Ronald Reaganin murhaa yrittänyt mies pääsee vapaaksi – vietti 35 vuotta psykiatrisessa sairaalassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ronald Reaganin murhaa yrittänyt mies pääsee vapaaksi – vietti 35 vuotta psykiatrisessa sairaalassa

John Hinckley yritti murhata presidentti Ronald Reaganin maaliskuussa 1981, koska toivoi näin saavansa Hollywood-tähti Jodie Fosterin huomion.

John Hinckley saapumassa oikeuteen Washingtonissa marraskuussa 2003 otetussa arkistokuvassa.

3.9.2016 7:32

Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin murhaa yrittänyt John Hinckley, 61, pääsee vapaaksi 10. syyskuuta. Asiasta kertoi Wall Street Journalin mukaan Hinckleyn asianajaja torstaina.

Liittovaltion tuomarin päätöksen mukaan Hinckley ei ole vaaraksi itselleen tai muille, joten hän voi poistua psykiatrisesta sairaalasta, jossa häntä on hoidettu vuonna 1981 tapahtuneesta murhayrityksestä lähtien.

Wall Street Journalin mukaan mies asettuu asumaan äitinsä luokse Virginian Williamsburgiin.

John Hinckley pidätyskuvassa vuonna 1981.

– Uskon, että hän tulee olemaan kansalainen, josta voimme kaikki olla ylpeitä, kertoi Hinckleyn pitkäaikainen asianajaja Barry Levine The Atlanticin mukaan.

Hinckley ampui presidentti Reagania, tämän lehdistösihteeriää James Bradya sekä kahta poliisia washingtonilaisen hotellin edustalla maaliskuussa 1981. Syyntakeettomaksi osoittautunutta miestä ei tuomittu oikeudessa.

Halusi tehdä vaikutuksen Jodie Fosteriin

Tutkinnassa kävi ilmi, että Hinckleyllä oli ollut pakkomielle, joka kohdistui Hollywood-tähti Jodie Fosteriin ja erityisesti hänen rooliinsa lapsiprostituoituna vuonna 1976 ilmestyneessä elokuvassa Taksikuski.

Elokuvassa Robert de Niron esittämä taksikuski vaanii Fosterin roolihahmoa ja toivoo saavansa tytön huomion surmaamalla presidenttiehdokkaan.

FBI:n julkaisema kuva Reaganin murhayritystilanteesta.

The Atlanticin mukaan masennuksesta ja psykoottisuudesta tuolloin kärsinyt Hinckley sekoitti keskenään elokuvan ja todellisuuden. Ennen Reaganin murhayritystä hän vaani Yalen yliopistossa opiskellutta Fosteria ja seuraili myös Yhdysvaltain presidentin Jimmy Carterin liikkeitä.

Reaganista tuli presidentiksi noustuaan Hinckleyn pakkomielteille uusi kohde.

Ampumisessa haavoittunut Brady kuoli elokuussa 2014. Ruumiinavauksessa paljastui, että kuoleman syynä olivat luotien aikanaan aiheuttamat vammat. Asiasta käynnistettiin uusi tutkinta, mutta syyntakeettomuudesta johtuen Hinckley ei saanut syytettä Bradyn surmaamisesta.

Myös Reagan ja kaksi poliisia saivat vammoja murhayrityksessä, mutta he toipuivat myöhemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?