USA ja Kiina ratifioivat Pariisin ilmastosopimuksen – Obama: ”Päätimme pelastaa planeettamme” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA ja Kiina ratifioivat Pariisin ilmastosopimuksen – Obama: ”Päätimme pelastaa planeettamme”

Yhdysvallat ja Kiina ilmoittavat ratifioineensa Pariisin ilmastosopimuksen.

Barack Obaman (vas.) Yhdysvallat ja Xi Jinpingin johtama Kiina tuottavat yhteensä noin 40 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä.­

3.9.2016 13:17 | Päivitetty 3.9.2016 13:42

Presidentit Barack Obama ja Xi Jinping luovuttivat asiakirjat YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonille Hangzhoussa, jossa johtajat osallistuvat G20-huippukokoukseen.

Yhdysvallat ja Kiina tuottavat yhteensä noin 40 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä.

Pariisin sopimuksessa maat sitoutuvat hillitsemään ilmaston lämpenemistä kahteen asteeseen.

–Pariisin sopimus on hetki, jolloin me päätimme pelastaa planeettamme, Obama julisti.

–Meidän on lähestyttävä ilmastonmuutosta innovatiivisella tavalla, Xi totesi.

Kiinan ja Yhdysvaltojen ratifiointi myös merkitsee sitä, että Pariisin sopimus eteni kohti voimaantulemista. Sopimus tulee lainvoimaiseksi kuukauden päästä siitä, kun vähintään 55 valtiota on ratifioinut sen niin, että näiden maiden osuus globaalien kasvihuonekaasujen päästöistä on yli 55 prosenttia.

Kiina ja Yhdysvallat mukaan luettuina sopimuksen on nyt ratifioinut 25 maata. Suurin osa aiemmista allekirjoittajista on pieniä saarivaltioita. EU-maat puuttuvat vielä joukosta. Kaikkiaan sopimuksen allekirjoitti Pariisissa viime vuoden joulukuussa yli 170 valtiota.

Pariisin ilmastosopimus edellyttää, että globaali ilmaston lämpeneminen rajoitetaan alle kahteen celsiusasteeseen tai jos mahdollista, mieluummin 1,5 celsiusasteeseen verrattuna esiteollisen ajan keskimääräiseen lämpötilaan.

Sopimuksessa luvataan myös köyhille maille 100 miljardia dollaria vuodessa talousapuna, jotta ne selviävät ilmastonmuutoksen seurauksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?