Räikeä virhe tanskalaisessa oppikirjassa: Suomi osa Neuvostoliittoa – ”Skandaali” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Räikeä virhe tanskalaisessa oppikirjassa: Suomi osa Neuvostoliittoa – ”Skandaali”

Tanskassa uutisotsikoihin on päässyt oppikirja, jossa kylmän sodan aikaista tilannetta kuvaavassa kartassa Suomi on osana Neuvostoliittoa.

Tanskalaislehti Politikenin mukaan oppikirjan vuoden 1960 Eurooppaa kuvaavassa kartassa on useita räikeitä virheitä: esimerkiksi Suomi kuuluu Neuvostoliittoon.­

4.9.2016 21:32

Tanskalaislehti Politikenin mukaan vuoden 1960 Eurooppaa kuvaavassa kartassa on useita räikeitä virheitä: esimerkiksi Suomi ja osa Pohjois-Norjaa kuuluvat Neuvostoliittoon, Saksan pohjoisin osavaltio Schleswig-Holstein on osa Itä-Saksaa, Kreikka kuuluu muihin kommunistisiin valtioihin, vaikka vuonna 1949 päättynyt sisällissota päättyi kommunistien tappioon, ja Kreikan pohjoinen naapuri on Balkanin federaatio Jugoslavian sijaan.

Islændings kunstkort endte som historisk faktum i dansk skolebog https://t.co/Hk4254q6G1— Politiken (@politiken) 31. elokuuta 2016

Kirjan kustantajan Facebook-sivuilla moni kuluttaja on huomauttanut kartan virheistä. Kustantajan edustaja myönsi aluksi, että värityksessä oli virheitä ja Turkin ja Kreikan värit olivat väärät. Myöhemmin kustannustoimittaja Stefan Dybdal Emkjær myönsi muutkin virheet ja sanoi, että kirja vedetään pois myynnistä. Myymättömiin kirjoihin tulee korjauslehti.

– Meille kaikille on selvää, että on skandaali, että tämä (kartta) on päätynyt kirjaan osoittamaan Euroopan jakoa, mutta uskon myös, että kaikki näkevät, miksi näin on tapahtunut.

Emkjærin mukaan kirjaan oli haluttu kartta, jossa kommunistiset maat ovat punaisia ja muut sinisiä osoittamaan kylmän sodan aikaista Euroopan kahtiajakoa.

Kirjaan päätyneen kartan on tehnyt islantilainen harrastetaitelija ja historioitsija Andri Jónsson. Jónsson julkaisi taideprojektina olleen kartan vuonna 2015 taiteilijanimellä Kuusinen. Otto Wille Kuusinen (1881–1964) oli Neuvostoliitossa toiminut suomalainen kommunistijohtaja. Hän johti talvisodan aikana Terijoen hallitusta, josta oli määrä tulla Neuvostoliiton valtaaman Suomen hallitus.

Jónsson kertoo tanskalaislehden mukaan norjaksi kustannusyhtiön Facebook-sivulla, ettei ollut uskoa silmiään nähdessään taiteensa päätyneen oppikirjaan.

– Kun ensiksi huomasin, että selkeästi historian vastaisen tilanteen näyttävä kuva oli päätynyt tanskalaiseen historian oppikirjaan, olin melko ymmälläni siitä, miten niin oli päässyt käymään.

Taiteilijalle on lähetetty tämän pyynnön mukaisesti kirja muistoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?