”Byroslavia-Suomi” löysi vihdoin voittajansa – näin hurjilla määräyksillä iskee sääntö-Saksa

Saksan kansalaisiltaan vaatimat luvat ja sääntöjen noudattaminen saa Suomenkin normiviidakon kalpenemaan.

Saksan säännöt jättävät Suomen varjoonsa.

6.9.2016 11:55

Suomessa on aika-ajoin päivitelty yhteiskunnan kansalaisilta edellyttämiä erilaisia lupia ja kieltoja, jotka ovat määränneet esimerkiksi parkkikiekon muodosta, hääkyltin pystytyksestä, tiskialtaan äänekkyydestä, tien kunnostamisesta ilman lupaa, oluen ojentamisesta kioskin luukusta ja kahvilan piparivaa’an käytöstä. Kritiikin seurauksena hallitus on julistanut norminpurkutalkoot, jonka nimissä esimerkiksi kauppojen aukiolosääntöjä on höllennetty ja keveiden, sähköllä toimivien kulkuneuvojen liikenteeseen tuomista helpotettu.

Omat tiukat sääntönsä on muillakin mailla – esimerkiksi Saksalla, joka tunnetaan järjestyksestään ja sen kunnioittamisesta. Saksan säädöksistä ja eri asioihin edellyttämistä luvista kirjoittaa tänään Helsingin Sanomat, joka nostaa esiin muun muassa vapaa-ajan kalastukseen, moottorisahan käyttöön ja siirtolapuutarhan viljelyn neuvomiseen vaadittavat koulutukset. Esimerkiksi onkimista varten on suoritettava 60 kysymyksen laajuinen tentti, johon voi valmistautua kolmipäiväisellä, teoriaa ja käytännön harjoittelua sisältävällä kurssilla.

Ilta-Sanomat kävi läpi Saksan lakeja ja listasi joitakin maan erikoisimmista säännöistä.

Lumenluonti

Saksan osavaltioissa on säädetty lukuisia lakeja, joiden tehtävänä on saada ihmiset huomioimaan naapuriensa mukavuus ja turvallisuus. Saksalaislehti Spiegelin mukaan näihin kuuluu esimerkiksi sääntö, jonka mukaan omistaja on velvoitettu pitämään jalkakäytävän talonsa edustalla puhtaana lumesta ja jäästä aamuseitsemän ja iltakahdeksan välillä. Jos joku liukastuu ja loukkaa itsensä talon kohdalla tuona aikana, on talon omistaja korvausvelvollinen. Kesäisin asukkaan on sitouduttava lakaisemaan pöly ja roskat talonsa kohdalta.

Grillaus

Saksassa perussääntö on, että grillaaminen omalla pihalla on sallittua kerran kuukaudessa. Käytännössä monet kuitenkin käristävät makkaroita useammin, etenkin lämpiminä kesäkuukausina. Tärkeää on varmistaa, ettei savu ja ruoan haju häiritse naapureita kohtuuttomasti. Tiiviisti rakennetuilla alueilla grillaavia pyydetään ilmoittamaan grillausajoistaan naapureilleen, jotta nämä osaavat tarvittaessa sulkea ikkunansa.

Grillaaminen on ankarasti säännösteltyä Saksassa.

Kierrätys kielletty

Saksalaisille lepopäivä on pyhä asia. Tärkeimpiä kanssaeläjien kunnioittamiseen tähtääviä sääntöjä maassa onkin määräys hiljaisuudesta arkisin iltakahdeksan ja aamuseitsemän välillä sekä sunnuntaisin ja lomapäivinä. Tuolloin kaikki häiritsevää meteliä aiheuttava toiminta, kuten ruohon leikkaus tai poraaminen, on luonnollisesti pannassa. The Local huomioi, että myös keräyspullojen kovaääninen heittäminen kierrätysastioihin on tuolloin kiellettyä.

Hautausmaapakko

Edesmenneen omaisen tuhkauurnan säilyttäminen kotona tai hautaaminen muualle kuin hautausmaalle on kielletty suuressa osassa Saksaa. Taustalla on Saksan lakiin kirjattu Friedhofszwang eli ”hautausmaapakko”, jota on perusteltu hygieniasyillä.

Die Weltin mukaan uurnan laskeminen viimeiseen leposijaan tai tuhkien sirottelu esimerkiksi oman talon puutarhaan on sallittu ainoastaan Bremenissä. Tuolloin on kuitenkin otettava huomioon tuuliolosuhteet, jotta tuhkat eivät kulkeudu naapurin kukkapenkkeihin tai sisään avonaisista ikkunoista.

Bensiinin loppuminen

Autojaan rakastaville saksalaisille myös autoilu on luonnollisesti tiukasti säännelty alue. Laki velvoittaa autoilijan pitämään huolta ajoneuvonsa ajokunnosta – pitäen sisällään myös polttoaineen riittävyyden. Bensiinin loppuminen kesken matkan, etenkin ajettaessa nopeusrajoituksettomalla autobahnilla, voidaan lukea kuljettajan huolimattomuudeksi ja johtaa sakkoihin.

Tankojuopumus

Suomessa polkupyörällä ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena on kielletty laissa – ja hyvä niin, sillä alkoholi liittyy noin joka viidenteen polkupyöräilijän liikennekuolemaan. Silti tankojuoppoudesta ei käytännössä rangaista sillä polkupyörällä ajoon ei ole määritelty lainkaan promillerajaa.

Saksassa humalassa pyöräily voi sen sijaan johtaa ikäviin seuraamuksiin. Yli 1,6 promillen humalassa pyöräilemästä tavoitetulta kansalaiselta voidaan ottaa ajokortti pois, jonka lisäksi hänet voidaan määrätä psykologisiin testeihin kortin takaisin saamiseksi. The Localin mukaan testin reputtaminen johtaa automaattisesti koko ajokortin peruuttamiseen, ja sen takaisin saaminen voi vaatia jopa vuosien terapiassa käynnin kunnes testi läpäistään.

Tyynyt kielletty

Mielenosoituksissa kasvojen peittäminen ei ole Saksassa sallittua. Lisäksi The Localin mukaan tyynyjen mukana kantaminen on Saksan laissa kielletty. Tämä johtuu siitä, että tyyny voidaan tulkita luotiliivin tapaiseksi ”passiiviseksi” aseeksi, jolla voidaan suojautua muita aseita vastaan. Tyynysotaan osallistuvan voi siis olla syytä pelätä syytettä aseellisesta hyökkäyksestä.

Tämä esine on Saksassa ”passiivinen ase”.

Taivasnäkymä toimiston ikkunasta

Saksassa on ollut kiellettyä rakentaa toimistoa, jonka ikkunasta ei ole näkymää taivaalle, kertoo muun muassa brittilehti The Telegraph. Taustalla on halu turvata työntekijöiden oikeus terveelliseen ja hyvällä ilmanvaihdolla varustettuun työtilaan. Käytännössä lakia ei sovelleta aina aivan kirjaimellisesti, mutta työoloista määräävä lainsäädäntö on tiukka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?