Ruotsin hallitus karsastaa Nato-jäsenyyttä: Horjuttaisi nykytilanteessa vakautta lähialueella - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsin hallitus karsastaa Nato-jäsenyyttä: Horjuttaisi nykytilanteessa vakautta lähialueella

Julkaistu: 9.9.2016 11:25

Puolustusministeri Peter Hultqvist ja ulkoministeri Margot Wallström linjaavat aamun Dagens Nyheterissä, ettei Ruotsilla ole tarvetta muuttaa puolustuspoliittista linjaansa.

Ruotsissa esitellään perjantaina maan kansainvälistä yhteistyötä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa käsittelevä selonteko. Esimakua hallituksen kannasta raporttiin saatiin jo aamulla, kun Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ja ulkoministeri Margot Wallström kirjoittivat aiheesta Dagens Nyheterissä.

Kirjoituksen mukaan Ruotsilla ei nykyisellään ole tarvetta muuttaa turvallisuuspolitiikkaansa. Kirjoituksen valossa Ruotsi ei pidä Nato-jäsenyyttä ajankohtaisena. Ruotsin turvallisuuspoliittisen doktriinin muuttaminen nykyhetkessä nähtäisiin Hultqvistin ja Wallströmin mukaan dramaattisena ja tasapainoa horjuttavana.

– Sotilaallinen liittoutumattomuus edesauttaa vakautta lähialueellamme, Hultqvist ja Wallström kirjoittavat.

 Sotilaallinen liittoutumattomuus edesauttaa vakautta lähialueellamme.

Ministerit paaluttavatkin, että Ruotsin kannattaa pitäytyä sen puolustuspolitiikassa kolmessa peruspilarissa.

– Aikana, jossa nyt elämme, on tarve löytää nykyhetkessä toimiva järkevä tasapaino. Meidän tapamme vastata haasteeseen ilman, että jännitys lähialueellamme lisääntyy, on yhdistelmä sotilaallista liittoutumattomuutta, korotettua kansallista puolustuskykyä ja syvennettyä yhteistyötä, artikkelissa sanotaan.

Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat ovat lisänneet yhteisiä harjoituksia. Viime viikonloppuna suomalaiset Hornetit lensivät Ruotsissa. Katso video yllä.

Kotiläksyt tekemättä

Ministerit myös toteavat, ettei Nato-jäsenyys muuttaisi mitään. Ruotsi on keskittänyt viime vuosina puolustusvoimiensa resursseja lähinnä kansainvälisiin kriisienhallintaoperaatioihin oman puolustuksen vahvistamisen ja ylläpitämisen kustannuksella.

– Nato-jäsenyys ei voisi korvata niitä vaikutuksia, joita politiikkaa ohjanneella sotilaallisen valmiuden heikentämisellä on ollut. Siinä on kotiläksyjä tehtäväksi, ministerit kirjoittavat.

Kiivas keskustelu odotettavissa

Uutistoimisto TT kertoi jo toissa viikolla joitakin yksityiskohtia myöhemmin tänään esiteltävästä raportista. Hallituksen selvitysmies Krister Bringéus listaa raportissa Nato-jäsenyyden hyviä ja huonoja puolia Ruotsille.

Raportissa todetaan, että lännen mahdollisuus pelotella Venäjä pidättäytymään konfliktista Itämerellä todennäköisesti kasvaisi, jos Ruotsi olisi mukana Natossa. Toisaalta Nato-jäsenyys voisi johtaa varustelun lisääntymiseen alueella. Jäsenyys ei myöskään ratkaisisi Ruotsin puolustuksen tämänhetkisiä puutteita, raportissa kirjoitetaan Svenska Dagbladetin mukaan.

Brignéus ei kuitenkaan ota kantaa siihen, pitäisikö Ruotsin liittyä puolustusliitto Natoon vai ei. Hänen selontekonsa tilattiin viiden puolueen yhteisenä kompromissina.

TT:n tietojen vuodettua julki liberaalien, maltillisen kokoomuksen ja kristillisten edustajat katsoivat sen kuitenkin antavan enemmän eväitä Ruotsin Nato-jäsenyydelle kuin päinvastoin. Ruotsissa onkin odotettavissa raportin jälkeen kiivas keskustelu Nato-jäsenyydestä.

Suomen hallitus julkaisi oman ulko- ja turvallisuuspoliittisen selontekonsa ennen eduskunnan kesätaukoa. Selonteon käsittely on kesken eduskunnassa ja myös sen odotetaan synnyttävän syksyllä vilkasta keskustelua.