Nainen oli 18 vuotta tuomitun raiskaajan vankina Kaliforniassa – valtio pesi kätensä vastuusta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nainen oli 18 vuotta tuomitun raiskaajan vankina Kaliforniassa – valtio pesi kätensä vastuusta

Vuonna 2009 vapautunut Jaycee Dugard ei voi haastaa Yhdysvaltain liittovaltiota oikeuteen.

Phillip Garrido sai 431 vuoden tuomion vuonna 2011.­

27.8.2016 6:26

Kotinsa läheltä 11-vuotiaana kidnapattu ja lähes kaksi vuosikymmentä vankina pidetty Jaycee Dugard ei voi haastaa Yhdysvaltain liittovaltiota oikeuteen sen vuoksi, ettei liittovaltio kyennyt asianmukaisesti valvomaan Dugardin vangitsijan ehdonalaista vapautta. Nykyisin 65-vuotias Phillip Garrido sieppasi Dugardin ja piti tätä vankinaan 18 vuotta ollessaan ehdonalaisessa vapaudessa – kidnappauksesta ja raiskauksesta tuomittuna. Asiasta kertoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

431 vuoden tuomiota nyt istuva Garrido sieppasi Dugardin bussipysäkiltä Kalifornian Antiochiassa vuonna 1991. 18-vuotisen vankeuden aikana Garrido raiskasi Dugardin useasti. Tämän seurauksena Dugard synnytti kaksi lasta, ensimmäisen ollessaan 14-vuotias ja toisen kolme vuotta myöhemmin. Garridoa avustanut vaimo Nancy Garrido tuomittiin 36 vuoden vankeusrangaistukseen.

Dugard pääsi jo yhteisymmärrykseen korvaussummasta Kalifornian osavaltion kanssa, mutta hän yritti haastaa oikeuteen koko Yhdysvaltain liittovaltion. Kalifornian osavaltiolta Dugard saa vajaan 18 miljoonan euron korvaukset. Vastuu Garridon ehdonalaisvalvonnasta siirtyi Kalifornian osavaltiolle vuonna 1999.

9. TUOMIOPIIRIN valitustuomioistuimen päätöksen mukaan liittovaltio ei ole vastuussa ehdonalaisvalvojan osaamattomuudesta Dugardin tapauksessa, vaikka rikokset häntä kohtaan olivatkin kammottavia. Kolmihenkinen paneeli päätti asian äänin 2–1 ja alioikeuden päätös jäi voimaan.

– Vaikka sydämemme ovatkin neiti Dugardin puolella, laki ei ole, tuomari John Owens ilmaisia asian paneelin 14-sivuisessa päätöksessä.

CNN:n mukaan Garrido tuomittiin vuonna 1976 25-vuotiaan Katie Callawayn kidnappaamisesta ja raiskaamisesta 50 vuoden vankeuteen. Garrido kuitenkin pääsi ehdonalaiseen vapauteen vuonna 1988 ja kolme vuotta myöhemmin hän kidnappasi Dugardin.

Garridoa syytettiin myös 14-vuotiaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuonna 1972. Tapaus ei ikinä päätynyt oikeuteen.

Dugardin vapaus koitti vuonna 2009, kun Garrido ilmestyi Kalifornian yliopistolle Dugard ja tämän kaksi lasta mukanaan. Yliopiston edustaja otti epäilyjensä herättyä yhteyttä ehdonalaisvalvojaan, joka lopulta kutsui Garridon seurueineen kuultavaksi. Dugard kertoi oikean nimensä vasta pitkien kuulustelujen päätteeksi sen jälkeen, kun hänet oli ensin erotettu Garridosta.

Viranomaiset ovat Dugardin vapautumisen jälkeen pyytänyt anteeksi kyvyttömyyttään auttaa Dugardia, vaikka tämän löytämiseksi oli useita mahdollisuuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?