Kiina ja Venäjä tuomitsevat Pohjois-Korean ydinkokeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kiina ja Venäjä tuomitsevat Pohjois-Korean ydinkokeen

Pohjois-Korean otteita seurataan Etelä-Koreassa tarkasti. Ydinkoe aiheutti 5,3 magnitudin voimakkuudella järähdelleen maanjäristyksen.

Pohjois-Korean otteita seurataan Etelä-Koreassa tarkasti. Ydinkoe aiheutti 5,3 magnitudin voimakkuudella järähdelleen maanjäristyksen.

Julkaistu: 9.9.2016 10:40

Kiinan ulkoministeriöstä ilmoitettiin, että maa jättää Pohjois-Korean lähetystölle diplomaattisen vastalauseen ydinkokeesta.

BBC:n mukaan myös Venäjän ulkoministeriö on tuominnut Pohjois-Korean kokeet.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan olevansa ”hyvin huolestunut” Pohjois-Koreasta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä ja Yhdysvallat aikovat viedä Pohjois-Korean ydinkokeeen YK:n käsiteltäväksi.

– Me yritämme seurata, mitä aivan tarkkaan ottaen tapahtui, Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi uutistoimisto Reutersille.

Aiemmin Yhdysvaltain presidentti Barack Obama varoitti Pohjois-Korean provokaatioiden johtavan vakaviin seurauksiin.

”Lisää bensaa liekkeihin”

Kiinan valtiollisen uutistoimisto Xinhuan julkaiseman kommentin mukaan Pohjois-Korean viides ydinkoe oli järkyttävä ja harkitsematon teko, joka ”vain lisää bensaa liekkeihin”. Kommentin mukaan kukaan ei kuitenkaan hyödy kaaoksesta tai sodasta Koreasta, joten kaikkien kansainvälisen yhteisön jäsenten tulisi pitää malttinsa ja välttää tekemistä mitään vastavuoroisesti provosoivaa.

Myös Japani on tuominnut kokeen. BBC:n mukaan Japanin puolustusministeri Tomami Inada pitää Pohjois-Korean ydinkoetta vakavana uhkana niin Japanin kansalliselle turvallisuudelle kuin koko Itä-Aasian ja kansainvälisen yhteisön rauhalle ja turvallisuudelle.

BBC:n haastattelema seisomologi Andy Frassetto vertasi maanjäristysantureiden perjantaina tunnistamaa liikettä Pohjois-Korean aiempiin ydinkokeisiin. Maanjäristysaallot eivät välttämättä ole kaikista luotettavin voiman mittari, hän huomauttaa. Siitä huolimatta perjantain koe aiheutti ehdottomasti suurimman tähän asti mitatun tärähdyksen.