Norja rakentaa aidan Venäjän-vastaiselle rajalle – syynä turvapaikanhakijat

rac

Julkaistu:

3,5 metriä korkean aidan on tarkoitus estää turvapaikanhakijoiden hallitsematon kulku maahan.
Norja puuhaa teräsaitaa Venäjän vastaiselle rajalleen Storskogin rajanylityspisteelle. Aita on tarkoitus pystyttää ennen talven routia. Tuleva aita on 200 metriä pitkä ja 3,5 metriä korkea. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Norjan hallituksen mukaan aitaa tarvitaan rajaturvallisuuden tiukentamiseksi. Uusi aita estää hallituksen mukaan turvapaikanhakijoiden hallitsematon maahantulo Norjaan metsän kautta.

– Portti ja aita ovat vastuullisia toimia, varaoikeusministeri Ove Vanebo sanoo Reutersille.


Maahan saapui Venäjältä Reutersin mukaan 5 500 turvapaikanhakijaa Storskogin kautta. Suurin osa heistä on syyrialaisia.

Norjalla on 196 kilometrin mittainen yhteinen raja Venäjän kanssa. Venäjällä on ollut aita sotilasliitto Natoon kuuluvan Norjan vastaisella rajalla jo kauan.

Keski-Euroopassa jo useat maat ovat tiivistäneet rajojaan maahanmuuttovirran takia. Perjantaina Unkari ilmoitti vahvistavansa Serbian vastaiselle rajalle rakennettua aitaa siltä varalta, että EU:n ja Turkin pakolaissopimus kaatuu ja uudet pakolaisvirrat yrittävät Balkanin läpi pohjoiseen.

”Erittäin kielteinen viesti”

Norjan oppositiopoliitikot ja ihmisoikeusjärjestöt ovat älähtäneet maan muurisuunnitelmasta. Heidän mukaansa aita estää sortoa pakenevia ihmisiä hakemasta turvapaikkaa.

– Meillä on velvollisuus olla maa, johon ihmiset voivat paeta. Aita lähettää erittäin kielteisen viestin, myös Venäjälle. Se sanoo, että ”emme luota teihin”, Norjan Refugees Welcome -pakolaisjärjestön Linn Landro sanoo Reutersille.

Sekä Norja että Venäjä ovat myös sulkeneet rajan. Norjan maahanmuuttoviranomaisten mukaan yksikään ihminen ei ole hakenut Norjasta turvapaikkaa pohjoisen rajan kautta tämän vuoden aikana.


– En näe tarvetta aidalle. Euroopassa on liikaa aitoja näinä päivinä, Etelä-Varangin alueen pormestari Rune Rafaelsen sanoo Reutersille. Rafaelsen viittasi muun muassa Unkariin, joka on rakentanut aitoja etelärajoilleen.

Independentin mukaan kaikkiaan 23 000 ihmistä haki Norjasta turvapaikkaa viime vuonna. Määrä on kuitenkin romahtanut vuoden 2016 ensimmäisen kolmen kuukauden aikana 95 prosenttia.

Independent kertoo, että Norja on päättänyt palauttaa kaikki pakolaiset, joilla on oleskelulupa Venäjälle. Norjan mukaan maa ei saanut Venäjältä riittävän hyvää selitystä siihen, miksi Venäjä lähetti viime vuonna niin paljon enemmän pakolaisia Norjaan kuin Suomeen.