Isisille tukea kerännyt kohusaarnaaja sai pitkän vankeustuomion – vieraillut myös Suomessa

Julkaistu:

Tuomari kuvaili Anjem Choudarya laskelmoivaksi ja vaaralliseksi.
Radikaali brittisaarnaaja Anjem Choudary, 49, on saanut 5,5 vuoden tuomion tuen keräämisestä terroristijärjestö Isisille, BBC uutisoi. Mies oli todettu syylliseksi viime kuussa, mutta hän sai tänään tuomion.

Tuomari kuvaili Choudarya laskelmoivaksi ja vaaralliseksi. Yhtä pitkän tuomion sai myös Choudaryn luottomies Mohammed Mizanur Rahman, 33. Lisäksi molemmat miehet ovat velvollisia ilmoittamaan poliisille useista yksityiskohdista, kuten osoitetietojen muuttumisesta, seuraavien 15 vuoden ajan.


Poliisin mukaan Choudaryn kannattajat ovat tehneet hyökkäyksiä niin Britanniassa kuin ulkomailla. Saarnaajaa ja hänen johtamiaan organisaatioita on syytetty nuorten miesten ja naisten radikalisoimisesta. Esimerkiksi brittisotilas Lee Rigbyn vuonna 2013 raa’asti murhanneet ovat kohusaarnaajan tukijoita.

Vuosia Choudary toimi kuitenkin juuri ja juuri lain puitteissa. Tuomari Justice Holroyde totesi nyt, että Choudary ja Rahman olivat ylittäneet rajan ilmaisunvapauden ja rikollisen toiminnan välillä.

– Suuri osa niistä, jotka ovat kuunnelleet sanojanne ovat vaikutuksille alttiita henkilöitä, jotka hakevat teiltä toimintaohjeita, tuomari sanoi.

Tuomari totesi, että Choudary ei ollut tuominnut Isisin toimia ja oli siten epäsuorasti kannustanut väkivaltaista terrorismia. Tuomari myös sanoi saarnaajan yhdessä puheessa todenneen, että näkisi mielellään islamin lipun liehumassa Britannian pääministerin talon ja Valkoisen talon yllä.

Choudary vieraili Suomessa keväällä 2013. Tuolloin hänen kerrottiin julistaneen, että jonain päivänä eduskunnan yllä tulee liehumaan islamin lippu.