Venäjä ärsyyntyi Suomen suunnitelmista: ”Suomesta tulee Yhdysvaltain etuvartio – Venäjän on reagoitava”

Julkaistu:

Venäjän duumassa on ehditty vaatia jo vastatoimia Suomelle sen vuoksi, että syksyllä allekirjoitettaneen uusi puolustusyhteistyöasiakirja Yhdysvaltain kanssa.
Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Leonid Kalashnikov ei katso hyvällä uutta asiakirjaa, jonka Suomi aikoo allekirjoittaa vielä tämän syksyn aikana Yhdysvaltain kanssa maiden välisestä uudesta puolustusyhteistyöstä.

– Meitä huolettaa aina, kun meidän rajoillamme tapahtuu jotain. Erityisesti silloin, kun sopimus koskee Yhdysvaltoja, joka pitää meitä sekä uhkana että vihollisenaan. On olemassa kulunut fraasi: Viholliseni ystävä on viholliseni, Kalashnikov sanoi Kommersant-lehdelle.

– Valtion on reagoitava tällaisiin Venäjää vastaan suunnattuihin epäystävällisiin askeliin, Kalashnikov jatkoi lehdelle ja piti yhtenä mahdollisena toimena Venäjän joukkojen lisäämistä Suomen rajan läheisyydessä.

Suomen ja Yhdysvaltain sopimusaikeista on kirjoitettu useita kielteisiä otsikoita Venäjän mediassa.

– Suomesta tulee Yhdysvaltain etuvartioasema Venäjän rajalla, otsikoi esimerkiksi Komsomolskaja Pravda.

– Suomi vetäytyy Yhdysvaltain suuntaan, kirjoittaa Kommersant.

– Neutraliteetin loppu: Suomi valmistautuu allekirjoittamaan sotilaallisen sopimuksen Yhdysvaltain kanssa, otsikoi puolestaan Novoje Vremja -lehti.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) kertoi vastikään julkisuuteen, että Suomi suunnittelee sopivansa Yhdysvaltain kanssa kahdenvälisestä puolustusyhteistyöstä vielä tämän syksyn aikana.

– Se mahdollistaa erilaista toimintaa kuten yhteistä harjoittelua, materiaaliyhteistyötä, koulutusta ja tietojen vaihtoa, eli sellaista mitä meillä aika paljon jo on Yhdysvaltojen kanssa, puolustusministeri perusteli.Kyse ei ole varsinaisesta sopimuksesta vaan yhteisymmärrysasiakirjasta, eli se ei ole juridisesti velvoittava. Sopimus ei myöskään velvoita avunantoon taistelutilanteissa, mutta selkeää ulko- ja turvallisuuspoliittista signaaliarvoa sillä olisi muun muassa juuri Venäjän suuntaan.

Suomessa tukeaan uudelle asiakirjalle ovat antaneet viime päivinä muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä (kesk), ulkoministeri Timo Soini (ps) sekä kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok).

Orpo sanoi Aamulehdelle, ettei usko asiakirjan ”olevan yllätys sen paremmin lännessä kuin idässäkään”. Jo aiemmin kesällä Suomi allekirjoitti vastaavan puiteasiakirjan puolustusyhteistyöstä Britannian kanssa.

Orpon näkemyksen yllätyksettömyydestä näyttää jakavan Venäjän pääesikuntaa lähellä oleva lähde, joka on kommentoinut Kommersant-lehdelle Suomen Yhdysvalta-aikeita nimettömänä. Lähteen mukaan Suomen halu tehdä yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa on ollut tiedossa eikä maiden välinen yhteinen harjoittelu sekä tietojenvaihto sinänsä muodosta Venäjää kohtaan uusia uhkia.

– Venäjän pääesikuntaa lähellä oleva lähde rauhoittelee myös, että Venäjän läntisessä sotilaspiirissä ja Itämeren laivastossa on jo nyt riittävästi mahdollisuuksia alueemme takuuvarmaan puolustukseen, Kommersant kirjoittaa.

Venäjällä seurataan Suomen länsilähentymistä koko ajan tarkkaan sillä silmällä, että kertooko se mahdollisesti jotain mahdollisesta Suomen hivuttautumisesta kohti Nato-jäsenyyttä. Venäjän parlamentin ylähuoneen jäsen Vladimir Dzhabarov kommentoi Kommerasantille tiistaina Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä näin:

– Suomen liittyminen Natoon ei muuttaisi meidän kannaltamme mitään, mutta se huonontaisi merkittävästi Suomen itsensä asemaa. Siinä tapauksessa maasta tulisi meidän vastaiskumme maalitaulu, mikäli sotilasliitto turvautuisi aggressioon. Suomea painostetaan, mutta ei ole nähtävissä merkkejä siitä, että Suomi olisi loikkimassa Natoon seitsemän mailin askeleilla.