Soldiers of Odin leviää Kanadassa – ”Jos he ovat samanlaisia kuin Euroopassa, olemme erittäin huolissamme” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Soldiers of Odin leviää Kanadassa – ”Jos he ovat samanlaisia kuin Euroopassa, olemme erittäin huolissamme”

Soldiers of Odin on levittäynyt Suomesta ulkomaille.

Julkaistu: 8.9.2016 12:44

Katupartiointia on tehty Edmontonin kaupungissa ainakin kahdesti. Myös muihin kanadalaisiin kaupunkeihin on perustettu ryhmän paikallisosastoja.

Katupartioistaan tunnettu Soldiers of Odin -ryhmä on noussut uutisotsikoihin Kanadassa, kun ryhmän paikallisosasto on perustettu Edmontoniin. CBC Newsin mukaan noin kymmenen miehen ryhmä on partioinut kaupungin kaduilla ainakin kahdesti: kerran heinäkuun lopulla ja toisen kerran elokuun lopulla.

Soldiers of Odin perustettiin lokakuussa Kemissä sen jälkeen, kun Suomeen oli tullut tuhansia turvapaikanhakijoita kesän ja syksyn aikana. Supon mukaan on viitteitä siitä, että järjestöllä on yhteyksiä äärioikeistolaiseen Suomen vastarintaliikkeeseen.

Soldiers of Odin -tunnuksiin varustautuneita henkilöitä nähtiin Vasemmistoliiton kokouspaikalla Oulussa kesäkuussa.

– Siellä tulee esille hyvinkin vahva muukalaisvastaisuus. Ja siinä voidaan käyttää termiä rasismi myöskin. Ja tiedetään, että näillä johtohenkilöillä on myös rikostaustaa, suojelupoliisin turvallisuus- ja alueyksikön päällikkö Kari Harju sanoi Ylen A-studiossa viime maaliskuussa.

Ryhmä on kiistänyt olevansa rasistinen järjestö.

Poliisi: Ryhmä ei ole syyllistynyt rikoksiin

Edmontonissa seurataan tilannetta. Ainakaan toistaiseksi ei ryhmästä ole poliisin mukaan ollut ongelmia.

– Jos he ovat samanlaisia kuin Soldiers of Odin on Euroopassa, olemme erittäin huolissamme, komisario Dan Jones Edmontonin poliisista sanoi CBC Newsille.

– Tässä vaiheessa meillä ei ole mitään syytä uskoa, että he ovat mukana rikollisessa toiminnassa.

Soldiers of Odin jakoi lappusia mielenosoituksen yhteydessä Helsingin Narinkkatorilla helmikuussa. Ryhmän kasvu on Suomessa rauhoittunut.

Aiemmin elokuussa ryhmän kerrottiin aloittaneen toimintansa Hamiltonissa. CBC Newsin mukaan ryhmän toiminta oli tuolloin vielä epämuodollista, mutta noin kahdeksan tai yhdeksän jäsentä oli järjestäytymässä.

Ryhmällä on Edmontonin ja Hamiltonin lisäksi muuallakin Kanadassa paikallisjaostoja. Myös Kanadan Soldiers of Odin sanoo, ettei se ole rasistinen järjestö. Ryhmän Facebook-sivuilta löytyy kuitenkin islaminvastaisia kannanottoja.

Ryhmä levinnyt useisiin maihin

Facebookista löytyy useita Soldiers of Odin -ryhmiä, mutta poliisihallituksen asiantuntija, poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen kertoi STT:lle maaliskuussa, että osassa maissa kyse on vain aatteellisesta tukiryhmästä.

Katupartiotoimintaa on havaittu ainakin Virossa, Norjassa, Tanskassa ja Britanniassa.

Alankomaissa ryhmä nousi uutisotsikoihin, kun se ilmoitti Facebookissa napanneensa naisia ahdistelleen turvapaikanhakijan. Poliisi löysi tapahtumapaikalta vain hakatun miehen.

Asiasta uutisoineen hollantilaislehden mukaan tapaukseen liittyen ei oltu tehty yhtäkään pidätystä – ei seksuaalisesta häirinnästä eikä pahoinpitelystä. Poliisi ei vahvistanut, oliko pahoinpidelty mies turvapaikanhakija tai oliko naisia ahdisteltu seksuaalisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?