisen kiinteistömogulin lausuntoja terrori-iskuista vuosien varrelta.

Katso oheiselta videolta Donald Trumpin minielämäkerta.

”New York on vahva”

Kaksi päivää iskujen jälkeen syyskuussa 2001 Trump sanoi WTC:n raunioilla, että New York on vahva ja jälleenrakennus tulee etenemään nopeasti.

– Iskujen tekijät täytyy saada selville äkkiä ja heidän peräänsä täytyy lähteä. Toissijaisesti, meidän täytyy rakentaa uudelleen jossain muodossa ja sellaisella tavalla, joka on yhtä majesteettinen kuin World Trade Center, Trump lausui tuoreeltaan iskujen jälkeen.

Näky kaksoistornien raunioilla oli lohduton 13. syyskuuta 2001, kun myös Trump antoi ensimmäiset lausuntonsa terrori-iskuista.

”Kauheaa designia”

Trump ajoi suunnitelmaa, jonka mukaan tornit olisi rakennettu täsmälleen samannäköisiksi, mutta hieman korkeammiksi ja vahvarakenteisemmiksi. Kun suunnitelma ei toteutunut, pääsi Trump arvostelemaan jälleenrakennussuunnitelmia.

Kuvassa uusi WTC-alue, kun syyskuun 11. päivän terrori-iskusta tuli kuluneeksi 10 vuotta.

– Mieluummin ei mitään kuin se, mitä nyt aiotaan rakentaa, Trump tokaisi haastattelussa vuonna 2005.

– Kauheaa designia. Sen on suunnitellut munapää arkkitehti, jolla ei ole paljon kokemusta tämänkaltaisten rakennusten suunnittelusta. Ja tämän kauheuden kanssa meidän on elettävä New Yorkissa monta, monta vuotta.

”Kaikkea hyvää myös vihaajille”

Syyskuun 11. päivänä 2013 Trump twiittasi haluavansa toivottaa kaikkea hyvää myös vihaajille ja häviäjille erityisen päivän kunniaksi.

“@realDonaldTrump: I would like to extend my best wishes to all, even the haters and losers, on this special date, September 11th.”— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12. syyskuuta 2013

Alkuperäinen twiitti poistettiin, mutta Twitteriin jäi edelleen Trumpin oma uudelleentwiittaus. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

”Muslimit hurrasivat, kun tornit romahtivat”

Vuonna 2015 terrori-iskuihin liittyviin kannanottoihin ilmestyi uusi sävy. Trump väitti muun muassa, että tuhannet ihmiset hurrasivat Jersey Cityssä, kun WTC:n kaksoistornit romahtivat.

Vaikka ABC Newsin haastattelussa haastattelija huomautti, ettei väitteelle ole todisteita, pysyi Trump yhä sen takana.

– Ihmiset hurrasivat New Jerseyssä, missä on isoja arabipopulaatioita. Tiedän, ettei välttämättä ole poliittisesti korrektia puhua siitä, mutta he hurrasivat, kun tornit romahtivat, Trump väitti siitä huolimatta edelleen.

Viranomaiset sanoivat Trumpin tv-esiintymisen jälkeen, ettei New Jerseyssä tapahtunut näin, vaikka maailmalla raportoitiin, että muslimimaissa juhlittiin iskujen jälkeen.

Trump on sittemmin vaalikampanjansa aikana ehdottanut kaikille muslimeille maahantulokieltoa.

”Bushin syy”

Helmikuussa 2016 Bush sai monien republikaanien vihat niskaansa, kun hän syytti entistä presidenttiä George W. Bushia siitä, ettei tämä onnistunut presidenttikaudellaan pitämään amerikkalaisia turvassa.

– WTC romahti, koska Bill Clinton ei tappanut Osama bin Ladenia, kun hänellä olisi ollut mahdollisuus siihen. Myös George Bushilla oli mahdollisuus siihen, mutta hän ei kuunnellut CIA:n neuvoja, Trump latasi.

Kun Trump sai osakseen buuauksia Bushia syyteltyään, hän totesi menettäneensä iskuissa ”satoja ystäviä”. Kun iskuissa kuoli noin 3 000 ihmistä, tarkoittaa tämä sitä, että Trump olisi pitänyt tuntea noin yksi kymmenestä uhrista, jotta väite olisi totta.

Trump ei myöskään suostunut nimeämään yhtäkään sadoista iskuissa kuolleista ystävistään Daily Beastin pyynnöstä huolimatta.

”Jos minä olisin hoitanut asioita...”

Kyseessä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta, kun Trump vihjaisi, että iskut olivat Bushin syytä.

Hän ehti jo lokakuussa 2015 kertaalleen kiistää sen, että syyttäisi Bushia, mutta arvioi samalla, että hänen tiukka maahanmuuttolinjansa olisi saattanut estää terroristien pääsyn Yhdysvaltoihin ja kaapattuihin matkustajakoneisiin.

Uudella WTC-alueella juhlittiin aamun pikkutunneille asti toukokuussa 2011, kun presidentti Barack Obama ilmoitti, että Yhdysvallat on tappanut Osama bin Ladenin viikkoa aikaisemmin ja bin Ladenin henkilöllisyys on todettu DNA:ta avuksi käyttäen.

– Uskon, että jos minä olisin hoitanut asioita (…) ne ihmiset eivät varmaankaan olisi olleet maassa, Trump viittasi iskujen tekijöihin.

”Näin palomiehet 7-Elevenissä”

Myös New Yorkin tärkeän esivaalin alla Trump nosti puheessaan esiin vuoden 2001 terrori-iskut, kun hän halusi korostaa sympatiaansa kovia kokenutta kotikaupunkiaan kohtaan. Trumpin puhe Buffalossa ei kuitenkaan mennyt ihan putkeen, kun hän sekosi sanoissaan.

– Olin paikalla ja näin poliisimme ja palomiehemme 7-Elevenissä World Trade Centerissä, juuri kun ne kaatuivat. Näin urheimmat koskaan näkemäni ihmiset tositoimissa, Trump lausui, eikä tuntunut huomaavan kömmähdystään.

7-Eleven on tunnettu kansainvälinen pikkukauppaketju. New Yorkin pelastushenkilöstö tuskin hengaili ketjun kioskissa iskujen aikaan, sillä Trumpin oli tarkoitus käyttää puheessaan termiä 9/11 (nine-eleven).

WTC-iskuista tulee sunnuntaina kuluneeksi 15 vuotta.

Donald Trumpin on syytetty vaihtavan aiheesta kuin aiheesta mielipidettään kuin sukkia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?