Ranskan pääministeri: Paljaat rinnat edustavat Ranskaa päähuivia paremmin

Julkaistu:

Kiistely musliminaisten uimapuvuista jatkuu Ranskassa.
Ranskan pääministeri Manuel Valls ajautui viime viikolla kiistaan useilla maan uimarannoilla käyttöön otettua burkinikieltoa kritisoineen opetusministeri Najat Vallaud-Belkacemin kanssa.

Valls on tukenut pormestareita, jotka ovat julistaneet musliminaisten uimapukuja koskevan kiellon johtamiensa kaupunkien uimarannoille.

Guardianin mukaan tuorein käänne kiistassa tapahtui maanantai-iltana, kun Valls piti hallitukselleen kiihkeäksi kuvaillun puheen, jossa hän sanoi paljaiden rintojen edustavan Ranskaa päähuivia paremmin.


Puheessaan Valls viittasi Ranskan tasavallan tärkeänä symbolina pidetyn naishahmon Mariannen paljaisiin rintoihin. Vapauden ja järjen henkilöitymänä pidetty Marianne esiintyy muun muassa useissa ranskalaisissa maalauksissa, veistoksissa ja postimerkeissä.

– Mariannen rinnat ovat paljaat, koska hän ruokkii ihmisiä! Hän ei ole hunnutettu, koska hän on vapaa! Tätä tarkoittaa tasavalta! Valls jyrähti puheessaan Guardianin mukaan.

Paljaiden rintojen nostaminen Ranskan symboliksi ja viittaus muslimien päähuivin ongelmallisuuteen nostattivat Ranskassa nopeasti kritiikkiä poliitikkojen, historiantutkijoiden ja feministien keskuudessa.

– Mariannen rinnat ovat paljaat, koska se on vertauskuva, senkin ääliö! kommentoi Ranskan vallankumousta ja kansalaisuutta tutkinut historioitsija Mathilde Larrere Vallsin sanomisia Twitterissä.

Historioitsija Nicolas Lebourg puolestaan epäili Libération-lehdessä, että pääministeri näyttää sotkeneen Mariannen kuuluisan Vapaus johtaa kansaa -maalauksen naishahmoon. Eugène Delacroixin vuonna 1830 maalaaman teoksen keskiössä on vapautta edustava paljasrintainen naishahmo.


Marianne nousi virallisesti Ranskan symboliksi vuonna 1848. Muun muassa kaupungintaloilla olevissa rintakuvissa hän esiintyy toisinaan rinnat peitettyinä ja toisinaan rinnat paljaana.

Independentin mukaan jotkut Ranskan burkinikielloista ovat kaatuneet maan oikeusistuimissa. Muun muassa viime tiistaina oikeus totesi Nizzassa, että Cannesin rannoille julkistettu kielto loukkaa perusoikeuksia.