Medvedev jyrähti ulkomailla asuvien venäläisten oikeuksista: Puolustamme heitä kaikkialla maailmassa, kuten teimme Krimillä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Medvedev jyrähti ulkomailla asuvien venäläisten oikeuksista: Puolustamme heitä kaikkialla maailmassa, kuten teimme Krimillä

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev esitti linjauksensa ulkovenäläisille suunnatussa foorumissa Moskovassa.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev esitti linjauksensa ulkovenäläisille suunnatussa foorumissa Moskovassa.

Julkaistu: 30.8.2016 20:28

Venäjän pääministeri on jälleen osoittanut suoran tukensa maan rajojen ulkopuolella asuville venäläisille.

Ulkovenäläiset pysyvät Venäjän ulkopolitiikan tärkeänä kohteena sekä vaikutuskanavana. Näin linjasi puheessaan Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev Moskovassa pidetyssä ulkovenäläisten foorumissa.

Puhe on omiaan lisäämään huolta, että Venäjä käyttäisi ulkovenäläisten puolustamista syynä puuttua esimerkiksi naapurimaiden asioihin. Medvedev oli puheessaan poikkeuksellisen jyrkkäsanainen ja muistutti esimerkiksi maan toimista Georgian sodassa ja Krimin valtauksessa.

Yhdessä Venäjän kanssa -foorumissa lähes 350 ulkovenäläisvaikuttajalle sekä toimittajille puhunut Medvedev lupasi koko valtion puolesta puolustaa ulkovenäläisten ”oikeuksia ja intressejä maailman jokaisessa kolkassa” sekä suojella ”kansalaisiamme paikallisten viranomaisten tai hallintoelimien harrastamalta syrjinnältä ja vainolta”.

– Tärkeänä tehtävänä meillä on edelleen Venäjän kansalaisten oikeuksien ja intressien puolustaminen maan rajojen ulkopuolella, Medvedev korosti puheessaan.

Venäjä esitteli kalustoaan laivaston päivänä 31.7. Krimin Sevastopolissa.

Venäjä esitteli kalustoaan laivaston päivänä 31.7. Krimin Sevastopolissa.

Tämä tehtävä on pääministerin mukaan ensisijaisesti valtion kontolla, ja vastuussa ovat ulkoministeriö sekä Rossotrudnichestvo.

– Ilmaisen erään asian ehkä hieman paatoksellisesti, mutta itse katson tämän tärkeäksi: haluan teidän yhdessä kaikkien muiden Venäjän kansalaisten kanssa kokevan, että Venäjän Federaatio seisoo jokaisena hetkenä takananne – Venäjä on maa, joka ei ole omiaan jättänyt eikä tule jättämään, niin kuin se teki Etelä-Ossetiassa sekä Krimillä, Medvedev sanoi.

Hän myös luonnehti ulkovenäläisiä ”vahvaksi voimaksi jonka kanta ulkomaiden viranomaisten on otettava huomioon.

Pääministerin puhe on julkaistu Venäjän hallituksen virallisilla sivustolla, ja Venäjän valtiojohtoinen media on raportoinut siitä. Yhdessä Venäjän kanssa -foorumin pääaiheena olivat Venäjän lähestyvät parlamenttivaalit ja ulkovenäläisten äänestämisen järjestäminen.

Ulkovenäläisistä tuli Venäjän ulkopolitiikan erityiskohde vuonna 2007, jolloin perustettiin Maailman ulkovenäläisten koordinaationeuvosto sekä kannustettiin eri maiden ulkovenäläisiä perustamaan paikallisia koordinaationeuvostoja. Monissa maissa nämä neuvostot ovat rekisteröityneet kansalaisjärjestöiksi mutta ne toimivat yhteistyössä Venäjän edustustojen kanssa. Suomeen perustettiin ulkovenäläisten koordinaationeuvosto vuonna 2009.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asuu nyt runsaat 74 000 venäjänkielistä ja heistä noin puolella on Venäjän kansalaisuus.

Ulkovenäläisiä on maailmalla yhteensä noin 30 miljoonaa.

Tuoreimmat osastosta